Pyszne lody, intensywnie jagodowe, z wyczuwalnym posmakiem śmietanki. Najmłodszym sprawiają mnóstwo frajdy, bo mocno barwią język i buźki na fioletowo. ;) Przepis znalazłam u Doroty. Polecam. :)
Pyszne lody, intensywnie jagodowe, z wyczuwalnym posmakiem śmietanki. Najmłodszym sprawiają mnóstwo frajdy, bo mocno barwią język i buźki na fioletowo. ;) Przepis znalazłam u Doroty. Polecam. :)
Składniki
Na około 750 ml lodów:
Ilość
Składnik
cukru
wody
jagód (dałam ok 100 g więcej)
śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
Cukier wymieszać z wodą w rondelku, doprowadzić do wrzenia, gotować około 2 minut (aż cukier całkowicie się rozpuści).
Dodać umyte jagody. Gotować około 2 minut, następnie wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Ostudzić i włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Wyjąć z lodówki schłodzoną masę jagodową, wymieszać, umieścić w maszynie do lodów. Dalej postępować według instrukcji swojej maszyny do lodów.