Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Wytrawne muffinki o smaku pizzy. Ciasto z dodatkiem przecieru pomidorowego, ementalera, prosciutto, o charakterystycznym aromacie oregano i bazylii. Można wzbogacić je oliwkami, suszonymi pomidorami lub innymi dodatkami wg uznania. :) Za każdym razem mogą smakować trochę inaczej, zupełnie jak pizza, a jednak dużo szybciej się je przygotowuje. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej, podsuszanej lub mocno wędzonej, najlepiej w plastrach | |
120 g | ementalera |
ketchupu rozcieńczonego wodą do konsystencji przecieru (200 ml łącznie po rozcieńczeniu) | |
oleju (dodałam rzepakowy) | |
jajko | |
mąki pszennej pełnoziarnistej (można dać pół na pół z białą, czyli po 125 g jednej i drugiej) | |
proszku do pieczenia | |
soli | |
suszonego oregano | |
½ łyżeczki | suszonej bazylii |
opcjonalnie 30 g parmezanu (parmigiano reggiano lub grana padano), stary na dużych oczkach |
Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do miski wlać olej, przecier/ketchup, dodać jajko, szynkę i ementaler, dokładnie wymieszać.
W drugiej misce wymieszać suche składniki, połączyć je razem z mokrymi, krótko wymieszać drewnianą łyżką.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do 2/3 wysokości, ewentualnie z wierzchu posypać parmezanem.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C – góra/dół lub 180 °C – termoobieg.
Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w foremkach.
Smacznego :)