Maliny przebrać, oczyścić, pozostawić na sicie by odciekły z wody. Kilkanaście owoców odłożyć do dekoracji. Resztę zblendować na gładkie puree lub przetrzeć przez sito. Zblendowane owoce przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek.
Czekoladę połamać na drobne kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
Przestudzoną czekoladę wymieszać dokładnie z jogurtem. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Połowę masy śmietanowo-czekoladowej odłożyć resztę połączyć z musem malinowym. Nakładać do pucharków na przemian biały i malinowy mus. Schłodzić w lodówce, ozdobić malinami i listkami mięty.
Od kilku dni szukam wszelkich możliwych sposobów na schłodzenie się… jednym z nich jest ten oto zimny deser. Połączenie bitej śmietany, białej czekolady, malin i jogurtu… nie można mu się oprzeć. ;) I pomyśleć, ze do niedawna nie przepadałam za malinami. :) Wypróbujcie, szczególnie gdy za oknom powyżej 30 stopni i ostatnia rzecz na jaka macie ochotę to grzanie się przy piekarniku. :) Polecam! :)
Od kilku dni szukam wszelkich możliwych sposobów na schłodzenie się… jednym z nich jest ten oto zimny deser. Połączenie bitej śmietany, białej czekolady, malin i jogurtu… nie można mu się oprzeć. ;) I pomyśleć, ze do niedawna nie przepadałam za malinami. :) Wypróbujcie, szczególnie gdy za oknom powyżej 30 stopni i ostatnia rzecz na jaka macie ochotę to grzanie się przy piekarniku. :) Polecam! :)
Składniki
Na 4 porcje:
Ilość
Składnik
malin, świeżych lub mrożonych
białej czekolady
jogurtu naturalnego
kremówki
domowego cukru waniliowego
mięta lub melisa do dekoracji
Sposób przygotowania
Maliny przebrać, oczyścić, pozostawić na sicie by odciekły z wody. Kilkanaście owoców odłożyć do dekoracji. Resztę zblendować na gładkie puree lub przetrzeć przez sito. Zblendowane owoce przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek.
Czekoladę połamać na drobne kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
Przestudzoną czekoladę wymieszać dokładnie z jogurtem. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Połowę masy śmietanowo-czekoladowej odłożyć resztę połączyć z musem malinowym. Nakładać do pucharków na przemian biały i malinowy mus. Schłodzić w lodówce, ozdobić malinami i listkami mięty.