kawy rozpuszczalnej (można dać 1,5 łyżki, jeśli chcecie by biszkopt był mocno kawowy)
mąki pszennej tortowej
mąki ziemniaczanej
Poncz:
Ilość
Składnik
1 szklanka
zaparzonej i osłodzonej kawy
w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę likieru, np. kahlua, baileys, amaretto, irish cream, etc.)
Krem:
Ilość
Składnik
500 g
mascarpone
śmietanki kremówki 30 lub 36%
100 g
białej czekolady
kawy rozpuszczalnej
cukru pudru (dodajemy wg swojego smaku, więc najlepiej zacząć od 1 łyżki) i ewentualnie dodać więcej jeśli będzie potrzeba)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
puszki masy kajmakowej (będzie potrzebne ok. 1,5)
2 opakowania rurek do dekoracji
prażynki na wierzch i ewentualnie do kremu (używam Petit Crunch - nie rozmiękają) lub starta czekolada
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Kawę rozpuszczalną zmielić w młynku na pył. Wymieszać z cukrem.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier wymieszany z kawą, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 4 blaty.
UWAGA: Jeśli obawiacie się krojenia biszkoptu na 4 blaty można upiec dwa oddzielne biszkopty (oba po połowie składników) i po ostudzeniu przedzielić każdy na 2 blaty. Pieczemy w dwóch jednakowych tortownicach na jednym poziomie piekarnika, a jeśli nie macie dwóch jednakowych, to najpierw przygotowujemy ciasto na pierwszy biszkopt, a gdy ten się upiecze i wystygnie na drugi, bo nieupieczone ciasto biszkoptowe nie może czekać (piana zacznie opadać i z biszkopta będą nici).
Można też upiec oddzielnie 4 blaty, każdy osobno z uwzględnieniem powyższych instrukcji, lub jeśli macie 4 tortownice jednakowej wielkości wtedy na raz, pamiętając, że jeżeli stawiamy ciasto na dwóch różnych poziomach piekarnika to pieczemy je z włączonym termoobiegiem.
Odpowiednio skracamy czas pieczenia (przy dwóch blatach do ok. 25 minut; przy 4 do około 10-15 minut; do tzw. suchego patyczka).
Poncz:
Tu żadnej filozofii nie ma. :) Zaparzamy swoja ulubioną kawę (z ekspresu, kawiarki, rozpuszczalną czy jaką tam lubicie), słodzimy do smaku, studzimy i ewentualnie dodajemy likier lub ulubiony syrop do kawy (wtedy nie ma potrzeby dodawania cukru).
Krem:
Serek mascarpone ubić razem z 200 ml śmietanki kremówki (dodatkowe 50 ml zostawić na później) na sztywny krem. Odstawić do lodówki.
Czekoladę drobno posiekać. Pozostałe 50 ml śmietanki podgrzać aż będzie mocno gorąca, nie gotować. Rozpuścić w niej kawę (można ją wcześniej zmielić w młynku do kawy, wtedy się szybciej rozpuści), dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Jeśli masa byłaby bardzo gęsta, trudna do wymieszania (to zależny od jakości użytej czekolady) wtedy dodajemy odrobinę gorącej śmietanki (max. 50 ml) i mieszamy aż masa będzie jednolita. Odstawić do wystudzenia (to ważne, bo będziemy dodawać masę czekoladowo-kawową do kremu i jeśli będzie ciepła to czekolada nam się "zbryli" i zamiast gładkiego kremu powstanie krem z kuleczkami czekolady. ;)
Wystudzoną masę czekoladowo-kawową dodać do kremu i zmiksować na dużych obrotach, dodać cukier puder do smaku, krótko zmiksować do połączenia się składników. Na tym etapie krem nadal powinien być sztywny choć odrobinę „luźniejszy” niż na początku (w lodówce znowu zgęstnieje).
Gotowy wstawić do wspomnianej lodówki.
Całość:
Masę kajmakową zmiksować (dzięki temu będzie się ją łatwiej nakładać).
Dolny blat biszkoptowy ułożyć na paterze, skropić 1/4 ponczu, wyłożyć masę kajmakową (ok. 2/3 puszki, ale jeśli bardzo lubicie kajmak to możecie wyłożyć całą). Przykryć drugim blatem, nasączyć go ponczem jak poprzedni, wyłożyć 2/3 kremu kawowego, wierzch wygładzić szpatułką, przykryć 3 blatem. Ponowie naponczować, wyłożyć masę kajmakową, przykryć ostatnim blatem. Jego również lekko naponczować.
