Przygotowanie: 80 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Tym razem mam dla Was tort. Lepszej okazji niż dzień Babci i Dziadka być nie mogło. Wprawdzie odwiedziły nas Babcie i Dziadek nie moi, a mojej córci, ale zrobić tort musiałam oczywiście ja. ;) Oficjalna wersja była, że Sara jak najbardziej mi pomagała. ;)
Z uwagi na to, że zarówno Babcie jak i Dziadek wolą raczej klasyczne smaki bez zbytnich szaleństw i egzotyki postawiłam na tradycyjny, lekki torcik śmietankowo-owocowy. I muszę Wam powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę.
Torcik wyszedł lekki jak puszek, zarówno biszkopt jak i masa śmietankowa. Nie za słodki, truskawki i orzeźwiający poncz doskonale neutralizują słodycz masy śmietankowej, która zresztą sama w sobie też nie jest za słodka.
Tort w każdym kęsie sprawia wrażenie lekkości i puszystości, co przyznaje może być trochę zgubne, bo ma się ochotę sięgnąć po następny kawałek, zapominając o jego kaloryczności. ;)) Pomysł na rzucanie biszkoptem zaczerpnięty od Dorotus (sprawdzony wielokrotnie).
Ps. Zdjęcia w przekroju brak, bo tort musiał pozostać w stanie nienaruszonym dla gości. :) A później już nie było czasu na fotki. :)
Ps.2. A czy Wy też uczciliście dzień Babi i Dziadka jakimś wypiekiem?
Ilość | Składnik |
---|---|
jajek | |
cukru | |
mąki pszennej tortowej | |
mąki ziemniaczanej |
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g | serka mascarpone |
mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36% | |
cukru pudru | |
owoców (u mnie truskawki) |
Ilość | Składnik |
---|---|
herbaty | |
soku z cytryny | |
odrobina cukru do smaku |
Ilość | Składnik |
---|---|
konfitury (musu) pasującej do użytych owoców (u mnie truskawkowa) |
Ilość | Składnik |
---|---|
mocno schłodzonej śmietany kremówki 36% | |
cukru pudru | |
płatków migdałowych (mogą być prażone) | |
wiórków z czekolady (u mnie z czekolady truskawkowej) | |
ewentualnie owoce |
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (stopniowo zwiększając obroty miksera). Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Poncz:Herbatę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem do smaku (poncz nie powinien być zbyt słodki, raczej orzeźwiający). Ostudzić.
Konfiturę podgrzać.
Masa śmietankowa: Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Najlepiej zrobić to łyżką lub krótko, dosłownie kilkoma bardzo szybkimi obrotami miksera (na najwyższych obrotach).
Tort: Dolny blat (ułożony na docelowej paterze) nasączyć 1/3 ponczu. Rozsmarować na nim 1/3 przestudzonej konfitury. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, na niej ułożyć pokrojone owoce. Wyłożyć kolejny blat i powtórzyć całą „procedurę”. Przykryć ostatnim blatem, naponczować, wierzch i boki ciasta posmarować pozostałą masą śmietankową. Boki udekorować płatkami migdałów lub inaczej wg uznania. Wierzch udekorować owocami, bitą śmietaną i wiórkami czekolady.
Smacznego :)