Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Powstał z przeznaczeniem na dzień mamy, na co może wskazywać jego dekoracja, ale równie dobrze można przygotować go na Walentynki, urodziny i każdą inną okazję. Z dekoracja można zresztą dowolnie eksperymentować, bo z masą śmietanowo czekoladową po schłodzeniu bardzo dobrze się pracuje.
Ciasto to klasyczny biszkopt kakaowy, nasączony likierem o smaku lattte, nadzienie, to krem maślany o smaku kawy z mlekiem, przygotowany na bazie mleka w proszku i kawy rozpuszczalnej (którą można zamienić na espresso). Krem nie jest zbyt słodki, ale dla zrównoważenia słodyczy blaty biszkoptowe zostały posmarowane z róży. To jeden z lepszych tortów na blogu, więc z czystym sumieniem mogę go Wam polecić, choć biorąc pod uwagę jego ogromną kaloryczność wskazane jest nie szaleć z nim za mocno. ;)
Bardzo polecam, nie tylko na Dzień Matki. A wszystkim Mamom życzę wszystkiego najlepszego z okazji zbliżającego się święta. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
400 g | białej czekolady dobrej jakości |
śmietanki kremówki 30% |
Ilość | Składnik |
---|---|
jajek | |
cukru | |
mąki pszennej tortowej | |
kakao |
Ilość | Składnik |
---|---|
300 g | miękkiego masła |
cukru pudru | |
mleka w proszku | |
kawy rozpuszczalnej | |
gorącej przegotowanej wody | |
ekstraktu z prawdziwą wanilią |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorącej przegotowanej wody | |
likier kawowy lub likier latte |
Ilość | Składnik |
---|---|
konfitury z róży |
Masa śmetanowo-czekoladowa:
Czekoladę posiekać i przełożyć do rondla z grubym dnem, dodać kremówkę, podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady, od czasy do czasu mieszając, nie gotować. Wystudzić Zostawić na kilka godzin do mocnego schłodzenia, najlepiej na całą noc (dzięki temu masa będzie sztywna i pięknie się ubije).
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3 blaty.
Krem mleczno-kawowy:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Stopniowo dodawać na przemian po łyżce płynnej kawy i po ok. 50 g mleka w proszku, miksować, aż do wykorzystania składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę mniej mleka w proszku lub żeby rozrzedzić dodać 1-2 łyżki zwykłego mleka. Odłożyć ok. 1/5 kremu do oddzielnej miski (posłuży nam do posmarowania wierzchu i boków jako podkład pod dekoracyjne róże).
Poncz:
Przegotowaną gorącą wodę połączyć z likierem i ewentualnie cukrem. Przestudzić.
Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito.
Całość:
Dolny blat ułożyć na paterze, naponczować. Posmarować połową konfitury, wyłożyć 1/2 kremu kawowego, wygładzić. Przykryć kolejnym blatem, z którym postępujemy identycznie (blat naponczować, posmarować resztą konfitury, wyłożyć pozostały krem, wygładzić). Przykryć ostatnim blatem, delikatnie naponczować (znacznie mniej niż poprzednie blaty). Rozsmarować na górze i bokach tortu pozostawiony krem kawowy (dzięki temu róże z masy śmietanowo-czekoladowej lepiej się trzymają ciasta).
Schłodzoną masę śmietanowo-czekoladową ubić na sztywno. Do rękawa cukierniczego (worka) włożyć tylkę w kształcie dużej gwiazdy (użyłam tylki Wiltona o nr 1M). Rękaw napełnić masą śmietanowo-czekoladową (odrobinę masy przełożyć do drugiej miski i zabarwic na różowo lub inny kolor), dekorować tort w róże, zaczynając od boków tortu (Wyciskamy krem od środka i robimy coraz większe rozetki, aż do satysfakcjonującej nas wielkości róży, jak na tym filmiku . Na wierzchu tortu zostawiamy pusty fragment w kształcie serca, wyciskamy na niego różowe lub inne róże, starając się uformować całość w kształcie serca (można pomóc sobie foremką w kształcie serca, po uformowaniu serca zdejmujemy foremkę). Gotowy tort schłodzić. Przed podaniem wyjąć z lodówki minimum 30 minut wcześniej, żeby krem maślany nieco zmiękł.
Smacznego :)