Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 22 cm
Mimo, że mamy do Świąt jeszcze miesiąc, to ja już zdecydowanie uległam ich magii i nie mogę się już ich doczekać. Ta cecha została mi jeszcze z lat dziecięcych, wtedy również uwielbiałam Święta, ale odkąd zawitała w naszym domu córeczka (już ponad półtora roku temu) pokochałam święta jeszcze bardziej… a wszystko za sprawą misji, którą w sobie odkryłam… ;) a mianowicie pragnienia, by moja córa też mogła kiedyś wspominać Święta jako wyjątkowy, pełen radości i tradycji czas, i by mogła przekazywać tę tradycję i radość dalej. :) Dla niej teraz wszystko jest hiper nowością i doprawdy ekscytuje się każdą drobnostką, więc tym bardziej ten czas świąteczny jest dla niej wielkim wow… fascynują ją wszystkie ozdoby, nieznane dotąd korzenne zapachy, ozdabianie ciasteczek i cała masa innych rzeczy. :) Ten torcik również ja zafascynował, szczególnie gwiazdki marcepanowe przypadły jej do gustu. :)
Jeśli chodzi o samo ciasto, po tej „małej” dygresji, jest typowo piernikowe, mocno korzenne, aromatyczne i niesamowicie wprowadza w klimat przedświąteczny. Tradycyjny dodatek dżemu morelowego do piernika przełamuje jego słodki smak nutą owocowości, a z kolei czekoladowa polewa i marcepan nadają mu dodatkowo świątecznego wyrazu i wysubtelniają nieco aromat. Zresztą nie od dziś wiadomo, że piernik z czekoladą i marcepanem stanowią zgrane trio. :) Ale sekret tkwi w samym cieście i w tym jak go podamy albo raczej jak ozdobimy. :)
Ps. To jeden z tych pierników, które można upiec tuż przed samymi świętami, jest idealnie miękki od razu po upieczeniu, praktycznie rozpływa się w ustach, i nieznacznie tylko twardnieje.
Serdecznie Wam polecam :)
Ilość | Składnik |
---|---|
miękkiego masła | |
jajka | |
cukru | |
mąki | |
rodzynek | |
rumu | |
kakao | |
mleka | |
płynnego miodu | |
kandyzowanej skórki pomarańczowej | |
opakowanie przyprawy korzennej | |
sody | |
dżemu morelowego | |
70 g | schłodzonej masy marcepanowej |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki 30% lub 36% (płynnej) | |
gorzkiej czekolady |
Przygotowanie:
Rodzynki zalać rumem i odstawić. Białka ubić na sztywną pianę. Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Dodać miód, rodzynki, skórkę, przesianą mąkę, przyprawę korzenną, sodę, kakao i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem tortownicy (u mnie o śr. 21 cm, ale spokojnie może być większa). Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C około 60 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto pozostawić na 10-15 min w piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć tortownicę i pozostawić na kratce do przestudzenia.
Dżem podgrzać w rondelku i przetrzeć przez sito. Ciasto przekroić na dwa blaty, posmarować dolny blat dżemem, zetrzeć 1/3 schłodzonej masy marcepanowej i powkładać starte wiórki w dżem, przykryć drugim blatem. Masę marcepanową cienko rozwałkować na stolnicy (żeby marcepan się nie kleił podsypywać cukrem pudrem). Niewielkimi foremkami do ciasteczek powycinać gwiazdki lub inne kształty.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i śmietankę, mieszając do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania błyszczącej polewy.
Piernik polać rozpuszczoną polewą, zanim masa zastygnie udekorować wierzch i boki ciasta marcepanowymi ozdobami. Odstawić do zastygnięcia.
Smacznego :)