świeże brzoskwinie lub 4 połówki brzoskwiń z puszki
malin
żółtka
cukru z prawdziwą wanilią
cukru
likieru pomarańczowego lub soku z pomarańczy
konfitury malinowej
śmietanki 36%
opakowanie posypki z gorzkiej czekolady lub 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
serduszka z czekolady do dekoracji (u mnie wiórki z czekolady truskawkowej)
Sposób przygotowania
Brzoskwinie naciąć na krzyż i na chwilkę włożyć do wrzącej wody. Wyjąć i obrać. Przekroić na pół, usunąć pestki. Miąższ pokroić w mała kostkę. Maliny oczyścić i przebrać (kilka odłożyć do dekoracji).
Żółtka ubijać około 5 minut z cukrem, cukrem waniliowym i likierem pomarańczowym w kąpieli wodnej. Miskę zdjąć, wstawić do zimnej wody. Ubijać tak długo, aż masa całkiem wystygnie.
Konfitury malinowe wymieszać z masą żółtkową. Śmietankę ubić na sztywno i mieszając, porcjami dodawać do masy. Następnie dodać owoce i posypkę czekoladową. Masę przełożyć do formy do parfait lub wyłożonej folią spożywczą/lub aluminiową keksówki. Wierzch wygładzić. Mrozić około 8 h.
Przed podaniem formę włożyć na chwilę do gorącej wody. Deser wyjąc na talerz, folię usunąć. Udekorować czekoladą i malinami. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną i musem malinowy. Najlepiej wyjąć z zamrażalnika około 10 minut przed podaniem, dzięki czemu będą bardziej aromatyczne.
Pierwszy raz natknęłam się na parfait i postanowiłam je wypróbować. Parfait to lody przygotowywane na bazie śmietany a nie mleka. Dzięki czemu podczas mrożenia nie trzeba ich mieszać. Nazwa deseru pochodzi z języka francuskiego i oznacza doskonały, idealny. :) Czy faktycznie? Nie mnie to oceniać, ale podzielę się z Wami moimi subiektywnymi spostrzeżeniami. Jak dla mnie deser ten jest całkiem przyjemną odmianą. Mmocno orzeźwiający, słodycz miesza się z nieco kwaśnymi malinkami, dzięki czemu mamy pełną harmonię i nie jest za słodko ani za kwaśno… W smaku mocno wyczuwalny akcent pomarańczy i odrobinkę wyczuwalny sam likier … ale można spokojnie zastąpić go świeżym sokiem z pomarańczy, jeśli ktoś nie lubi alkoholu w mrożonych deserach, lub jeśli zwyczajnie chcemy uzyskać efekt większej owocowości i orzeźwienia.
Parfait smakuje zdecydowanie inaczej niż tradycyjne lody, ale powiedziałabym, że dzięki dodatkowi sporej ilości owoców jest bardziej orzeźwiający… Jednakowoż zaspokaja apetyt na słodkości, bo nie zapominajmy, że mamy w nim spory dodatek czekolady i trochę konfitury. Można go więc sklasyfikować gdzieś pomiędzy lodami a sorbetem. :) Ja na co dzień przywiązana jestem chyba jednak bardziej do lodów, ale raz na jakiś czas… czemu nie. :) Polecam , szczególnie innowatorom. :) Przepis pochodzi z lipcowego „Sól i pieprz”.
Składniki:
Ilość
Składnik
świeże brzoskwinie lub 4 połówki brzoskwiń z puszki
malin
żółtka
cukru z prawdziwą wanilią
cukru
likieru pomarańczowego lub soku z pomarańczy
konfitury malinowej
śmietanki 36%
opakowanie posypki z gorzkiej czekolady lub 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
serduszka z czekolady do dekoracji (u mnie wiórki z czekolady truskawkowej)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Jolanta Szyndlarewicz
2012-06-20 13:57:52
Ja parfait znam tylko z innych blogów ....wyglada bardzo smakowicie, ale jakoś nie po drodze mi do jego przygotowania:). Maliny i czekolada w jednym deserze to połaczenie idealne:) pozdrawiam
Magda
2011-08-16 13:57:24
o tak, parfait jest nieprzyzwoicie pyszne! :) pozdrawiam :)
slyvvia
2011-08-15 06:39:39
Wow, niesamowicie to wygląda. Z chęcią bym teraz spróbowała takiego deseru :D
megii013
2011-08-14 20:17:54
Ale to pysznie wygląda;)))
majka
2011-08-14 06:27:56
Wyglada cudownie. Mnie przekonuje juz samym wygladem. Ten deserek musi byc naprawde pyszny :)
slodkiefantazje
2011-08-12 18:19:58
@Aga, dzięki serdeczne. :) Polecam wypróbować. :)
slodkiefantazje
2011-08-12 18:18:33
@Jolanta, polecam w takim razie :) W smaku jest dość oryginalny i naprawdę smaczny. :) również ciepło pozdrawiam
slodkiefantazje
2011-08-12 18:17:13
@Asiek, dzięki serdeczne :) pozdrawiam cieplutko :)
slodkiefantazje
2011-08-12 18:15:57
@Karmelitka,smakuje bardzo ciekawie, więc szczerze polecam wypróbuj. :)
@Beata, przyznaję jest całkiem niezłe. :)
aga
2011-08-12 17:43:00
super! prezentuje sie pysznie:)
Jolanta szyndlarewicz
2011-08-12 17:19:03
bardzo ciekawie sie preznetuje ...nigdy nie spokałam się z tego rodzaju deserwem .... pozdrawiam ciepło
Asiek
2011-08-12 15:10:14
Jak dla mnie - wygląda idealnie!!
