Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 4
Klasyczny, prosty, pyszny i niskokaloryczny deser, idealny na letnie upały. Gdy nasz termometr wskazuje powyżej 30 stopni Celsjusza nic nas tak wspaniale nie orzeźwi jak dobrze schłodzony sorbet z dodatkiem mięty. ;) Jego zaletą jest prostota wykonania i stosunkowo mała pracochłonność, szczególnie, jeśli użyjemy maszynki do lodów albo mocno podmrożonych truskawek. Dodatkowym plusem jest niewielka ilość kalorii przypadająca na porcję , więc możemy jeść bez wyrzutów sumienia. ;) Polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
truskawek | |
cukru | |
soku z cytryny | |
likieru truskawkowego (można pominąć) |
Ilość | Składnik |
---|---|
mięta do dekoracji |
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę lub dłużej.
Podmrożone truskawki zmiksować w blenderze z resztą składników na mus.
Masę przełożyć do maszynki do lodów i zamrażać około 40-50 minut. Sorbet można zamrozić też bez maszynki. W tym celu przekładamy masę truskawkową do pojemnika i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki (masę miksujemy co ok. 30 min.). Gotowy sorbet przełożyć do pucharków, udekorować miętą.
Smacznego :)