Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Odkąd zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że smak tego ciasta na pewno przypadnie mi do gustu. Nie przepadam za mocno słodkimi sernikami, a te mniej słodkie, z cytrusową nutą na ogół na długo zapadają mi w pamięci. Tak było i tym razem. Ten sernik jest jednym z lepszych jaki jadłam. Bardzo wilgotny, ale nie jest tak ciężki jak klasyczne świąteczne serniki. Smak pomarańczowy jest zdecydowanie wyczuwalny, zwłaszcza, że gdzieniegdzie napotykamy się na drobinki pomarańczy (pycha). A serowo-pomarańczowe wnętrze z subtelnie wyczuwalną nutą kardamonu bardzo ciekawie smakuje w połączeniu z cynamonowym, rozpływającym się w ustach spodem.
Charakteru całości nadaje konfitura z gorzkich pomarańczy, które zaostrza i nadaje swoistego pazura całości. A zapach sernika …obłędny.
Przepis pochodzi z grudniowej „Kuchni”. Zmieniłam tylko rodzaj sera (w oryginale ricotta), dodałam tartą skórkę pomarańczową i zmieniłam ilość niektórych składników wg moich upodobań smakowych. Polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
400 g | ciasteczek/herbatników maślanych |
cynamonu | |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
jajek | |
mielonego twarogu tłustego lub półtłustego | |
cukru pudru | |
•olejek pomarańczowy (2 łyżeczki) | |
mielonego kardamonu | |
duża pomarańcza | |
śmietanki 36% |
Ilość | Składnik |
---|---|
konfitury z gorzkich pomarańczy |
Ciasteczka zmiksować. Masło roztopić w rondelku, wymieszać dokładnie z herbatnikami i cynamonem. Masą ciasteczkową wyłożyć boki i dno natłuszczonej tortownicy (u mnie tortownica o śr. 24 cm). Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Zmielony twaróg zmiksować na średnich obrotach z cukrem i jajkami.
Pomarańcze obrać, powycinać miąższ spomiędzy oddzielających go błonek, a potem pokroić go na drobniejsze kawałki (podczas wycinania wycieka sok, który należy zebrać w miseczce, do tej samej miski wycisnąć resztę soku, który pozostał w pomarańczy po jej „odfiletowaniu”). Do masy serowej dodać olejek, kardamon, skórkę, sok i miąższ z pomarańczy. Wymieszać. Na końcu powoli wlewać śmietankę, stale mieszając. Masę wylać (będzie dość rzadka) na przygotowanym spodzie ciasteczkowym.
Piec ok. 60 min w temp. 170°C. Jeśli wierzch sernika będzie zbyt szybko się rumienił przykryć go folią aluminiową (ja przykryłam mniej więcej w połowie pieczenia).
Sernik wystudzić w piekarniku. Wystudzony wstawić do lodówki na 2 godziny. Na gotowym serniku delikatnie rozsmarować konfiturę z gorzkich pomarańczy.
Smacznego :)