KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Torcik cappuccino

Przyg: 60 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
tort%20cappuccino_3.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
    opcjonalnie aromat kawowy (można pominąć)
  • Do nasączenia:

    Ilość Składnik
    wódki
    wody
    kawy rozpuszczalnej
    3 łyżeczki cukru (mniej lub więcej wg swojego smaku)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mocno schłodzonej śmietany kremówki
    cappuccino waniliowego lub innego ulubionego (w proszku)
    cukru pudru (po dodaniu cappuccino można jeszcze dosłodzić, jeśli uznamy, że krem jest mało słodki, pamiętać jednak należy, że cappuccino też jest słodzone)

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki i skórkę cytrynową wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Poncz:

Wodę zagotować w rondelku, dodać resztę składników, wymieszać, przestudzić.

Masa śmietanowa:

Kremówkę ubić na sztywno (podczas ubijania stopniowo dodawać cukier puder i cappuccino). Gdy masa śmietanowa jest już sztywna sprawdzić czy odpowiada nam jej słodkość, jeśli nie to dodać jeszcze odrobinę cukru pudru, wymieszać. Odstawić na chwilę do lodówki.

Całość:

1/4 masy śmietanowej odłożyć do oddzielnej miski i wstawić z powrotem do lodówki (posłuży do dekoracji tortu)
Dolny blat ułożyć na talerzu/paterze, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować 1/2 przygotowanej masy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć następny blat i postąpić z nim podobnie (a wiec nawilżyć ponczem, posmarować reszta kremu, wierzch wyrównać). Na samą górę położyć ostatni blat, nasączyć go resztą ponczu, wierzch i boki ozdobić kremem. Schłodzić minimum przez godzinę.
Boki obłożyć płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami/krokantem.
Do czasu podania przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10

Banalny w przygotowaniu, a pyszny, mocno wilgotny tort o wyraźnym smaku cappuccino. Mi przypadł do gustu pomimo, że za samą kawą i cappuccino nie przepadam. Mąż, który jest z kolei typowym kawoszem, po spróbowaniu kawałka był wniebowzięty i sam „zaopiekował się” połową tortu. ;)

Klasyczny biszkopt, który można urozmaicić zamieniając część mąki na zmielone orzechy lub migdały tudzież kakao mocno nasączony ponczem kawowym. Prosty, ale bardzo smaczny krem śmietanowy z wyraźną nutą cappuccino. Nie napracujecie się przy nim, a efekt będzie co najmniej zadowalający. :) Polecam! :)

Przepis własny.

tort%20cappuccino.JPG tort%20cappuccino_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Jagoda Jagoda
    2016-10-31 18:17:19

    Właśnie zrobiłam wygląda rewelacyjnie-jest tom mój pierwszy tort w życiu. Jutro degustacja miedzy innymi przez tesciową ;)

    Twój komentarz
  • marta marta
    2015-04-19 13:20:59

    Pani Kasiu czy do smietanki mozna dodac smietanfix? Chce upiec mezowi torcik na imieniny do pracy i nie bedzie trzymany w lodowce, boje sie ze smietanka sie rozplynie.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-19 17:25:29

      Tak, można dodać śmietanfix. Można też ubić śmietankę pół na pół z mascarpone (ubijamy razem) wtedy masa jest sztywniejsza i trwalsza. Pozdrawiam.

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-05 09:21:01

    @Gabrysia - myślę, że można, tylko wtedy lepiej wierzch i boki posmarować kremem na bazie masła, śmietanka może rozpuszczać mase cukrową.

    Twój komentarz
  • Gabrysia Gabrysia
    2013-04-04 20:57:25

    Czy tort nadaje się do udekorowania masą cukrową, czy nie będzie współgrać?

    Twój komentarz
  • Pela Pela
    2012-11-22 20:05:51

    Oj chyba się uzależnię od twoich wypieków :) Torcik wczoraj zrobiłam. Jest na prawdę b. prosty w wykonaniu i w dodatku przepyszny. Zrobiłam go na urodziny wielbicielki cappuccino i słyszałam tylko ochy i achy :) Nie skończyło się na jednym kawałku... na szczęście tort jest b. lekki i nie zbyt słodki. Idealny!!! Do biszkoptu dodałam mielone migdały w proporcjach zamiast mąki. I powiem szczerze, że jeszcze nigdy biszkopt nie wyszedł mi tak równiutko. Górę lekko posypałam gorzką czekoladą. Ten przepis również dodaję do ulubionych :))) Pozdrawiam z biodrami szerszymi o 2cm :))) ps. szkoda, że nie można dodać zdjęć, pokazałabym moją wariację na temat tego tortu....

