Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Banalny w przygotowaniu, a pyszny, mocno wilgotny tort o wyraźnym smaku cappuccino. Mi przypadł do gustu pomimo, że za samą kawą i cappuccino nie przepadam. Mąż, który jest z kolei typowym kawoszem, po spróbowaniu kawałka był wniebowzięty i sam „zaopiekował się” połową tortu. ;)
Klasyczny biszkopt, który można urozmaicić zamieniając część mąki na zmielone orzechy lub migdały tudzież kakao mocno nasączony ponczem kawowym. Prosty, ale bardzo smaczny krem śmietanowy z wyraźną nutą cappuccino. Nie napracujecie się przy nim, a efekt będzie co najmniej zadowalający. :) Polecam! :)
Przepis własny.
Ilość | Składnik |
---|---|
jajek | |
cukru | |
mąki pszennej tortowej | |
mąki ziemniaczanej | |
opcjonalnie aromat kawowy (można pominąć) |
Ilość | Składnik |
---|---|
wódki | |
wody | |
kawy rozpuszczalnej | |
3 łyżeczki | cukru (mniej lub więcej wg swojego smaku) |
Ilość | Składnik |
---|---|
mocno schłodzonej śmietany kremówki | |
cappuccino waniliowego lub innego ulubionego (w proszku) | |
cukru pudru (po dodaniu cappuccino można jeszcze dosłodzić, jeśli uznamy, że krem jest mało słodki, pamiętać jednak należy, że cappuccino też jest słodzone) |
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki i skórkę cytrynową wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Poncz:
Wodę zagotować w rondelku, dodać resztę składników, wymieszać, przestudzić.
Masa śmietanowa:
Kremówkę ubić na sztywno (podczas ubijania stopniowo dodawać cukier puder i cappuccino). Gdy masa śmietanowa jest już sztywna sprawdzić czy odpowiada nam jej słodkość, jeśli nie to dodać jeszcze odrobinę cukru pudru, wymieszać. Odstawić na chwilę do lodówki.
Całość:
1/4 masy śmietanowej odłożyć do oddzielnej miski i wstawić z powrotem do lodówki (posłuży do dekoracji tortu)
Dolny blat ułożyć na talerzu/paterze, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować 1/2 przygotowanej masy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć następny blat i postąpić z nim podobnie (a wiec nawilżyć ponczem, posmarować reszta kremu, wierzch wyrównać). Na samą górę położyć ostatni blat, nasączyć go resztą ponczu, wierzch i boki ozdobić kremem. Schłodzić minimum przez godzinę.
Boki obłożyć płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami/krokantem.
Do czasu podania przechowywać w lodówce.
Smacznego :)