KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Sernik wyśmienity

Przyg: 60 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_1121.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    żółtka
    cukru
    180 g masła
    cukru wanilinowego; można zastąpic wanilią w lasce, cukrem z prawdziwą wanilią, ekstraktem lub aromatem waniliowym
    proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    średnie ugotowane dzień wcześniej ziemniaki
    200 g masła
    twarogu tłustego
    aromat pomarańczowy, arakowy lub waniliowy
    cukru
    jajek
    mąki ziemniaczanej
    cukru waniliowego domowego
    rodzynek lub więcej
    ½ szklanki smażonej skórki pomarańczowej lub więcej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ew. wiśnie kandyzowane
    powideł śliwkowych (najlepiej domowych)
  • Polewa*:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki 30% (płynnej)

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać, dodać masło i wyrobić palcami na kruszonkę. Dodać żółtka cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto.

Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 min.

Masa serowa:

Rodzynki sparzyć, odstawić. Twaróg i ziemniaki zemleć (najlepiej dwukrotnie). Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, stopniowo dodawać twaróg i ziemniaki. Do utartej masy wlewać powoli stopione masło, dodać przesianą z proszkiem mąkę oraz rodzynki i skórkę i aromat. Wszystko razem dokładnie wymieszać (ja to robię na średnich obrotach miksera). Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z masą.

Sernik:

Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć na tortownicę o śr. 24-26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.

Podpiec ok. 15 min. w temp. 180°C. Podpieczone ciasto posmarować powidłami, wyłożyć masę serową.

Piec jeszcze około 50-60 minut w temp. 180°C, jeśli wierzch za szybko się przypieka, przykryć go folią aluminiową. Po upieczeni przez 20-30 min. zostawić drzwiczki piekarnika zamknięte, później można uchylić i pozostawić tak sernik do wystudzenia.

Polewa: Czekoladę i śmietankę rozpuścić w rondelku o grubym dnie cały czas mieszając 9ewentualnie w kąpieli wodnej). Polać wierzch sernika.


Smacznego :)


*Porcja tylko na wierzch sernika, jeśli chcecie ozdobić polewą cały sernik, trzeba podwoić podane składniki

Przyg: 60 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 12

Jako, że coraz bardziej myślami jestem przy świętach, sernik też jest już w wersji typowo świątecznej, czyli z dużą ilością bakalii. Jest to typowy ciężki, zbity sernik. Wspaniale wilgotny, pachnący skórką pomarańczy, naszpikowany rodzynkami. Masa serowa i ciasto kruche wspaniale harmonizują z oddzielającymi je od siebie lekko kwaskowatymi powidłami. A na wierzchu pyszna czapeczka z czekolady i… nic już chyba więcej nie musze dodawać.. :) Przepis własny. Serdecznie polecam. :)

IMG_1127.JPG IMG_1144.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-10 00:01:04

    Przetestowałam. To jeden z najlepszych serników jakie jadłam! Dzięki! Wspaniały blog, pozdrawiam Mira

    Twój komentarz
  • JOlanta Szyndlarewicz JOlanta Szyndlarewicz
    2011-11-27 18:43:38

    nic więcej dodawać nie musisz ....to po prostu szaleństwo dla zmysłów:)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-11-27 13:29:59

    @DarkAngelika - dzięki serdeczne i faktycznie jest pyszny, polecam! :)

    @Asiek - Dzięki Asiu, ja też uwielbiam, prawie wszystkie, tylko poza tymi bardzo słodkimi :)

    @Sue :)

    @Karmelitka - oj pasuje, pasuje :) nazwę nadał mój Mąż po spróbowaniu :)

    @Asieja - Dziękuje Kochana! :)

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-11-27 09:23:58

    piękny jest!

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-11-26 20:54:33

    och, no, no... nazwa idealnie do niego pasuje ;]

    Twój komentarz
  • Sue Sue
    2011-11-26 13:21:12

    Oh! Nie dziwię się, że zyskał taką nazwę! :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-11-26 10:34:30

    Przepyszny sernik!! Uwielbiam wszystkie serniki:)

    Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2011-11-26 09:25:16

    Idealny Ci wyszedł;) Pyszny musi być;)

    Twój komentarz

Sernik wyśmienity

Sernik wyśmienity

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Jako, że coraz bardziej myślami jestem przy świętach, sernik też jest już w wersji typowo świątecznej, czyli z dużą ilością bakalii. Jest to typowy ciężki, zbity sernik. Wspaniale wilgotny, pachnący skórką pomarańczy, naszpikowany rodzynkami. Masa serowa i ciasto kruche wspaniale harmonizują z oddzielającymi je od siebie lekko kwaskowatymi powidłami. A na wierzchu pyszna czapeczka z czekolady i… nic już chyba więcej nie musze dodawać.. :) Przepis własny. Serdecznie polecam. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    żółtka
    cukru
    180 g masła
    cukru wanilinowego; można zastąpic wanilią w lasce, cukrem z prawdziwą wanilią, ekstraktem lub aromatem waniliowym
    proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    średnie ugotowane dzień wcześniej ziemniaki
    200 g masła
    twarogu tłustego
    aromat pomarańczowy, arakowy lub waniliowy
    cukru
    jajek
    mąki ziemniaczanej
    cukru waniliowego domowego
    rodzynek lub więcej
    ½ szklanki smażonej skórki pomarańczowej lub więcej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ew. wiśnie kandyzowane
    powideł śliwkowych (najlepiej domowych)
  • Polewa*:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki 30% (płynnej)

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać, dodać masło i wyrobić palcami na kruszonkę. Dodać żółtka cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto.

Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 min.

Masa serowa:

Rodzynki sparzyć, odstawić. Twaróg i ziemniaki zemleć (najlepiej dwukrotnie). Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, stopniowo dodawać twaróg i ziemniaki. Do utartej masy wlewać powoli stopione masło, dodać przesianą z proszkiem mąkę oraz rodzynki i skórkę i aromat. Wszystko razem dokładnie wymieszać (ja to robię na średnich obrotach miksera). Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z masą.

Sernik:

Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć na tortownicę o śr. 24-26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.

Podpiec ok. 15 min. w temp. 180°C. Podpieczone ciasto posmarować powidłami, wyłożyć masę serową.

Piec jeszcze około 50-60 minut w temp. 180°C, jeśli wierzch za szybko się przypieka, przykryć go folią aluminiową. Po upieczeni przez 20-30 min. zostawić drzwiczki piekarnika zamknięte, później można uchylić i pozostawić tak sernik do wystudzenia.

Polewa: Czekoladę i śmietankę rozpuścić w rondelku o grubym dnie cały czas mieszając 9ewentualnie w kąpieli wodnej). Polać wierzch sernika.


Smacznego :)


*Porcja tylko na wierzch sernika, jeśli chcecie ozdobić polewą cały sernik, trzeba podwoić podane składniki