W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do wysokości 3/4 foremki. Posypać kruszonką.
Kruszonka: wszystkie składniki połączyć, rozcierać palcami. Posypać muffinki.
Piec około 25 minut w 190º C (z termoobiegiem 175º C). Podawać ostudzone.
Smacznego :)
Muffinki truskawkowe z białą czekoladą i migdałową kruszonką
Dziś pyszne muffinki truskawkowe z białą czekoladą i migdałową kruszonką. O samych muffinkach powiem tyle, że są przepyszne, obłędnie truskawkowe, a zapach i smaktruskawek w połączeniu z białą czekoladą i migdałowym wierzchem … mmmm….niebo w gębie! :) Przepis odrobinkę zmodyfikowany pochodzi stąd .
Nieco więcej napiszę o samym poście, bo jest dziś wyjątkowy. A mianowicie ma na celu pomoc w zbieraniu 1% podatku dla chorej na rdzeniowy zanik mięśni Marysi Pindral. Jest to wrodzona choroba nerwowo-mięśniowa, która charakteryzuje się stopniowym zanikiem i osłabieniem wszystkich mięśni. Niestety jest to choroba nieuleczalna. Marysi udaje się od półtora roku każdego dnia osiągać cud w postaci życia. Leczenie Dziewczynki jest bardzo kosztowne, dlatego apeluję, jeśli ktokolwiek z Was nie znalazł jeszcze celu swojego 1% podatku, przekażcie go Marysi. A tutaj strona Marysi na facebooku.
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
SlodkieFantazje
2013-04-24 19:53:55
@Olussia - można, tylko wcześniej dobrze byłoby je rozmrozić i osączyć z nadmiaru soku.
olussia
2013-04-24 19:20:57
Czy mogę dać mrożone truskawki?
lisekmały
2012-07-10 21:28:01
Pani Kasiu to najpyszniejsze muffinki jakie jadłam w życiu! Cudne są, na pewno będę do nich wracać po sezonie truskawkowym zmieniając tylko owoce. Dziękuje za pyszny przepis!
Kasia, Slodkie fantazje
2012-03-26 16:08:28
Doroto, już zmienione, nie wiem skąd wziął się ten błedny link, ale już jest prawidłowy, przekierowujący na stronę Marysi. Dzięki za informację! :)
Anonymous
2012-03-26 09:25:29
Kasiu, link strony Marysi niestety do Marysi nie prowadzi... Ale jesli ktos jest zainteresowany plaszczykiem-grzybkiem na allegro ... ;) Mozna prosic o poprawny link :) Dziekuje, Dorota
Asiek
2012-03-19 12:57:38
Cudne i bardzo smakowite!
Kasiu, ściskam Cię mocnoooo!
Domi w kuchni
2012-03-19 07:53:22
Pięknie podane! Ach, zakochałam się... :)
Proste potrawy
2012-03-18 18:29:00
smakowicie wygląda:) i na pewno pysznie smakuje:) cieplutkie pozdrowionka
slyvvia
2012-03-18 15:27:37
Znakomicie się prezentują. Ostatnie zdjęcie rozwiewa wszelkie wątpliwości co do ich upieczenia :D
Jolanta Szyndlarewicz
2012-03-18 05:53:11
też piekłąm te muffinki i są przepyszne:)
kachna
2012-03-17 18:47:48
jej... wyglądają super w środku... i do tego z kruszonką, mniam :)
Samantha
2012-03-17 12:43:29
Aż by się chciało zjeść taką pyszną muffinkę, bardzo dekoracyjne, pozdrawiam :)
Majana
2012-03-17 09:25:37
Piękne zdjęcia Kasiu i muffiny przecudne. Pychotka!
Pozdrawiam ciepło:)
Brenia
2012-03-17 09:04:33
Wyglądają obłędnie! I jeszcze połączenie truskawek z biała czekoladą i migdalami... no niebo w gębie :)
Muffinki truskawkowe z białą czekoladą i migdałową kruszonką
Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 25 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 15
Opis
Dziś pyszne muffinki truskawkowe z białą czekoladą i migdałową kruszonką. O samych muffinkach powiem tyle, że są przepyszne, obłędnie truskawkowe, a zapach i smaktruskawek w połączeniu z białą czekoladą i migdałowym wierzchem … mmmm….niebo w gębie! :) Przepis odrobinkę zmodyfikowany pochodzi stąd .
Nieco więcej napiszę o samym poście, bo jest dziś wyjątkowy. A mianowicie ma na celu pomoc w zbieraniu 1% podatku dla chorej na rdzeniowy zanik mięśni Marysi Pindral. Jest to wrodzona choroba nerwowo-mięśniowa, która charakteryzuje się stopniowym zanikiem i osłabieniem wszystkich mięśni. Niestety jest to choroba nieuleczalna. Marysi udaje się od półtora roku każdego dnia osiągać cud w postaci życia. Leczenie Dziewczynki jest bardzo kosztowne, dlatego apeluję, jeśli ktokolwiek z Was nie znalazł jeszcze celu swojego 1% podatku, przekażcie go Marysi. A tutaj strona Marysi na facebooku.
Danepotrzebne do przekazania 1% podatku
DaneKRS: 0000037904
Celszczegółowy: 1%-11740 Pindral Maria
Składniki
Na około 15 muffinek:
Ilość
Składnik
mąki
cukru
białej czekolady, grubo posiekanej
proszku do pieczenia
sody oczyszczonej
soli
jajka
oleju
mleka
pokrojonych truskawek
Kruszonka migdałowa:
Ilość
Składnik
zmielonych migdałów
masła
3 łyżeczki
cukru
Sposób przygotowania
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do wysokości 3/4 foremki. Posypać kruszonką.
Kruszonka: wszystkie składniki połączyć, rozcierać palcami. Posypać muffinki.
Piec około 25 minut w 190º C (z termoobiegiem 175º C). Podawać ostudzone.