Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
To babeczki zdecydowanie dla czekoladoholików. ;) Czekoladowe ciasto, nutella, i czekoladowo-orzechowy krem na wierzchu. Smakują wybornie, ale nie da się na raz zjeść więcej niż jedną, co należy traktować jako zaletę, biorąc pod uwagę kaloryczność tych babeczek. ;) Zmniejszyłam ilość cukru w porównaniu z oryginalnym przepisem, a babeczki nadal są porządnie słodkie. :) Przepis zaczerpnięty z „The hummingbird bakery – cupcakes and muffins” T. Malouf
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej (u mnie tortowa) | |
kakao | |
cukru pudru | |
proszku do pieczenia | |
masła o temp. pokojowej | |
mleka | |
jajko | |
Nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego | |
orzechów laskowych |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru | |
masła o temp. pokojowej | |
mleka | |
Nutelli |
Nagrzać piekarnik do 170°C.
Mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól i masło wymieszać na wolnych obrotach miksera, aż do połączenia się wszystkich składników w jednolitą „piaszczystą” masę.
Powoli dodawać mleko, i ubijać aż do połączenia się wszystkich składników. Dodać jajko i dobrze utrzeć, zeskrobać ze ścianek miski wszelkie niezmieszane składniki i dokładnie wymieszać z resztą masy.
Przełożyć masę do foremki na muffiny, napełniać do 2/3 wysokości. Nie więcej bo ciasto szybko rośnie i się wyleje. Piec około 20 minut.
Pozostawić babeczki w formie do lekkiego przestudzenia. Później przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Każda z babeczek powinna mieć w środku małe wgłębienie (dołeczek). Zdecydowanie nie powinny być wyrośnięte, jak muffiny. W powstałe wgłębienie nałożyć po łyżeczce nutelli.
Utrzeć masło z cukrem pudrem na jednolitą bardzo gęstą masę (najpierw na wolnych, później na średnich obrotach miksera). Ponownie zmniejszyć obroty miksera i ciągle mieszając dodać powoli mleko. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ubijać około 5 minut na puszystą masę.
Do masy dodać nutellę i dokładnie wymieszać łyżką. Nakładać kleks na każdą babeczkę (można większą ilość szprycą, jak u mnie, ale wtedy babeczki wyjdą słodsze, bo masa jest naprawdę słodka).
Każdą babeczkę ozdobić orzechami laskowymi.
Smacznego :)