Masło włożyć do rondla, dodać 5-6 łyżek wody, cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do zagotowania. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Do ostudzonej (rozpuszczonej) masy maślanej dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Dodać mąkę i żurawinę, wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Foremki napełnić do 2/3 wysokości. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu zostawić na 10-15 min w zamkniętym lub tylko delikatnie uchylonym piekarniku. Orpószyć cukrem pudrem.
Tym razem coś spoza naszej tradycji, waniliowe muffiny z żurawiną, które mogą posłużyć nam za pyszne i stosunkowo szybkie II śniadanie. Potrzebowałam małego odsapnięcia od pracochłonnych wypieków, których, jak wiecie, przed świętami nie brakuje i te muffiny były jak znalazł. Ale to, że mniej pracochłonne wcale nie znaczy, że nie przypadły do gustu domownikom :), Mąż zajadał się nimi przy kawce, a córcia jak tylko je zobaczyła przestała być zainteresowana jakimkolwiek innym posiłkiem. :) Jeśli też potrzebujecie małego wytchnienia od bardziej pracochłonnych i czasochłonnych słodkości lub po prostu macie ochotę na szybkie, smaczne babeczki na śniadanie, to jak najbardziej polecam Wam ten przepis. Muffiny bardzo ładnie wyrastają i praktycznie nie opadają.
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Marzena
2015-04-14 22:08:02
właśnie je upiekłam ;) domieszałam jednak mąkę pełnoziarnistą, a zamiast samego cukru zrobiłam miks z brązowym i miodem. Dziękuję za pszepis.
ilovebakepl
2015-03-16 18:12:37
uwielbiam zurawine i wszystkie wypieki z nią
ola
2014-12-11 11:16:55
Ile tej maki trzeba dodać . 1 szklanke ?????????????
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-12-11 12:02:31
Już poprawiłam, dajemy 1,5 szklanki mąki. Podczas migracji przepisów na nową stronę program usunął mi te proporcje nie wiedzieć czemu. Pozdrawiam serdecznie
asiaw
2014-02-26 13:50:52
Zrobiłam te muffinki z mąki żytniej,dodałam trochę mniej cukru i w zamian za żurawinę - jabłko..i też wyszły pyszne.Poza tym to moje pierwsze muffinki, które nie upadły po upieczeniu! ;))) Chyba w najbliższym czasie będzie to mój ulubiony wypiek.. :)
Anonymous
2011-12-26 18:21:11
zrobiłam i są idealne, cała rodzina się zajadała i wszyscy zachwalali! super przepis :)
Sue
2011-11-25 20:14:42
Niedawno dostałam podobną. Znakomite! :)
Jolanta Szyndlarewicz
2011-11-25 15:55:19
uwielbiam muffiny, a z taką ilością żurawiny muszą być przepyszne:)
Dusia
2011-11-25 14:21:09
piękne wnętrze mają
Asiek
2011-11-25 13:59:41
Pyszne są muffinki z żurawiną! Też niedawno robiłam i bardzo mi smakowały. Pięknie Ci wyrosły!
I widzę, że u Ciebie już całkiem świątecznie się zrobiło:)
klliisiaa
2011-11-25 12:33:17
ale pyszne:)
Karmel-itka.
2011-11-25 12:02:34
są piękne ;]
ale apetyczne. z chcęcią bym je porwała na drugie śniadanko ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Lovelykate
2011-11-25 11:43:53
Uwielbiam muffiny, a z żurawiną nigdy nie robiłam :) Wyglądają bardzo apetycznie.
Angie
2011-11-25 10:34:45
Przepysznie wyglądają!
Maggie
2011-11-25 08:09:05
Tradycja tradycja, ale takiego muffina chetnie bym zjadla, niekoniecznie w swieta :)
Tym razem coś spoza naszej tradycji, waniliowe muffiny z żurawiną, które mogą posłużyć nam za pyszne i stosunkowo szybkie II śniadanie. Potrzebowałam małego odsapnięcia od pracochłonnych wypieków, których, jak wiecie, przed świętami nie brakuje i te muffiny były jak znalazł. Ale to, że mniej pracochłonne wcale nie znaczy, że nie przypadły do gustu domownikom :), Mąż zajadał się nimi przy kawce, a córcia jak tylko je zobaczyła przestała być zainteresowana jakimkolwiek innym posiłkiem. :) Jeśli też potrzebujecie małego wytchnienia od bardziej pracochłonnych i czasochłonnych słodkości lub po prostu macie ochotę na szybkie, smaczne babeczki na śniadanie, to jak najbardziej polecam Wam ten przepis. Muffiny bardzo ładnie wyrastają i praktycznie nie opadają.
Składniki
Na 12 szt.:
Ilość
Składnik
masła
mąki
cukru
jajka
proszku do pieczenia
ekstraktu z wanilii
suszonej żurawiny
cukier puder do oprószenia
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cukru pudru
Sposób przygotowania
Masło włożyć do rondla, dodać 5-6 łyżek wody, cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do zagotowania. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Do ostudzonej (rozpuszczonej) masy maślanej dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Dodać mąkę i żurawinę, wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Foremki napełnić do 2/3 wysokości. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu zostawić na 10-15 min w zamkniętym lub tylko delikatnie uchylonym piekarniku. Orpószyć cukrem pudrem.