likieru Amaretto lub innego ulubionego (np. kokosowego, Baileys, etc.)
Sposób przygotowania
Mus: Oba musy przetrzeć przez sito w celu pozbawienia ich pestek. Żelatynę przeznaczoną na mus malinowy rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody, podgrzać (nie gotować). Dodać do niej 1-2 łyżki musu, wymieszać, połączyć z resztą musu.
Identycznie postąpić z żelatyną przeznaczoną do musu porzeczkowego.
Oba musy wstawić do lodówki, aby nieco się schłodziły i odrobinę stężły (co jakiś czas zerknąć, czy za mocno nie zastygły).
Krem:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Serek mascarpone ubić ze śmietanką na sztywną, puszysta masę. Dodać wystudzona czekoladę i Amaretto, zmiksować.
Krem nałożyć do pucharków. Na wierzch wyłożyć mus z czarnej porzeczki, na niego mus malinowy, wierzch wyrównać. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aby masa stężała i dobrze się schłodziła.
Smacznego :)
Krem z białej czekolady z musem malinowo-porzeczkowym
Tym razem szybki i pyszny deser. Krem z białej czekolady na bazie śmietanki i mascarpone, wzbogacony nutą Amaretto z dodatkiem musów owocowych, które przełamują wyraźną słodycz kremu. Bardzo poelcam!
Składniki:
Mus malinowy:
Ilość
Składnik
zblendowanych na mus malin
cukier do smaku
żelatyny
Mus z czarnej porzeczki:
Ilość
Składnik
zblendowanych na mus czarnych porzeczek
cukier do smaku
żelatyny
Krem:
Ilość
Składnik
białej czekolady
śmietanki kremówki 30%
serka mascarpone
likieru Amaretto lub innego ulubionego (np. kokosowego, Baileys, etc.)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
SlodkieFantazje
2013-08-01 08:22:25
@Anetka4295 - bardzo się cieszę, że smakował :)
SlodkieFantazje
2013-08-01 08:17:27
@Anetka - cieszę się bardzo, że smakował :)
anetka
2013-07-31 13:46:10
Bardzo pyszny deser :) Moja rodzina nie mogła się najeść łącznie ze mną.;)
anetka4295
2013-07-31 09:08:53
Bardzo dobry deser zrobiłam go tydzień temu i rodzina się nim zachwycała :)A oto mój blog o książkach zapraszam do obejrzenia http://kraina-ksiazek.bloog.pl/ :)
Jolanta Szyndlarewicz
2013-06-23 07:03:14
Jak tylko dojrzeją porzeczki to musze zrobic ten deser ...bo uwielbiam połaczenie mascarpone i owoców:)
gin
2013-06-20 17:21:29
Mmm, pycha :) Połączenie słodyczy białej czekolady i orzeźwiających owoców jest cudowne :)
Nemi
2013-06-19 18:26:49
Brzmi jak marzenie:)
Inspirowane Smakiem
2013-06-19 04:26:49
Szybki = pyszny! Bardzo mi się podoba. :) Chociaż co do zasady unikam dużej ilości kremowych deserów. ;))
Krem z białej czekolady z musem malinowo-porzeczkowym
Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 4
Opis
Tym razem szybki i pyszny deser. Krem z białej czekolady na bazie śmietanki i mascarpone, wzbogacony nutą Amaretto z dodatkiem musów owocowych, które przełamują wyraźną słodycz kremu. Bardzo poelcam!
Składniki
Mus malinowy:
Ilość
Składnik
zblendowanych na mus malin
cukier do smaku
żelatyny
Mus z czarnej porzeczki:
Ilość
Składnik
zblendowanych na mus czarnych porzeczek
cukier do smaku
żelatyny
Krem:
Ilość
Składnik
białej czekolady
śmietanki kremówki 30%
serka mascarpone
likieru Amaretto lub innego ulubionego (np. kokosowego, Baileys, etc.)
Sposób przygotowania
Mus: Oba musy przetrzeć przez sito w celu pozbawienia ich pestek. Żelatynę przeznaczoną na mus malinowy rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody, podgrzać (nie gotować). Dodać do niej 1-2 łyżki musu, wymieszać, połączyć z resztą musu.
Identycznie postąpić z żelatyną przeznaczoną do musu porzeczkowego.
Oba musy wstawić do lodówki, aby nieco się schłodziły i odrobinę stężły (co jakiś czas zerknąć, czy za mocno nie zastygły).
Krem:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Serek mascarpone ubić ze śmietanką na sztywną, puszysta masę. Dodać wystudzona czekoladę i Amaretto, zmiksować.
Krem nałożyć do pucharków. Na wierzch wyłożyć mus z czarnej porzeczki, na niego mus malinowy, wierzch wyrównać. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aby masa stężała i dobrze się schłodziła.