masła orzechowego z kawałkami fistaszków (zastąpiłam: 100 g masła orzechowego bez fistaszków, 60 g Nutelli i garścią siekanych fistaszków)
masła, roztopionego
jajko, rozkłócone
mleka
po 65 g ( lub niecałe 4 klasyczne - po 51 g), posiekane
Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło orzechowe, Nutellę i orzeszki, mieszać aż suche składniki zmienią się w okruchy.
Do drugiej miski przelać mleko, dodać rozkłócone jajko i stopione masło, wymieszać. Połączyć z zawartością drugiej miski (mieszać tylko do połączenia się składników). Dodać posiekane snickersy, wymieszać.
Piec 20-25 minut, aż wierzchy będą wyrośnięte, złociste i stężałe, gdy się ich lekko dotknie (ja sprawdzałam dodatkowo stan upieczenia patyczkiem).
Upieczone muffinki pozostawić w blasze na 5-10 minut, następnie wyjąć je w papilotkach i zostawić na metalowej kratce do ostudzenia.
Muffinki na ogół nie robią na mnie większego wrażenia (mam na myśli szczególnie ich widok na zdjęciu), ale gdy tylko przeczytałam składniki tych wiedziałam, że z nimi będzie inaczej. Szybko wyobraziłam sobie jak mogą smakować muffinki z zatopionymi kawałkami snickersów i więcej nie trzeba mnie było przekonywać. ;) Bo czy połączenie masła orzechowego, siekanych fistaszków i snickersów może być nieudane? :) Przepis autorstwa Nigelli, z książki „Jak być domową boginią”. Pozwoliłam sobie jednak na drobne modyfikacje, które moim zdaniem wpłynęły jeszcze in plus na smak muffinek (myślę, że sama autorka przepisu nie miałaby nic przeciwko takim zmianom), a mianowicie dodałam do przepisu Nutellę i zamieniłam zwykły cukier trzcinowy na Muscovado. Polecam bardzo, bo muffiny wychodzą „palce lizać”! :)
Składniki:
Na 12 muffinek:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
drobnego cukru trzcinowego (zastąpiłam Muscovado)
proszku do pieczenia
szczypta soli
masła orzechowego z kawałkami fistaszków (zastąpiłam: 100 g masła orzechowego bez fistaszków, 60 g Nutelli i garścią siekanych fistaszków)
masła, roztopionego
jajko, rozkłócone
mleka
po 65 g ( lub niecałe 4 klasyczne - po 51 g), posiekane
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Kasia
2014-03-05 08:17:15
Zrobiłam muffinki. Są przepyszne, polecam wszystkim!!
SlodkieFantazje
2013-01-07 22:38:22
@PiernikowaChata - super! Bardzo się cieszę, że moja rada na coś się przydała :))
PiernikowaChata
2013-01-07 21:44:19
Posłuchałam dziś rady i zrobiłam gęste ciasto do muffinek i wyszły okrągłe :) Dziękuję
SlodkieFantazje
2013-01-03 22:40:53
@PiernikowaChata - szczerze mówiąc nie wiem od czego to zależy :)), ale wydaje mi się, że im mniej rozmieszane i gęstsze ciasto muffinkowe tym bardziej wyrastają z górką, choć nie ma reguły, mnie nie wszystkie i nie z każdej mąki tak wyrastają (np. z mąki orkiszowej wychodzą mi prawie płaskie, z kolei z pszennej tortowej rosną jak szalone). Ja na ogół po konsystencji ciasta widzę czy będą zaokrąglone czy wyrośniete, ale równe i wtedy ewentualnie coś jeszcze kombinuje z tym ciastem. :/ A i akurat w moim piekarniku lepiej i ładniej wyrastają na grzaniu góra/dół bez termoobiegu, ale to pewnie specyfika mojego piekarnika. :)
piernikowaChata
2013-01-03 21:29:35
Kocham snickersy !!!!!!Moje babeczki zawsze wychodzą płaskie, nigdy takie wypukłe okragutkie. Rosną ale równo. A mi się podobaja takie okrąglutkie. Jak to osiagnąć?
