Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 25 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 11x23 cm
Obiecuję, że to już ostatni w tym roku piernik. ;) Tym razem przekładany dodatkowo kremem z kaszy manny. Ciasto jest proste w przygotowaniu, trzeba tylko odczekać 12 godzin, a później już możemy cieszyć się miękkim i aromatycznym piernikiem.
Samo ciasto nie jest bardzo słodkie i w połączeniu z polewą z gorzkiej czekolady doskonale uzupełnia się ze słodkim kremem. Charakteru całości nadają kwaskowate powidła, które (nawet nie sądziłam) bardzo fajnie smakują z połączeniu z takim kremem. Piernik po upieczeniu jest miękki, później nieco twardnieje, ale już na drugi dzień po przełożeniu znów jest mięciutki i kruchy, można go więc spokojnie robić nawet dzień, dwa przed Wigilią.
Przepis pochodzi od p. Krystyny Polaskiej.
Polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
miodu płynnego | |
200 g | masła |
mąki | |
cukru | |
żółtka | |
mleka | |
sody | |
przyprawy do piernika |
Ilość | Składnik |
---|---|
mleka | |
kaszy manny | |
cukru | |
200 g | masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
300 g | powideł |
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g | czekolady deserowej |
śmietanki kremówki 30% |
Połączyć miód, masło, mąkę, żółtka, mleko, cukier, przyprawę do piernika oraz sodę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, najlepiej na 24 godz.
Schłodzone ciasto podzielić na cztery równe części. Cztery keksówki wyłożyć pergaminem i upiec jednocześnie cztery piernikowe spody, 20-25 minut każdy, w temp. 180°C (z termoobiegiem 160°C). Sprawdzać patyczkiem, bo mogą być gotowe szybciej i za bardzo się przypiec. Można też ciasto rozwałkować na jeden duży prostokąt i piec na dużej blasze. Po upieczeniu przekroić na cztery jednakowe części.
Masa z kaszy manny:
W rondelku zagotować mleko. Na gotujące mleko wsypać kaszę manną, stale mieszając i cukier. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć mikserem, połączyć z zimną kaszą manną.
Upieczone blaty przełożyć powidłami i kremem z kaszy manny. Dociskać kolejne warstwy.
Przygotować polewę – czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać. Jeszcze gorąca polać piernik, boki posmarować.
Smacznego :)