Pozostały krem kawowy rozsmarować na bokach i wierzchu tortu, wygładzić szpatułą. Boki udekorować przyciętymi do wysokości tortu rurkami, wierzch obsypać prażynkami, startą czekoladą, posianymi orzechami lub też inaczej udekorować wg uznania.
Wilgotny kawowy biszkopt, kajmak i znowu dla przełamania słodyczy krem delikatnie kawowy. Takie połączenie musi być smaczne. ;) Szczególnie jeśli lubicie ciasta kawowe, no i jeśli nie jest Wam straszna słodycz kajmaku. ;) My w umiarkowanych ilościach bardzo go lubimy i w połączeniu ze sporą ilością nuty kawowej sprawdził się idealnie. :) Z reszta sami sprawdźcie. :)
Ps. Moja rodzinka była zachwycona, goście również, a ja usatysfakcjonowana, że im smakowało. :)
Składniki:
Biszkopt:
Ilość
Składnik
jajek
cukru
kawy rozpuszczalnej (można dać 1,5 łyżki, jeśli chcecie by biszkopt był mocno kawowy)
mąki pszennej tortowej
mąki ziemniaczanej
Poncz:
Ilość
Składnik
1 szklanka
zaparzonej i osłodzonej kawy
w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę likieru, np. kahlua, baileys, amaretto, irish cream, etc.)
Krem:
Ilość
Składnik
500 g
mascarpone
śmietanki kremówki 30 lub 36%
100 g
białej czekolady
kawy rozpuszczalnej
cukru pudru (dodajemy wg swojego smaku, więc najlepiej zacząć od 1 łyżki) i ewentualnie dodać więcej jeśli będzie potrzeba)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
puszki masy kajmakowej (będzie potrzebne ok. 1,5)
2 opakowania rurek do dekoracji
prażynki na wierzch i ewentualnie do kremu (używam Petit Crunch - nie rozmiękają) lub starta czekolada
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Marysia
2016-05-15 20:20:09
Zrobiłam ten torcik. Jest przepyszny i przy tym bardzo prosty. Kupiłam nawet te prażynki ale u mnie namokły :( Rurki też namokły ale i tak wszystkim smakowało
Zapytanie
2016-03-01 20:17:47
Mam pytanie odnośnie tych petit crunch, co to za prażynki i gdzie mogę je dostać? Odpisz proszę :)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-03-17 12:19:13
Dostępne są w sklepach internetowych, to takie chrupiące prażynki,, które nie namiękają od wilgoci kremu. W sklepach internetowych i na allegro dostępne są np. PRAŻYNKI Pailleté Feuilletine Callebaut. Pozdrawiam
Ania
2015-04-04 18:54:15
Jak go robiłam i próbowałam poszczególnych etapów to mnie nie przekonywał, ale w ostatecznej wersji... rewelacja!!!!! i taki prosty!
lucy
2015-03-10 21:49:31
Brakuje mi fotki w przekroju. Robisz piękne zdjecia, szkoda ze zazwyczaj jest tylko jedno przy przepisie.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-03-10 21:57:28
Fotka w przekroju jest. Trzeba zaczekać aż przeskoczy na drugie zdjęcie albo przewinąć je strzałką. :) Na blogu jest bardzo mało przepisów gdzie jest tylko jedno zdjęcie, na ogół przy przepisie est ich kilka. Pozdrawiam
Ola
2015-02-13 13:23:40
Witam serdecznie :) Chciałabym wykorzystać przepis na krem z tego tortu, jednak chciałabym aby jedna część kremu była poprostu z mascarpone, śmietanki i cukru pudru do smaku, a druga z dodatkiem tej kawy, czekolady i śmietanki. Mam więc pytanie czy na tortownicę 24 cm zwiększając odpowiednio wcześniej składniki, mogę użyć całościowo ilość mascarpone i śmietanki, ale ilość kawy, czekolady i śmietanki do podgrzania - zmieniszyć o połowę? :)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-02-13 20:35:02
Tak jeśli masa z kawą i czekoladą będzie tylko na jedno przełożenie, to wtedy można zmniejszyć o połowę. Pozdrawiam
Marta
2015-02-02 15:02:06
Gdzie można kupić te prażynki Petit Crunch???
Opalanka
2015-01-30 19:39:59
Och. Kawowe cudo!
Melka
2015-01-30 19:04:22
Już dodałam do zakładek, zrobię taki na zbliżające się urodziny męża, Jest kawoszem, więc powinien być zadowolony. :-)
2015-01-30 19:00:29
Będę próbować dalej:-)
2015-01-30 18:57:12
Ja użyłam migdałów.
