Wodę połączyć w rondelku z cukrem, gotować kilka minut aż cały cukier się rozpuści i powstanie syrop. Przestudzić.
Maliny zblendować na mus, przetrzeć przez sito, z żeby pozbyć się pestek. Wymieszać z sokiem z cytryny.
Wystudzony syrop wymieszać z musem malinowym, przełożyć do zakrywanej miseczki/pojemnika i schładzać w lodówce przez kilkanaście godzin (masa powinna być mocno schłodzona).
Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją do swojej maszyny. Można też podobnie jak ja przelać lody do foremek i wstawić na kilkanaście godzin do zamrażalnika (lody z foremek wyjmujemy zanurzając każdą na chwile w ciepłej wodzie).
Gotowe lody włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.
Jeśli nie macie maszyny do lodów a zależy Wam na puszystym sorbecie bez kryształków lodu, trzeba przygotowaną masę miksować co 30 minut podczas schładzania, do momentu aż będzie tak schłodzona (zwarta), że miksowanie będzie mocno utrudnione.
U mnie w wersji nieco bardziej schłodzonej, aby ładnie wychodził z foremek, ale możecie nie schładzacz go aż tak mocno, tak by zachował tradycyjną konsystencję sorbetu. Intensywnie malinowy, niezbyt kwaśny, ale mocno orzeźwiający, idealny na upalne dni.
U mnie w wersji nieco bardziej schłodzonej, aby ładnie wychodził z foremek, ale możecie nie schładzacz go aż tak mocno, tak by zachował tradycyjną konsystencję sorbetu. Intensywnie malinowy, niezbyt kwaśny, ale mocno orzeźwiający, idealny na upalne dni.
Składniki
sorbet (wychodzi ok. 500 ml):
Ilość
Składnik
wody
ksylitolu lub erytrotolu
malin
soku z cytryny
Sposób przygotowania
Wodę połączyć w rondelku z cukrem, gotować kilka minut aż cały cukier się rozpuści i powstanie syrop. Przestudzić.
Maliny zblendować na mus, przetrzeć przez sito, z żeby pozbyć się pestek. Wymieszać z sokiem z cytryny.
Wystudzony syrop wymieszać z musem malinowym, przełożyć do zakrywanej miseczki/pojemnika i schładzać w lodówce przez kilkanaście godzin (masa powinna być mocno schłodzona).
Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją do swojej maszyny. Można też podobnie jak ja przelać lody do foremek i wstawić na kilkanaście godzin do zamrażalnika (lody z foremek wyjmujemy zanurzając każdą na chwile w ciepłej wodzie).
Gotowe lody włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.
Jeśli nie macie maszyny do lodów a zależy Wam na puszystym sorbecie bez kryształków lodu, trzeba przygotowaną masę miksować co 30 minut podczas schładzania, do momentu aż będzie tak schłodzona (zwarta), że miksowanie będzie mocno utrudnione.