Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 35 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Na pożegnanie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić jakiś torcik… taka forma pocieszenia ;) I muszę przyznać, że ten, na który się zdecydowałam, nie tylko mi, ale reszcie domowników też bardzo przypadł do gustu ;)… Mój małżonek pałaszując kawałek pokaźnych rozmiarów stwierdził, że tort jest niesamowity , po prostu idealny… a moja córcia, pochłonęła przy moich niemałych protestach, o zgrozo, połowę takiego samego kawałka… Oczywiście nie byłoby protestów, gdyby nie fakt, że Sara ma dopiero nieco ponad roczek ;)... no, ale na szczęście na co dzień moja córcia nie ma tyle „swobody” w kwestii jedzenia, a przecież wyjątkowo raz na jakiś czas należy jej „coś od życia” ;))
A tak zupełnie poważnie… tort jest naprawdę znakomity, idealnie wilgotny od konfitury i soku z truskawek, słodycz ciasta i bitej śmietany świetnie przełamują truskawki , a całość świetnie współgra z nutką białej czekolady… Dodatkowo przepis jest naprawdę banalny, rzekłabym klasyk… Dlatego szczerze polecam :)
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki 36% | |
mąki pszennej tortowej | |
proszku do pieczenia | |
mielonego maku | |
cukru | |
200 g | masła |
szczypta soli | |
jajek | |
mleka | |
truskawek | |
konfitury truskawkowej | |
opakowanie zagęstnika do śmietany (smeitan-fix) | |
cukru pudru | |
100 g | białej czekolady (wiórki) |
migdałów w płatkach |
Piekarnik rozgrzać do temp. 160-180°C (ja piekłam z termoobiegiem w 160°C). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem i szczypta soli.
Masło utrzeć na puszystą masę, razem z cukrem, skórką i sokiem z cytryny (ucierać ok. 3 minut). Następnie wbijać po jednym jajku, mieszając na przemian dodawać porcję mąki i część mleka, całość powtarzać do wyczerpania składników.
Ciasto włożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą tortownicy o śr. 24 cm ( ja użyłam tortownicy o śr. 21 cm, dlatego tort wyszedł tak wysoki). Piec ok 30-35 minut. Wystudzić, podzielić na cztery placki.
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i przekroić na pół. Śmietanę (400 g) ubić na sztywno z cukrem pudrem (2-3 łyżki - wg uznania, bez zagęstnika). Część truskawek odłożyć do dekoracji, resztę dodać do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać.
Konfitury podgrzać i posmarować nimi 3 placki. Następnie wyłożyć na każdy z nich po 1/3 masy śmietanowej i ułożyć jeden na drugim. Całość przykryć czwartym plackiem.
Resztę śmietanki ubić z zagęstnikiem i pozostałym cukrem pudrem. Posmarować wierzch i boki tortu. Górę udekorować wiórkami białej czekolady i truskawkami, boki płatkami migdałowymi lub drobno posiekanymi migdałami ewentualnie wiórkami z białej czekolady.
Smacznego :)