Pozdrawiam serdecznie:)
Asiek
Beata
2011-08-12 13:37:21
O matko, to musi być przepyszne!
Karmel-itka.
2011-08-12 12:53:59
te energetyzujące kolory!
cudowny twór. hmm...jestem ciekawa, jak smakuje ;]
slodkiefantazje
2011-08-12 11:28:28
@Nemi, trzeba jeszcze skosztować. ;))
slodkiefantazje
2011-08-12 11:27:56
@Wiosenka27 - ja też trochę się do tego zabierałam, w planach miałam dużo wcześniej, ale zmobilizował mnie fakt, że za chwilę skończą się świeże maliny, a zależało mi, żeby właśnie z nimi był deser. ;))
slodkiefantazje
2011-08-12 11:26:20
@Kaczucha, czyli jesteś prawdziwą innowatorką... a to dobrze wróży dla Twojej kuchni, eksperymentując odkrywa się całe mnóstwo cudownych smaków. :) U mnie jeszcze różnie z tym eksperymentowaniem bywa... czasami za żadne skarby nie potrafię się przekonać do danego połączenia i sama siebie przekonuję, że na pewno by mi to nie smakowało. ;) Ale zdarza się to coraz rzadziej, pracuję nad tym ;))
Nemi
2011-08-12 07:57:50
Niesamowity deser - nie da się przejść koło niego obojętnie:)
wiosenka27
2011-08-12 06:23:09
Ja całe lato zbieram się do zrobienia parfait i jakoś mi to kiepsko idzie. Twoje wygląda cudownie:)
Pierwszy raz natknęłam się na parfait i postanowiłam je wypróbować. Parfait to lody przygotowywane na bazie śmietany a nie mleka. Dzięki czemu podczas mrożenia nie trzeba ich mieszać. Nazwa deseru pochodzi z języka francuskiego i oznacza doskonały, idealny. :) Czy faktycznie? Nie mnie to oceniać, ale podzielę się z Wami moimi subiektywnymi spostrzeżeniami. Jak dla mnie deser ten jest całkiem przyjemną odmianą. Mmocno orzeźwiający, słodycz miesza się z nieco kwaśnymi malinkami, dzięki czemu mamy pełną harmonię i nie jest za słodko ani za kwaśno… W smaku mocno wyczuwalny akcent pomarańczy i odrobinkę wyczuwalny sam likier … ale można spokojnie zastąpić go świeżym sokiem z pomarańczy, jeśli ktoś nie lubi alkoholu w mrożonych deserach, lub jeśli zwyczajnie chcemy uzyskać efekt większej owocowości i orzeźwienia.
Parfait smakuje zdecydowanie inaczej niż tradycyjne lody, ale powiedziałabym, że dzięki dodatkowi sporej ilości owoców jest bardziej orzeźwiający… Jednakowoż zaspokaja apetyt na słodkości, bo nie zapominajmy, że mamy w nim spory dodatek czekolady i trochę konfitury. Można go więc sklasyfikować gdzieś pomiędzy lodami a sorbetem. :) Ja na co dzień przywiązana jestem chyba jednak bardziej do lodów, ale raz na jakiś czas… czemu nie. :) Polecam , szczególnie innowatorom. :) Przepis pochodzi z lipcowego „Sól i pieprz”.
Składniki
Ilość
Składnik
świeże brzoskwinie lub 4 połówki brzoskwiń z puszki
malin
żółtka
cukru z prawdziwą wanilią
cukru
likieru pomarańczowego lub soku z pomarańczy
konfitury malinowej
śmietanki 36%
opakowanie posypki z gorzkiej czekolady lub 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
serduszka z czekolady do dekoracji (u mnie wiórki z czekolady truskawkowej)
Sposób przygotowania
Brzoskwinie naciąć na krzyż i na chwilkę włożyć do wrzącej wody. Wyjąć i obrać. Przekroić na pół, usunąć pestki. Miąższ pokroić w mała kostkę. Maliny oczyścić i przebrać (kilka odłożyć do dekoracji).
Żółtka ubijać około 5 minut z cukrem, cukrem waniliowym i likierem pomarańczowym w kąpieli wodnej. Miskę zdjąć, wstawić do zimnej wody. Ubijać tak długo, aż masa całkiem wystygnie.
Konfitury malinowe wymieszać z masą żółtkową. Śmietankę ubić na sztywno i mieszając, porcjami dodawać do masy. Następnie dodać owoce i posypkę czekoladową. Masę przełożyć do formy do parfait lub wyłożonej folią spożywczą/lub aluminiową keksówki. Wierzch wygładzić. Mrozić około 8 h.
Przed podaniem formę włożyć na chwilę do gorącej wody. Deser wyjąc na talerz, folię usunąć. Udekorować czekoladą i malinami. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną i musem malinowy. Najlepiej wyjąć z zamrażalnika około 10 minut przed podaniem, dzięki czemu będą bardziej aromatyczne.