KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Tarta z kremem śmietankowym i śliwkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
tarta%20z%20kremem%20smietankowym%20i%20sliwkami1.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
26 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z 1 cytryny
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    gęstej kwaśnej śmietany
    jajka
    opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszek)
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śliwki

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (o średnicy ok. 26 cm). Na spód wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową, obciążyć suchym grochem lub fasolą. Podpiec ok. 12 - 15 minut w temp. 180°C. Groch razem z papierem/folią usunąć z ciasta. Ciasto odstawic na bok.

Nadzienie:

Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować, wylać na ciasto. Na masę wyłożyć oczyszczone i przepołowione śliwki. Piec w temperaturze 180°C około 30-40 minut (do zgęstnienia kremu i mocniejszego zarumienienia się ciasta).

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12

Lubicie tarty? :) My jak najbardziej, szczególnie jeśli są połączone z letnimi owocami, a jeśli jeszcze otula je pyszny krem…Ach.... rozmarzyłam się. A po tarcie nie został już niestety nawet ślad. :)

Tarta wyszła bardzo smaczna. Rozpływające się w ustach kruche ciasto z dodatkiem zapiekanego kremu na bazie śmietanki i budyniu, a wszystko przykryte pysznymi śliwkami. Przepis własny, serdecznie polecam!

tarta%20z%20kremem%20smietankowym%20i%20sliwkami3.JPG tarta%20z%20kremem%20smietankowym%20i%20sliwkami2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-08 19:28:35

    @Kuba_buba_ - hmmm... jak "spod bata" powiadasz... :D Uśmiałam się. Szczerze mówiąc to nic nadzwyczajnego nei robię. Obciążam tylko ciasto kulkami ceramicznymi lub suchym grochem (na spód wykładam zmiękczony w dłoniach papier do pieczenia, wysypuję na niego kulki lub groch, podpiekam ok. 12-15 min, zdejmuje papier i podpiekam jeszcze przez chwilę i boki się nie kurczą. Aha, no i wstawiam do piekarnika mocno schłodzone ciasto. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • kuba_buba_ kuba_buba_
    2013-09-08 18:46:02

    A ja mam pytanie - co zrobić, żeby brzegi tarty nie kurczyły się? Zawsze kiedy robię tartę, boki są nierówne, a Twoja jest jak "spod bata" ;-)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-08-02 22:12:00

    Ja też lubię tarty. A takie wypełnienie odpowiada mi i to bardzo, też takie robię, jest pyszneeee!!!Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Pani Fotograf Gotuje Pani Fotograf Gotuje
    2012-08-02 08:18:38

    o tak - zaczyna się sezon na śliwki! super pomysł na weekendowe ciasto.

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-08-02 06:44:01

    Wygląda smakowicie:) Chętnie porwałabym kawałeczek:)

    Twój komentarz
  • Asik. Asik.
    2012-08-01 09:27:58

    Szkoda, że już nic nie zostało, wprosiłabym się na kawałeczek ;)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-08-01 04:41:12

    Śliczna tarta. Lubię śliwki, więc chętnie bym skosztowała takiej tarty.Pozdrówki.

    Twój komentarz
  • Emma Emma
    2012-08-01 01:03:49

    Dziękuję! Częstuję się, bo wygląda bosko!Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz

Tarta z kremem śmietankowym i śliwkami

Tarta z kremem śmietankowym i śliwkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 26 cm

Opis

Lubicie tarty? :) My jak najbardziej, szczególnie jeśli są połączone z letnimi owocami, a jeśli jeszcze otula je pyszny krem…Ach.... rozmarzyłam się. A po tarcie nie został już niestety nawet ślad. :)

Tarta wyszła bardzo smaczna. Rozpływające się w ustach kruche ciasto z dodatkiem zapiekanego kremu na bazie śmietanki i budyniu, a wszystko przykryte pysznymi śliwkami. Przepis własny, serdecznie polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z 1 cytryny
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    gęstej kwaśnej śmietany
    jajka
    opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszek)
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śliwki

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (o średnicy ok. 26 cm). Na spód wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową, obciążyć suchym grochem lub fasolą. Podpiec ok. 12 - 15 minut w temp. 180°C. Groch razem z papierem/folią usunąć z ciasta. Ciasto odstawic na bok.

Nadzienie:

Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować, wylać na ciasto. Na masę wyłożyć oczyszczone i przepołowione śliwki. Piec w temperaturze 180°C około 30-40 minut (do zgęstnienia kremu i mocniejszego zarumienienia się ciasta).

Smacznego :)