2015-01-30 18:42:46
Może i mam wytłumaczenie:-):-)
2015-01-30 18:42:21
No jajka różnej wielkości, bo swojskie;-)
2015-01-30 18:39:45
fajny smak
2015-01-30 18:31:21
ogólnie mam ciężką rękę do biszkoptów:-(
2015-01-30 18:46:12
Eeee tam, trzeba próbować rożnych metod i na pewno w końcu będą wychodzić idealne :) Zresztą najważniejsze, że wychodzą smaczne :) No i generalnie te z mielonymi orzechami/migdałami etc. są trochę bardziej kapryśne, bo mają delikatniejszą strukturę
2015-01-30 18:27:18
Opadał, no i ciężko było wykroić potrzebną ilość blatów. Ale w smaku pyszny wychodził.
2015-01-30 18:37:55
No tak, jak opadnie, to wtedy ciężko zmieścić się w 3 blatach. Kurcze, mnie on nigdy nie opadł, więc trudno mi powiedzieć, co może być przyczyną. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to to, że może białka ciut za mało się ubiły (były po wykorzystaniu cukru bardzo sztywne i lśniące?) no albo że ciasto po wmieszaniu mielonych orzechów było za rzadkie - (wystarczy, że jajka były większe i już ciasto jest luźniejsze, bo więcej piany), a nie powinno być płynne tylko takie do nakładania łyżką, wtedy nic nie ma prawa opaść.
2015-01-30 18:19:24
Zaskakujące, jak twoje biszkopty wychodzą bez proszku do pieczenia. 2 razy robiłam ten biszkopt, z przepisu na tort kajmakowy. Ten , który jest na bazie orzechów. Nigdy nie wyszedł idealny:-(
2015-01-30 18:25:08
Ja nigdy nie dodaję proszku, i w sumie nigdy nie dodawałam. :) A powiedz, co z tymi biszkoptami było nie tak, że nie wyszły idealne? Opadały czy był z nimi jeszcze jakiś inny problem? Bo akurat na ten na bazie orzechów, o którym mówisz, nikt mi chyba do tej pory nie zgłaszał zastrzeżeń. :/
2015-01-30 17:57:47
Wygląda pysznie... :-D
2015-01-30 18:34:54
Bardzo mi miło :)
2015-01-30 18:26:54
Dzięki :) I błagam, po imieniu proszę. :D
2015-01-30 18:25:17
Ja juz wiem, że jak Pani mówi że pyszny, to musi być przepyszny!
2015-01-30 18:16:34
potwierdzam, był pyszny :)
2015-01-30 18:01:07
Na pewno jest taki pyszny jak wygląda!
2015-01-30 17:52:52
Marta Cieplicka może ten ?
2015-01-30 17:04:04
W ten weekend gości u mnie serniczek :) ale na przyszły weekend chyba się pokuszę :). Wygląda bardzo smacznie...
2015-01-30 15:59:35
Wow!!!!!
2015-01-30 14:54:54
Łatwizna ;-)
2015-01-30 18:15:59
No pewnie, ze łatwizna :) Ten torcik jest banalny w przygotowaniu :) i to jego dodatkowa zaleta :)
2015-01-30 14:48:16
dziękujemy za przepis
Sandra
2015-01-30 14:25:05
Czy rurki bardzo miękną?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-01-30 15:53:30
Trochę miękną, więc jesli tort robimy np. dzien wcześniej, to najlepiej zostawić obkładanie tortu rurkami na dzien konsumpcji. :-)
magma
2015-01-30 14:20:29
wygląda bardzo pysznie:)
2015-01-30 13:57:50
Au wygląda oblędnie, piszę się na kawałeczek <3
2015-01-30 13:54:26
bardzo kuszący :)
2015-01-30 13:52:16
ale apetycznie wygląda i pewnie tak samo smakuje :)
Wilgotny kawowy biszkopt, kajmak i znowu dla przełamania słodyczy krem delikatnie kawowy. Takie połączenie musi być smaczne. ;) Szczególnie jeśli lubicie ciasta kawowe, no i jeśli nie jest Wam straszna słodycz kajmaku. ;) My w umiarkowanych ilościach bardzo go lubimy i w połączeniu ze sporą ilością nuty kawowej sprawdził się idealnie. :) Z reszta sami sprawdźcie. :)
Ps. Moja rodzinka była zachwycona, goście również, a ja usatysfakcjonowana, że im smakowało. :)
Składniki
Biszkopt:
Ilość
Składnik
jajek
cukru
kawy rozpuszczalnej (można dać 1,5 łyżki, jeśli chcecie by biszkopt był mocno kawowy)
mąki pszennej tortowej
mąki ziemniaczanej
Poncz:
Ilość
Składnik
1 szklanka
zaparzonej i osłodzonej kawy
w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę likieru, np. kahlua, baileys, amaretto, irish cream, etc.)
