Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Jako, że coraz bardziej myślami jestem przy świętach, sernik też jest już w wersji typowo świątecznej, czyli z dużą ilością bakalii. Jest to typowy ciężki, zbity sernik. Wspaniale wilgotny, pachnący skórką pomarańczy, naszpikowany rodzynkami. Masa serowa i ciasto kruche wspaniale harmonizują z oddzielającymi je od siebie lekko kwaskowatymi powidłami. A na wierzchu pyszna czapeczka z czekolady i… nic już chyba więcej nie musze dodawać.. :) Przepis własny. Serdecznie polecam. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
żółtka | |
cukru | |
180 g | masła |
cukru wanilinowego; można zastąpic wanilią w lasce, cukrem z prawdziwą wanilią, ekstraktem lub aromatem waniliowym | |
proszku do pieczenia (opcjonalnie) |
Ilość | Składnik |
---|---|
średnie ugotowane dzień wcześniej ziemniaki | |
200 g | masła |
twarogu tłustego | |
aromat pomarańczowy, arakowy lub waniliowy | |
cukru | |
jajek | |
mąki ziemniaczanej | |
cukru waniliowego domowego | |
rodzynek lub więcej | |
½ szklanki | smażonej skórki pomarańczowej lub więcej |
Ilość | Składnik |
---|---|
ew. wiśnie kandyzowane | |
powideł śliwkowych (najlepiej domowych) |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
śmietanki 30% (płynnej) |
Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać masło i wyrobić palcami na kruszonkę. Dodać żółtka cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 min.
Masa serowa:
Rodzynki sparzyć, odstawić. Twaróg i ziemniaki zemleć (najlepiej dwukrotnie). Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, stopniowo dodawać twaróg i ziemniaki. Do utartej masy wlewać powoli stopione masło, dodać przesianą z proszkiem mąkę oraz rodzynki i skórkę i aromat. Wszystko razem dokładnie wymieszać (ja to robię na średnich obrotach miksera). Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z masą.
Sernik:
Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć na tortownicę o śr. 24-26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.
Podpiec ok. 15 min. w temp. 180°C. Podpieczone ciasto posmarować powidłami, wyłożyć masę serową.
Piec jeszcze około 50-60 minut w temp. 180°C, jeśli wierzch za szybko się przypieka, przykryć go folią aluminiową. Po upieczeni przez 20-30 min. zostawić drzwiczki piekarnika zamknięte, później można uchylić i pozostawić tak sernik do wystudzenia.
Polewa: Czekoladę i śmietankę rozpuścić w rondelku o grubym dnie cały czas mieszając 9ewentualnie w kąpieli wodnej). Polać wierzch sernika.
Smacznego :)
*Porcja tylko na wierzch sernika, jeśli chcecie ozdobić polewą cały sernik, trzeba podwoić podane składniki