Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 12 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 16
Forma: 27x35 cm
Puszysta, klasyczna rolada z kremem na bazie białej czekolady i śmietanki. Jeśli lubicie, lekkie, puszyste i delikatne ciasta, to ta rolada na pewno przypadnie Wam do gustu. Serduszka na wierzchu są miłym akcentem dla kogoś bliskiego. :) Oczywiście można je pominąć, ale robi się je tak ekspresowo i wyglądają tak uroczo, że myślę, iż nie warto z nich rezygnować, bo na pewno tak ozdobiona rolada zrobi większe wrażenie. :) Serdecznie polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kremówki | |
200 g | białej czekolady dobrej jakości, drobno posiekanej |
pasty lub ekstraktu z wanilii | |
opcjonalnie 1-2 opakowania Śmietan-fixu (ja nie dodawałam, bo masa wyszła gęsta) |
Ilość | Składnik |
---|---|
duże jajka | |
cukru | |
mąki pszennej (daję tortową) | |
skrobi ziemniaczanej | |
proszku do pieczenia |
Ilość | Składnik |
---|---|
odrobina barwnika czerwonego lub w innym kolorze, | |
mąki pszennej |
Krem:
Posiekaną czekoladę przełożyć do metalowej miski. Śmietankę podgrzać do momentu aż zacznie wrzeć, nie gotować, zalać nią czekoladę, po chwili zamieszać, żeby czekolada dobrze się rozpuściła. Wstawić do zamrażalnika na około 1-2 godziny, do momentu aż masa będzie bardzo schłodzona (co jakiś czas sprawdzać, czy masa nie zaczęła zamarzać (bo chodzi nam tylko o schłodzenie, a nie o zamrożenie masy).
Biszkopt:
Przygotować sobie wcześniej barwnik czerwony i worek cukierniczy/szpryce z końcówką w kształcie okrągłego malutkiego otworu. Na papierze do wypieków narysować serduszka. Blachę o wymiarach ok. 35 x 27 natłuścić wyłożyć papierem z serduszkami.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C (piekłam z termoobiegiem, ale najlepiej podnieść temperaturę do 170 °C i piec na grzaniu góra/dół, bo termoobieg wysusza ciasto i łatwo można za mocno podpiec biszkopt, co spowoduje, że będzie się łamał podczas zwijania)
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę pszenną wymieszać ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Około trzech łyżek masy przełożyć do drugiej miseczki, dodać odrobinę barwnika spożywczego i 1 łyżkę mąki, wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Czerwoną masę przełożyć do worka cukierniczego/szprycy i wyciskać serduszka na papierze do wypieków, na wcześniej narysowanych sercach (jak na zdjęciu).
Na serduszka delikatnie wyłożyć resztę ciasta, delikatnie rozprowadzić, tak by nie rozmazać serduszek. Piec w podanej wyżej temperaturze około 10-12 minut (ciasto powinno być lekko zarumienione, sprężyste, po wbiciu patyczka nie lepi się).
Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na drugiej blasze, odklejamy od niego papier do wypieków, uważając, by nie zniszczyć serduszek. Przykrywamy go lekko wilgotną ściereczką (od strony z serduszkami)i zwijamy w ściereczkę (strona z serduszkami musi być na zewnątrz a nie wewnątrz rolady). Zwiniętą w roladę ściereczkę pozostawiamy na około 10-15 minut, żeby rolada zachowała ładny kształt.
Całość:
Mocno schłodzoną masę ubijamy na sztywno (powinna być gęsta i zwarta, to jednak zależy od konkretnej śmietanki i jakości czekolady, więc jeśli masa nie chciałaby się ubić na bardzo gęsto, dodajemy zagęstnika typu śmietan-fix). Dodać łyżeczkę pasty/ekstraktu z wanilii, zamieszać.
Roladę rozwijamy, nakładamy na nią równomiernie krem, zostawiając wolne miejsce przy brzegach (ok 1-1,5 cm). Ścisło zwijamy, lekko dociskamy z wierzchu, by rolada nieco się spłaszczyła.
Smacznego :)