KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Tort śmietankowo-owocowy

Przyg: 80 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_2466.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Masa śmietankowa:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%
    cukru pudru
    owoców (u mnie truskawki)
  • Nasączenie blatów:

    Ilość Składnik
    herbaty
    soku z cytryny
    odrobina cukru do smaku
  • Dodatkowo do przełożenia blatów:

    Ilość Składnik
    konfitury (musu) pasującej do użytych owoców (u mnie truskawkowa)
  • Dekoracja wierzch i boki:

    Ilość Składnik
    mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%
    cukru pudru
    płatków migdałowych (mogą być prażone)
    wiórków z czekolady (u mnie z czekolady truskawkowej)
    ewentualnie owoce

Sposób przygotowania

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (stopniowo zwiększając obroty miksera). Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.


Poncz:Herbatę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem do smaku (poncz nie powinien być zbyt słodki, raczej orzeźwiający). Ostudzić.


Konfiturę podgrzać.

Masa śmietankowa: Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Najlepiej zrobić to łyżką lub krótko, dosłownie kilkoma bardzo szybkimi obrotami miksera (na najwyższych obrotach).

Tort: Dolny blat (ułożony na docelowej paterze) nasączyć 1/3 ponczu. Rozsmarować na nim 1/3 przestudzonej konfitury. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, na niej ułożyć pokrojone owoce. Wyłożyć kolejny blat i powtórzyć całą „procedurę”. Przykryć ostatnim blatem, naponczować, wierzch i boki ciasta posmarować pozostałą masą śmietankową. Boki udekorować płatkami migdałów lub inaczej wg uznania. Wierzch udekorować owocami, bitą śmietaną i wiórkami czekolady.


Smacznego :)

Przyg: 80 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12

Tym razem mam dla Was tort. Lepszej okazji niż dzień Babci i Dziadka być nie mogło. Wprawdzie odwiedziły nas Babcie i Dziadek nie moi, a mojej córci, ale zrobić tort musiałam oczywiście ja. ;) Oficjalna wersja była, że Sara jak najbardziej mi pomagała. ;)

Z uwagi na to, że zarówno Babcie jak i Dziadek wolą raczej klasyczne smaki bez zbytnich szaleństw i egzotyki postawiłam na tradycyjny, lekki torcik śmietankowo-owocowy. I muszę Wam powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę.

Torcik wyszedł lekki jak puszek, zarówno biszkopt jak i masa śmietankowa. Nie za słodki, truskawki i orzeźwiający poncz doskonale neutralizują słodycz masy śmietankowej, która zresztą sama w sobie też nie jest za słodka.

Tort w każdym kęsie sprawia wrażenie lekkości i puszystości, co przyznaje może być trochę zgubne, bo ma się ochotę sięgnąć po następny kawałek, zapominając o jego kaloryczności. ;)) Pomysł na rzucanie biszkoptem zaczerpnięty od Dorotus (sprawdzony wielokrotnie).

Ps. Zdjęcia w przekroju brak, bo tort musiał pozostać w stanie nienaruszonym dla gości. :) A później już nie było czasu na fotki. :)

Ps.2. A czy Wy też uczciliście dzień Babi i Dziadka jakimś wypiekiem?

IMG_2463.JPG IMG_2460.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Mari Mari
    2017-02-15 22:01:36

    Witam a czy mogę użyć mrożonych owoców np jagód? I czy musze je wcześniej rozmrozić czy mogę mrożone położyć na krem?

    Twój komentarz
  • Kasiak Kasiak
    2015-03-06 12:26:25

    Witaj Kasiu,

    Moze spytam o cos oczywistego, ale lepiej sie upewnic, niz potem zalowac :)

    Smietane do masy smietanowej i do dekoracji ubijamy razem (700 ml) z serkiem mascarpone, czy do dekoracji osobno i bez serka?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-06 12:31:57

      Do dekoracji (wspomniane 200 ml) osobno, bez serka. Pozdrawiam :)

      Twój komentarz
      • Kasiak Kasiak
        2015-03-06 13:50:35

        Dziekuje :) I tez pozdrawiam!

        Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-08 08:51:22

    @Olcia - tak, może być 30%. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • olcia olcia
    2014-07-08 07:24:45

    WITAM MAM PYTANIE CZY MOZE BYC SMIETANKA KREMÓWKA 30%? BO U MNIE NIGDZIE NIE MOGĘ ZNALEZC 36%

    Twój komentarz
  • agathos agathos
    2013-10-10 13:03:55

    Jutro będę piekła torcik, na urodziny mojej mamy :))) Wygląda obłędnie :))

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-26 08:56:36

    @Iga, rzucanie powoduje, że podczas uderzenia pęcherzyki powietrza szybciej uciekają do góry i część z nich zostaje w cieście, i tort pozostaje bardziej napowietrzony w związku z czym nie opada, ale rzucanie można pominąć, biszkopt i tak wyjdzie wysoki.

    Twój komentarz
  • iga iga
    2013-08-24 14:38:46

    PYSZNIEale po co rzucać biszkoptem o podłogę ????

    Twój komentarz
  • Aneta Aneta
    2013-06-03 07:55:57

    Pysznosci. Robiłam z truskawkami, wszyscy goście na urodzinkach synka nie mogli się nachwalić.