    Twój komentarz
  • kaska kaska
    2012-11-22 15:52:05

    torcik pyszny ! pierwszy raz robiłam tort i to jeszcze na ważne urodziny i wyszedł idealny ! :))

    Twój komentarz
  • Christopher Christopher
    2012-11-07 03:03:30

    Tutaj jest tak słodko,że znowu od samego patrzenia dobyło mi 2 cm w pasie.Pyszności,piękne dekoracje,super

    Twój komentarz
  • aga aga
    2012-11-01 14:58:33

    i pieknie wyglada i pysznie smakuje, tort pierwsza klasa:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-10-30 20:15:16

    Kasiu, torcik obłędny! Ja jestem wielbicielką kawy i kawowych wypieków, więc porywam kawałeczek nawet o tak nietypowej porze ;).Piękny jest.Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • amaranthrose amaranthrose
    2012-10-30 14:22:10

    Wspaniały tort.Jak z najlepszej cukierni:)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-10-30 14:14:30

    Ja kawy nie znoszę, ale w wypiekach bardzo ją lubię:) Przepięknie ozdobiony torcik:) pozdrawiam ciepło

    Twój komentarz
  • ankawell ankawell
    2012-10-30 11:36:42

    tort z kawowym akcentem - mniam !

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-10-30 09:53:07

    Prosty, piękny i na 100% pyszny! To lubię najbardziej:) Pozdrawiam Kasiu!

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-10-30 09:51:14

    Niesamowity!

    Twój komentarz

Torcik cappuccino

Torcik cappuccino

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Banalny w przygotowaniu, a pyszny, mocno wilgotny tort o wyraźnym smaku cappuccino. Mi przypadł do gustu pomimo, że za samą kawą i cappuccino nie przepadam. Mąż, który jest z kolei typowym kawoszem, po spróbowaniu kawałka był wniebowzięty i sam „zaopiekował się” połową tortu. ;)

Klasyczny biszkopt, który można urozmaicić zamieniając część mąki na zmielone orzechy lub migdały tudzież kakao mocno nasączony ponczem kawowym. Prosty, ale bardzo smaczny krem śmietanowy z wyraźną nutą cappuccino. Nie napracujecie się przy nim, a efekt będzie co najmniej zadowalający. :) Polecam! :)

Przepis własny.

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
    opcjonalnie aromat kawowy (można pominąć)
  • Do nasączenia:

    Ilość Składnik
    wódki
    wody
    kawy rozpuszczalnej
    3 łyżeczki cukru (mniej lub więcej wg swojego smaku)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mocno schłodzonej śmietany kremówki
    cappuccino waniliowego lub innego ulubionego (w proszku)
    cukru pudru (po dodaniu cappuccino można jeszcze dosłodzić, jeśli uznamy, że krem jest mało słodki, pamiętać jednak należy, że cappuccino też jest słodzone)

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki i skórkę cytrynową wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Poncz:

Wodę zagotować w rondelku, dodać resztę składników, wymieszać, przestudzić.

Masa śmietanowa:

Kremówkę ubić na sztywno (podczas ubijania stopniowo dodawać cukier puder i cappuccino). Gdy masa śmietanowa jest już sztywna sprawdzić czy odpowiada nam jej słodkość, jeśli nie to dodać jeszcze odrobinę cukru pudru, wymieszać. Odstawić na chwilę do lodówki.

Całość:

1/4 masy śmietanowej odłożyć do oddzielnej miski i wstawić z powrotem do lodówki (posłuży do dekoracji tortu)
Dolny blat ułożyć na talerzu/paterze, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować 1/2 przygotowanej masy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć następny blat i postąpić z nim podobnie (a wiec nawilżyć ponczem, posmarować reszta kremu, wierzch wyrównać). Na samą górę położyć ostatni blat, nasączyć go resztą ponczu, wierzch i boki ozdobić kremem. Schłodzić minimum przez godzinę.
Boki obłożyć płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami/krokantem.
Do czasu podania przechowywać w lodówce.

Smacznego :)