masy kajmakowej (mniej lub odrobinę wiecej wg uznania)
Sposób przygotowania
Suche składniki wymieszać w misce. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki, dodać do suchych i krótko zmiksować na średnich obrotach, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180 °C (piekłam z termoobiegiem), gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Wystudzonym babeczkom ściąć wierzchy (jeśli bardzo wyrosły; a jeśli są tylko delikatnie zaokrąglone, to nie ma potrzeby).
Krem:
Serek ubić razem ze śmietanką na bardzo sztywną masę. Dodać kajmak, wymieszać na wolnych obrotach. Krem przełożyć do worka cukierniczego/szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki (używam Wilton 1M) i zaczynając od brzegu babeczki wyciskać krem w kierunku środka (kierując się do góry) ozdobne rozetki.
Mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe, z delikatną nutą wanilii, przykryte czapą pysznego puszystego kremu kajmakowego, przygotowanego na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki. Myślę, że babeczki przypadną do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom. :) U mnie tym razem w wydaniu walentynkowym, bo uważam, że świetnie sprawdzą się również na tę okazję. ;) Serdecznie polecam. :)
Składniki:
Babeczki:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
cukru
kakao
proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko, rozmiar L
mleka
oleju
Krem:
Ilość
Składnik
mascarpone
śmietanki kremówki
masy kajmakowej (mniej lub odrobinę wiecej wg uznania)
Mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe, z delikatną nutą wanilii, przykryte czapą pysznego puszystego kremu kajmakowego, przygotowanego na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki. Myślę, że babeczki przypadną do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom. :) U mnie tym razem w wydaniu walentynkowym, bo uważam, że świetnie sprawdzą się również na tę okazję. ;) Serdecznie polecam. :)
Składniki
Babeczki:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
cukru
kakao
proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko, rozmiar L
mleka
oleju
Krem:
Ilość
Składnik
mascarpone
śmietanki kremówki
masy kajmakowej (mniej lub odrobinę wiecej wg uznania)
Sposób przygotowania
Suche składniki wymieszać w misce. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki, dodać do suchych i krótko zmiksować na średnich obrotach, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180 °C (piekłam z termoobiegiem), gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Wystudzonym babeczkom ściąć wierzchy (jeśli bardzo wyrosły; a jeśli są tylko delikatnie zaokrąglone, to nie ma potrzeby).
Krem:
Serek ubić razem ze śmietanką na bardzo sztywną masę. Dodać kajmak, wymieszać na wolnych obrotach. Krem przełożyć do worka cukierniczego/szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki (używam Wilton 1M) i zaczynając od brzegu babeczki wyciskać krem w kierunku środka (kierując się do góry) ozdobne rozetki.