    Twój komentarz
  • Joasia Joasia
    2013-03-08 20:53:12

    Witam, pierwszy raz będę robiła tort i nie bardzo wiem dlaczego trzeba zrzucić blat z biszkoptem na ziemię? Druga kwestia, co z żółtkami, w ogóle nie są potrzebne w przepisie czy źle odczytałam:/z góry dzięki za odpowiedź, bo tort wydaję się bardzo apetyczny :)

    Twój komentarz
  • tort smietankowo-owocowy tort smietankowo-owocowy
    2013-02-10 18:46:02

    torcik bardzo smaczny rewelacja dzienkuje za przepis ma powodzenie we francji.

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-02-01 14:39:24

    Dziękuję za ten przepis!Biszkopt 'rzucany' piekłam już kilkadziesiąt razy i nigdy mnie nie zawiódł :)

    Twój komentarz
  • Bea Bea
    2012-11-10 19:24:10

    Zrobiony na zamówienie Jubilata, pyszny! :) Ze względu na porę roku większą część truskawek zastąpiłam brzoskwiniami z puszki, do ponczu dodałam troszkę spirytusu i rumu, a w dekoracji zrezygnowałam z bitej śmietany i czekolady. Użyłam też kremówki 30%. Pierwszy raz rzucałam biszkoptem ;) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Dusia Dusia
    2012-01-23 14:09:14

    piękny!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-01-23 12:31:47

    aj niestety nie piekłam nic na Dzień Babci i Dziadka ...bo mnie takie choróbsko zmogło, ze masakra ...do dziś zresztą trzyma ....a śmietanowe torty uwielbiam ...i piec i jeść:)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-01-23 12:06:55

    piękny!!!! Rany jak ja bym teraz zjadła taki kawałeczek do kawki :)

    Twój komentarz
  • Escapade Gourmande Escapade Gourmande
    2012-01-23 12:02:00

    Nie dość, że piękny to jeszcze pyszny :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • pieczarka mySia pieczarka mySia
    2012-01-23 07:53:14

    przepiekny! :)

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-01-23 06:47:29

    Piękny tort;) Chętnie spróbowałabym kawałek;)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-01-23 05:48:52

    Obłędnie piękny!:)

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-01-22 23:40:57

    lekki jak puszek.. i taki piękny!

    Twój komentarz
  • Karenira Karenira
    2012-01-22 23:27:06

    Prześliczny :)

    Twój komentarz
  • Saratelka Saratelka
    2012-01-22 23:17:05

    Mój ulubiony tort śmietankowo-truskawkowy z płatkami migdałowymi! :D Ależ się stęskniłam za tym smakiem! Pięknie się prezentuje :)

    Twój komentarz

Tort śmietankowo-owocowy

Tort śmietankowo-owocowy

Przygotowanie: 80 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Tym razem mam dla Was tort. Lepszej okazji niż dzień Babci i Dziadka być nie mogło. Wprawdzie odwiedziły nas Babcie i Dziadek nie moi, a mojej córci, ale zrobić tort musiałam oczywiście ja. ;) Oficjalna wersja była, że Sara jak najbardziej mi pomagała. ;)

Z uwagi na to, że zarówno Babcie jak i Dziadek wolą raczej klasyczne smaki bez zbytnich szaleństw i egzotyki postawiłam na tradycyjny, lekki torcik śmietankowo-owocowy. I muszę Wam powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę.

Torcik wyszedł lekki jak puszek, zarówno biszkopt jak i masa śmietankowa. Nie za słodki, truskawki i orzeźwiający poncz doskonale neutralizują słodycz masy śmietankowej, która zresztą sama w sobie też nie jest za słodka.

Tort w każdym kęsie sprawia wrażenie lekkości i puszystości, co przyznaje może być trochę zgubne, bo ma się ochotę sięgnąć po następny kawałek, zapominając o jego kaloryczności. ;)) Pomysł na rzucanie biszkoptem zaczerpnięty od Dorotus (sprawdzony wielokrotnie).

Ps. Zdjęcia w przekroju brak, bo tort musiał pozostać w stanie nienaruszonym dla gości. :) A później już nie było czasu na fotki. :)

Ps.2. A czy Wy też uczciliście dzień Babi i Dziadka jakimś wypiekiem?

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Masa śmietankowa:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%
    cukru pudru
    owoców (u mnie truskawki)
  • Nasączenie blatów:

    Ilość Składnik
    herbaty
    soku z cytryny
    odrobina cukru do smaku
  • Dodatkowo do przełożenia blatów:

    Ilość Składnik
    konfitury (musu) pasującej do użytych owoców (u mnie truskawkowa)
  • Dekoracja wierzch i boki:

    Ilość Składnik
    mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%
    cukru pudru
    płatków migdałowych (mogą być prażone)
    wiórków z czekolady (u mnie z czekolady truskawkowej)
    ewentualnie owoce

Sposób przygotowania

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (stopniowo zwiększając obroty miksera). Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.


Poncz:Herbatę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem do smaku (poncz nie powinien być zbyt słodki, raczej orzeźwiający). Ostudzić.


Konfiturę podgrzać.

Masa śmietankowa: Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Najlepiej zrobić to łyżką lub krótko, dosłownie kilkoma bardzo szybkimi obrotami miksera (na najwyższych obrotach).

Tort: Dolny blat (ułożony na docelowej paterze) nasączyć 1/3 ponczu. Rozsmarować na nim 1/3 przestudzonej konfitury. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, na niej ułożyć pokrojone owoce. Wyłożyć kolejny blat i powtórzyć całą „procedurę”. Przykryć ostatnim blatem, naponczować, wierzch i boki ciasta posmarować pozostałą masą śmietankową. Boki udekorować płatkami migdałów lub inaczej wg uznania. Wierzch udekorować owocami, bitą śmietaną i wiórkami czekolady.


Smacznego :)