Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Ciasto zwane też Seromakiem to już klasyka na naszym świątecznym stole. Tym razem zachciało mi się go poza sezonem świątecznym. Dodatkowe urozmaicenie stanowi mocno wyczuwalna nuta pomarańczy, a to za sprawą likieru Cointreau i dużej ilości tartej skórki pomarańczy. Ta pomarańczowa nutka wnosi pewne urozmaicenie, świeżość i lekkość do tego już klasycznego wypieku. A sama połączenie domowej, pachnącej migdałami masy makowej i pachnącej pomarańczami masy serowej… ach … tego nie da się opisać. :) Zresztą wierzę w Waszą wyobraźnię. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
tłustego twarogu na sernik (zmielonego dwukrotnie) | |
skórka starta z 1 pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) | |
likieru pomarańczowego | |
mąki ziemniaczanej | |
miękkiego masła | |
cukru pudru | |
jajka |
Ilość | Składnik |
---|---|
czekolady gorzkiej | |
masła | |
śmietanki kremówki |
Ilość | Składnik |
---|---|
posiekanych orzechów włoskich | |
kandyzowanej skorki pomarańczowej | |
rodzynek | |
mąki ziemniaczanej | |
pudru | |
jajka (osobno białka i żółtka) | |
aromat migdałowy | |
250 g | maku |
masła |
Masa serowa:
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę (cukier dodawać stopniowo). Cały czas miksując dodawać stopniowo jajka, po każdym miksując ok 20-30 sekund, nie dłużej, żeby zbytnio nie napowietrzać masy. Następnie cały czas miksując dodawać stopniowo porcjami ser, miksować do gładkości (nie za długo). Do masy serowej dodać likier, skórkę z pomarańczy lub aromat i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masę serową przełożyć do tortownicy.
Przygotowanie masy makowej:
Mak sparzyć, osączyć z nadmiaru wody i dwukrotnie zemleć. Utrzeć z masłem, cukrem i żółtkami. Dodać kolejno bakalie, mąkę ziemniaczaną lub bułkę, aromat i wymieszać. Na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą makową.
Całość:
Masę makową wykładać na masę serową, można zrobić trochę esów floresów, tak być masy się wymieszały (ja ich nie robiłam).
Piec około 60 minut w temp. 175°C. Wierzch można przykryć folią aluminiową, jeśli chcemy mieć pewność, ze masa makowa nie podpiecze nam się za mocno i nie wysuszy. Studzić w zamkniętym piekarniku.
Po wystudzeniu sernik polać polewą czekoladową (Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, ewentualnie dodać śmietankę).
Smacznego :)