Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 30 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Co tu dużo mówić… biszkopt nasączony orzechowym i waniliowym cappuccino w połączeniu z masą śmietanową, orzechami włoskimi i czekoladą… i otrzymujemy nie za słodkie, mocno kawowe „niebo w gębie”. ;) Polecam szczególnie zwolennikom lekko słodkich tortów, kawoszom i fanom cappuccino ;)
Ilość | Składnik |
---|---|
jajek | |
mąki pszennej | |
mąki ziemniaczanej | |
1 szklanka | kawy cappuccino waniliowej lub orzechowej (proszek) |
cukru | |
8 łyżek | wody |
proszku do pieczenia |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki 36% | |
opakowania zagęstnika do śmietany | |
galaretka cytrynowa | |
cukru pudru |
Ilość | Składnik |
---|---|
capuccino rozpuszczone w gorącej wodzie |
Ilość | Składnik |
---|---|
posiekanych orzechów laskowych lub włoskich | |
wiórki czekolady lub sypkie kakao na wierzch |
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodawać kolejno żółtka wymieszane wcześniej z wodą. Następnie dodać mąki wymieszane z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką, podzielić na pół i wylać na 2 tortownice o śr. 21 cm (łatwiej będzie podzielić 2 blaty na dwie części niż jeden na cztery).
Piec w temp. 180-200°C ok. 20-30 minut.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu ciasto podzielić na 4 blaty (ja nie dzieliłam ciasta, użyłam jednej tortownicy o śr. 24 cm, więc podzieliłam je na 3 blaty).
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Wystudzić.
Śmietanę ubić, dodając cukier puder, zagęstniki i tężejącą galaretkę. Do ubitej masy dodać 2 łyżki sypkiej kawy cappuccino i delikatnie wymieszać.
Placki nasączyć roztworem kawy cappuccino, rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem spirytusu (wg uznania). Szybko przekładać placki masą (zostawiając ok. 1/3 lub ciut więcej na górę i boki tortu). Udekorować wierzch i boki tortu śmietaną, posiekanymi orzechami, wiórkami czekolady lub kakao.
Smacznego :)