mufin
2015-02-07 12:44:14
Ciasta nie można mieszać zbyt długo, im szybciej wymieszasz składniki tym mocniej wyrosną muffinki. ( UWAGA! ważne, żeby najpierw połączyć suche składniki oddzielnie, mokre oddzielnie, a następnie wymieszać je ze sobą)
Majana
2013-01-03 21:28:55
Kasiu, te muffiny są boskie! Chyba narobiła mi na nie chęci :) Robiłam je kiedyś i wiem, jakie są pyszne.Pozdrawiam ciepło:*
iZuLa
2013-01-03 20:26:08
W przepisie nie doczytałam się w którym momncie należy dodać nutellę, więc dodałam razem z posiekanymi snikersami, nie wiem czy słusznie. Wyszły pyszne ale do pełni szczęścia brakło mi wyraźniejszego smaku czekalady, więc w kąpieli wodnej rozpuściłam nutellę i polałam mufiny po wierzchu (być może taki był zamysł autorki przepisu). Mniam :P Polecam świetny przepis :)
Jolanta szyndlarewicz
2013-01-03 17:28:55
Bardzo lubię muffinki ....nutellę i snikersy też:) ....cóż musze je upiec:)
ugotujmyto.pl
2013-01-03 16:05:01
Takiemu zestawieniu nie można powiedzieć nie...;)!
wiosenka27
2013-01-03 14:29:44
Dawno nie robiłam a te są tak cudowne że aż dostałam ślinotoku:)
Agata
2013-01-03 11:45:02
Faktycznie wyglądają i brzmią bardzo zachęcająco. :)
cukrowa wróżka
2013-01-03 11:12:02
Chyba trudno o lepsze połączenie :D
cukrowa wróżka
2013-01-03 11:12:02
Chyba trudno o lepsze połączenie :D
SlodkieFantazje
2013-01-03 09:32:23
@kasiaaaa24 - zgrałyśmy się z tym muffinkami, widzę, że obie tęsknimy do wiosny. ;) Kasiu Tobie też wszystkiego, co najlepsze w nowym roku! :)
SlodkieFantazje
2013-01-03 09:30:59
@Ola - :) bardzo polecam, sa pyszne i myślę, że mało kto ich nie plubi :)
kasiaaaa24
2013-01-03 08:17:42
No proszę, u mnie tez muffinki :) Kasieńka z lekkim opóźnieniem, ale wszystkiego najlepszego w nowym roku :)
Ola
2013-01-03 07:59:58
już po zapowiedzi wiedziałam, że to muffinki dla mnie ;D
Muffinki na ogół nie robią na mnie większego wrażenia (mam na myśli szczególnie ich widok na zdjęciu), ale gdy tylko przeczytałam składniki tych wiedziałam, że z nimi będzie inaczej. Szybko wyobraziłam sobie jak mogą smakować muffinki z zatopionymi kawałkami snickersów i więcej nie trzeba mnie było przekonywać. ;) Bo czy połączenie masła orzechowego, siekanych fistaszków i snickersów może być nieudane? :) Przepis autorstwa Nigelli, z książki „Jak być domową boginią”. Pozwoliłam sobie jednak na drobne modyfikacje, które moim zdaniem wpłynęły jeszcze in plus na smak muffinek (myślę, że sama autorka przepisu nie miałaby nic przeciwko takim zmianom), a mianowicie dodałam do przepisu Nutellę i zamieniłam zwykły cukier trzcinowy na Muscovado. Polecam bardzo, bo muffiny wychodzą „palce lizać”! :)
Składniki
Na 12 muffinek:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
drobnego cukru trzcinowego (zastąpiłam Muscovado)
proszku do pieczenia
szczypta soli
masła orzechowego z kawałkami fistaszków (zastąpiłam: 100 g masła orzechowego bez fistaszków, 60 g Nutelli i garścią siekanych fistaszków)
masła, roztopionego
jajko, rozkłócone
mleka
po 65 g ( lub niecałe 4 klasyczne - po 51 g), posiekane
Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło orzechowe, Nutellę i orzeszki, mieszać aż suche składniki zmienią się w okruchy.
Do drugiej miski przelać mleko, dodać rozkłócone jajko i stopione masło, wymieszać. Połączyć z zawartością drugiej miski (mieszać tylko do połączenia się składników). Dodać posiekane snickersy, wymieszać.
Piec 20-25 minut, aż wierzchy będą wyrośnięte, złociste i stężałe, gdy się ich lekko dotknie (ja sprawdzałam dodatkowo stan upieczenia patyczkiem).
Upieczone muffinki pozostawić w blasze na 5-10 minut, następnie wyjąć je w papilotkach i zostawić na metalowej kratce do ostudzenia.