opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszek)
cukru pudru
ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
śliwki
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (o średnicy ok. 26 cm). Na spód wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową, obciążyć suchym grochem lub fasolą. Podpiec ok. 12 - 15 minut w temp. 180°C. Groch razem z papierem/folią usunąć z ciasta. Ciasto odstawic na bok.
Nadzienie:
Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować, wylać na ciasto. Na masę wyłożyć oczyszczone i przepołowione śliwki. Piec w temperaturze 180°C około 30-40 minut (do zgęstnienia kremu i mocniejszego zarumienienia się ciasta).
Lubicie tarty? :) My jak najbardziej, szczególnie jeśli są połączone z letnimi owocami, a jeśli jeszcze otula je pyszny krem…Ach.... rozmarzyłam się. A po tarcie nie został już niestety nawet ślad. :)
Tarta wyszła bardzo smaczna. Rozpływające się w ustach kruche ciasto z dodatkiem zapiekanego kremu na bazie śmietanki i budyniu, a wszystko przykryte pysznymi śliwkami. Przepis własny, serdecznie polecam!
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki
cukru pudru
200 g
zimnego masła
żółtka
skórka otarta z 1 cytryny
Nadzienie:
Ilość
Składnik
gęstej kwaśnej śmietany
jajka
opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszek)
cukru pudru
ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
SlodkieFantazje
2013-09-08 19:28:35
@Kuba_buba_ - hmmm... jak "spod bata" powiadasz... :D Uśmiałam się. Szczerze mówiąc to nic nadzwyczajnego nei robię. Obciążam tylko ciasto kulkami ceramicznymi lub suchym grochem (na spód wykładam zmiękczony w dłoniach papier do pieczenia, wysypuję na niego kulki lub groch, podpiekam ok. 12-15 min, zdejmuje papier i podpiekam jeszcze przez chwilę i boki się nie kurczą. Aha, no i wstawiam do piekarnika mocno schłodzone ciasto. Pozdrawiam!
kuba_buba_
2013-09-08 18:46:02
A ja mam pytanie - co zrobić, żeby brzegi tarty nie kurczyły się? Zawsze kiedy robię tartę, boki są nierówne, a Twoja jest jak "spod bata" ;-)
Asiek
2012-08-02 22:12:00
Ja też lubię tarty. A takie wypełnienie odpowiada mi i to bardzo, też takie robię, jest pyszneeee!!!Pozdrawiam:)
Pani Fotograf Gotuje
2012-08-02 08:18:38
o tak - zaczyna się sezon na śliwki! super pomysł na weekendowe ciasto.
Lubicie tarty? :) My jak najbardziej, szczególnie jeśli są połączone z letnimi owocami, a jeśli jeszcze otula je pyszny krem…Ach.... rozmarzyłam się. A po tarcie nie został już niestety nawet ślad. :)
Tarta wyszła bardzo smaczna. Rozpływające się w ustach kruche ciasto z dodatkiem zapiekanego kremu na bazie śmietanki i budyniu, a wszystko przykryte pysznymi śliwkami. Przepis własny, serdecznie polecam!
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki
cukru pudru
200 g
zimnego masła
żółtka
skórka otarta z 1 cytryny
Nadzienie:
Ilość
Składnik
gęstej kwaśnej śmietany
jajka
opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszek)
cukru pudru
ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
śliwki
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (o średnicy ok. 26 cm). Na spód wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową, obciążyć suchym grochem lub fasolą. Podpiec ok. 12 - 15 minut w temp. 180°C. Groch razem z papierem/folią usunąć z ciasta. Ciasto odstawic na bok.
Nadzienie:
Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować, wylać na ciasto. Na masę wyłożyć oczyszczone i przepołowione śliwki. Piec w temperaturze 180°C około 30-40 minut (do zgęstnienia kremu i mocniejszego zarumienienia się ciasta).