Krem:
Ilość
Składnik
500 g
mascarpone
śmietanki kremówki 30 lub 36%
100 g
białej czekolady
kawy rozpuszczalnej
cukru pudru (dodajemy wg swojego smaku, więc najlepiej zacząć od 1 łyżki) i ewentualnie dodać więcej jeśli będzie potrzeba)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
puszki masy kajmakowej (będzie potrzebne ok. 1,5)
2 opakowania rurek do dekoracji
prażynki na wierzch i ewentualnie do kremu (używam Petit Crunch - nie rozmiękają) lub starta czekolada
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Kawę rozpuszczalną zmielić w młynku na pył. Wymieszać z cukrem.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier wymieszany z kawą, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 4 blaty.
UWAGA: Jeśli obawiacie się krojenia biszkoptu na 4 blaty można upiec dwa oddzielne biszkopty (oba po połowie składników) i po ostudzeniu przedzielić każdy na 2 blaty. Pieczemy w dwóch jednakowych tortownicach na jednym poziomie piekarnika, a jeśli nie macie dwóch jednakowych, to najpierw przygotowujemy ciasto na pierwszy biszkopt, a gdy ten się upiecze i wystygnie na drugi, bo nieupieczone ciasto biszkoptowe nie może czekać (piana zacznie opadać i z biszkopta będą nici).
Można też upiec oddzielnie 4 blaty, każdy osobno z uwzględnieniem powyższych instrukcji, lub jeśli macie 4 tortownice jednakowej wielkości wtedy na raz, pamiętając, że jeżeli stawiamy ciasto na dwóch różnych poziomach piekarnika to pieczemy je z włączonym termoobiegiem.
Odpowiednio skracamy czas pieczenia (przy dwóch blatach do ok. 25 minut; przy 4 do około 10-15 minut; do tzw. suchego patyczka).
Poncz:
Tu żadnej filozofii nie ma. :) Zaparzamy swoja ulubioną kawę (z ekspresu, kawiarki, rozpuszczalną czy jaką tam lubicie), słodzimy do smaku, studzimy i ewentualnie dodajemy likier lub ulubiony syrop do kawy (wtedy nie ma potrzeby dodawania cukru).
Krem:
Serek mascarpone ubić razem z 200 ml śmietanki kremówki (dodatkowe 50 ml zostawić na później) na sztywny krem. Odstawić do lodówki.
Czekoladę drobno posiekać. Pozostałe 50 ml śmietanki podgrzać aż będzie mocno gorąca, nie gotować. Rozpuścić w niej kawę (można ją wcześniej zmielić w młynku do kawy, wtedy się szybciej rozpuści), dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Jeśli masa byłaby bardzo gęsta, trudna do wymieszania (to zależny od jakości użytej czekolady) wtedy dodajemy odrobinę gorącej śmietanki (max. 50 ml) i mieszamy aż masa będzie jednolita. Odstawić do wystudzenia (to ważne, bo będziemy dodawać masę czekoladowo-kawową do kremu i jeśli będzie ciepła to czekolada nam się "zbryli" i zamiast gładkiego kremu powstanie krem z kuleczkami czekolady. ;)
Wystudzoną masę czekoladowo-kawową dodać do kremu i zmiksować na dużych obrotach, dodać cukier puder do smaku, krótko zmiksować do połączenia się składników. Na tym etapie krem nadal powinien być sztywny choć odrobinę „luźniejszy” niż na początku (w lodówce znowu zgęstnieje).
Gotowy wstawić do wspomnianej lodówki.
Całość:
Masę kajmakową zmiksować (dzięki temu będzie się ją łatwiej nakładać).
Dolny blat biszkoptowy ułożyć na paterze, skropić 1/4 ponczu, wyłożyć masę kajmakową (ok. 2/3 puszki, ale jeśli bardzo lubicie kajmak to możecie wyłożyć całą). Przykryć drugim blatem, nasączyć go ponczem jak poprzedni, wyłożyć 2/3 kremu kawowego, wierzch wygładzić szpatułką, przykryć 3 blatem. Ponowie naponczować, wyłożyć masę kajmakową, przykryć ostatnim blatem. Jego również lekko naponczować.
Pozostały krem kawowy rozsmarować na bokach i wierzchu tortu, wygładzić szpatułą. Boki udekorować przyciętymi do wysokości tortu rurkami, wierzch obsypać prażynkami, startą czekoladą, posianymi orzechami lub też inaczej udekorować wg uznania.