Spód: Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, przyprawę do piernika, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.
Masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek). Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180º C przez około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Jeśli będziemy trzymać się zasad sernik wychodzi równiutki jak stół i praktycznie nie opada, sprawdziłam. :)
Przed podaniem oprószyć delikatnie kakao wymieszanym z odrobiną przyprawy korzennej.
To bez wątpienia jeden z najlepszych serników jakie jadłam… jedwabiście kremowy, pachnący rumem i korzennymi przyprawami. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów. A do tej pory wydawało mi się, że nie przypadnie mi do gustu takie połączenie, ależ byłam w błędzie. :) Przepis powstał na podstawie kilku innych przepisów.
Ps. Po upieczeniu nasza przyjaźń (moja i sernika) została mocno zagrożona, bo złośliwiec sporo opadł, ale przyznaję, była to wyłącznie moja wina (niechcący trzasnęłam z impetem drzwiczkami piekarnika ;)), dlatego szybko wybaczyłam mu ten nietakt ;), a po spróbowaniu byłam gotowa wybaczyć mu niemal wszystko. ;) Ps.2 Zdjęcia zdążyłam zrobić już tylko z przekroju, nie udało mi się przekonać domowników, by zaczekali z konsumpcją, aż zrobię zdjęcia, zanim się obejrzałam połowy sernika już nie było ;) Gorąco polecam na świąteczny stół i nie tylko. :)
Składniki:
Spód:
Ilość
Składnik
200 g
ciastek digestive w mlecznej czekoladzie
masła
przyprawy korzennej do piernika
Masa serowa*:
Ilość
Składnik
twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
jajka
cukru pudru
płynnego miodu
śmietany kremówki, nieubitej
skórka otarta z 1 pomarańczy
rumu/ aromat rumowy do smaku
przyprawy do piernika
*Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Asiek
2011-12-16 12:05:44
Kasiu, przepysznie wygląda ten Twój serniczek! Mój też zniknął nie wiem kiedy i nawet córcia, która nie gustuje raczej w ciastach pochłaniała go jak nigdy:) Pozdrawiam cieplutko!:)
aga
2011-12-15 21:01:36
serniczek prezentuje sie smakowicie:)
Anonymous
2011-12-15 19:59:21
wspaniały sernik:)jak czytam poszczególne składniki to nie mogę sobie wyobrazić tego zachwycającego smaku :)
zapisuję ku chwale ojczyzny :)
kulinarnyoliwek.blox.pl
Arvén
2011-12-15 19:28:45
Wygląda tak pięknie, że wcale się nie dziwię domownikom że chcieli się do niego jak najszybciej dobrać ;) I to połączenie smaków...trudno się oprzeć!
Arvén
2011-12-15 19:28:45
Wygląda tak pięknie, że wcale się nie dziwię domownikom że chcieli się do niego jak najszybciej dobrać ;) I to połączenie smaków...trudno się oprzeć!
Kasia, Slodkie fantazje
2011-12-15 17:25:53
@DarkAngelika - oj tam nazwa ;)... najważniejsze jest to ja smakuje ;))
@Angie -to prawda, serdecznie polecam wypróbować
@Kachna - proszę bardzo, częstuj się ile chcesz :)
@Jolanta - to prawda Jolu, serdecznie polecam :)
Kasia, Slodkie fantazje
2011-12-15 17:22:14
@Maggie - myślę, że tak, będzie miał tylko troszkę inną konsystencję, ale smak pewnie równie dobry. :)
JOlanta Szyndlarewicz
2011-12-15 14:34:08
to, ze tak szybko zniknął to dla niego najlepsza rekomendacja:)
kachna
2011-12-15 10:13:01
poproszę kawałek :) wygląda idealnie, musi smakować znakomicie
pozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Maggie
2011-12-15 08:38:21
Alez on pieknie wyglada! Az zaluje, ze do twarogu nie mam dostepu... Myslisz, ze na Philadelphii ma szanse sie udac?
To bez wątpienia jeden z najlepszych serników jakie jadłam… jedwabiście kremowy, pachnący rumem i korzennymi przyprawami. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów. A do tej pory wydawało mi się, że nie przypadnie mi do gustu takie połączenie, ależ byłam w błędzie. :) Przepis powstał na podstawie kilku innych przepisów.
Ps. Po upieczeniu nasza przyjaźń (moja i sernika) została mocno zagrożona, bo złośliwiec sporo opadł, ale przyznaję, była to wyłącznie moja wina (niechcący trzasnęłam z impetem drzwiczkami piekarnika ;)), dlatego szybko wybaczyłam mu ten nietakt ;), a po spróbowaniu byłam gotowa wybaczyć mu niemal wszystko. ;) Ps.2 Zdjęcia zdążyłam zrobić już tylko z przekroju, nie udało mi się przekonać domowników, by zaczekali z konsumpcją, aż zrobię zdjęcia, zanim się obejrzałam połowy sernika już nie było ;) Gorąco polecam na świąteczny stół i nie tylko. :)
Składniki
Spód:
Ilość
Składnik
200 g
ciastek digestive w mlecznej czekoladzie
masła
przyprawy korzennej do piernika
Masa serowa*:
Ilość
Składnik
twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
jajka
cukru pudru
płynnego miodu
śmietany kremówki, nieubitej
skórka otarta z 1 pomarańczy
rumu/ aromat rumowy do smaku
przyprawy do piernika
Sposób przygotowania
Spód: Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, przyprawę do piernika, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.
Masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek). Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180º C przez około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Jeśli będziemy trzymać się zasad sernik wychodzi równiutki jak stół i praktycznie nie opada, sprawdziłam. :)
Przed podaniem oprószyć delikatnie kakao wymieszanym z odrobiną przyprawy korzennej.