KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Blondies z truskawkami

Przyg: 15 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 8
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
blondie%20z%20truskawkami.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x20 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła, stopionego
    brązowego cukru (dałam 150 g)
    duże jajko
    ekstraktu z wanilii
    proszku do pieczenia
    0 łyżeczek sody oczyszczonej (pominęłam)
    szczypta soli
    mąki pszennej (dałam 200 g, użyłam tortowej)
    ½ szklanki grubo posiekanej białej czekolady ( w oryginale 1/3 szklanki)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek, pokrojonych na połówki lub ćwiartki ( w oryginale nei było)
    1-2 łyżki bułki tartej (aby ciasto nie nasiąkało sokiem z truskawek)

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Formę o wym. 20 x 20 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać stopione masło i cukier. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, wymieszać mikserem do połączenia składników.

W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek, sodę i sól. Dodać do masy płynnej masy, wymieszać, do połączenia się składników. Dodać posiekana czekoladę, wymieszać.

Wyłożyć do formy, równomiernie rozprowadzić. Wierzch oprószyć bułką tartą, wyłożyć truskawki, rozkrojoną stroną do góry.

Piec około 25-30 minut (patyczek zanurzony w cieście powinien wyjść wilgotny, ale nie obklejony surowym ciastem).

Smacznego :)

Blondies z truskawkami

Ocena:
Przyg: 15 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 8

Kochani, najpierw kilka słów wyjaśnienia, dlaczego tak mnie mało na blogu ostatnimi czasy i czemu aktualnie tak rzadko pojawiają się tu przepisy. Otóż wynika to przede wszystkim z dużych zmian w życiu osobistym i zawodowym, bardzo dużo się teraz u mnie działo i nie starczało mi już sił, by regularnie dzielić się z Wami przepisami. Ba, nawet na pieczenie czy choćby przygotowywanie szybkich deserów nie mogłam znaleźć czasu i siły. Niebawem zapewne się to zmieni i wszystko wróci do normy, ale póki co, mam prośbę o odrobinę cierpliwości. W najbliższym czasie będę bardzo intensywnie pracować nad nową odsłoną bloga, którą zapowiadałam Wam już wcześniej i którą chcę jeszcze w wakacje wdrożyć. W międzyczasie będę miała niezbyt długi wyjazd wakacyjny, na który bardzo się cieszę, bo ogromnie potrzebuje teraz odpoczynku i odrobiny wytchnienia, a moim bliskim też bardzo się to przyda. Po urlopie zapewne już będę mogła wrócić do Was pełną parą i podzielić się z Wami nową odsłoną „słodkich”… dla wielu Czytelników będzie ona zapewne zaskoczeniem, ale Ci z Was, którzy już mnie lepiej poznali, nie powinni być zanadto zdziwieni. ;)

Po tej małej dygresji, pora na przepis. :) Tym razem blondie z truskawkami, czyli słodka blondynka, która jest zdecydowanym przeciwieństwem brownie. Ciasto, w którym dominuje smak białej czekolady, w strukturze podobnie jak brownie zakalcowate, ale jednak zdecydowanie mniej niż brownie, powiedziałabym, ze jest bardziej puszyste i ciut mniej mokre, bardziej słodkie. Z racji tego, że smak białej czekolady zdecydowanie w nim dominuje, jeśli nie jesteście jej fanami, to nie namawiam na to ciacho, bo możecie się zasłodzić ;), mimo że ja i tak ograniczyłam ilość cukru. Zdecydowaną słodycz neutralizują na szczęście kwaskowate truskawki, które - chciałoby się rzec – ratują całość i dzięki którym ciasto nie wydaje się mdłe i bez wyrazu.

Ja pozostanę jednak fanką brownie, ale nie oczekujcie po mnie obiektywizmu, ponieważ ja uznaję wyłącznie gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao. :) Każda inna to dla mnie wyrób czekoladopodobny (po prostu są dla mnie za słodkie i zbyt mało czekoladowe). :) Moja córcia, która z kolei bardzo lubi białą czekoladę, była tym ciastem zachwycona i nie mogła się od niego oderwać. Podsumowując, blondie polecam szczególnie miłośnikom białej czekolady, a jeśli zdecydowanie preferujecie bardziej gorzkiej i mocno kakaowe smaki, to pozostańcie przy brownie, bo możecie być rozczarowani. :) Oryginalny przepis pochodzi stąd, wprowadzone przeze mnie zmiany podałam w nawiasach.

blondie%20z%20truskawkami_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-07-12 06:46:59

    Smakowite te kosteczki:) buziakiPS. jestem ciekawa zmian:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-07-11 21:33:45

    Uff, Kasiu :***No to czekam z niecierpliwością na nową odsłonę. A tak w ogóle to Twój blog jest piękny :)Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2013-07-11 07:45:49

    Jest wspaniałe :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-07-10 18:51:06

    @Gin - ja nie przepadam za żurawiną, więc myślę, że to połączenie też by mi nie podpasowało, :) ale za to moim bliskim na pewno przypadłoby do gustu. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-07-10 18:49:11

    @Małgorzata - Małgosiu dziękuję Ci pięknie za miłe słowa. :) I też nie mogę się doczekać powrotu do Was. :) Serdeczności!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-07-10 18:47:49

    @Majana - Madziu, nie pogniewałam się, tylko nie miałam czasu wcześniej odpisać. A za co miałabym się na Ciebie gniewać kochana? Za to, że Ci reklamy w bocznych szpaltach nie odpowiadają??? :) Jeśli o to chodzi, to nie żartuj nawet. :D Za duża jestem, żeby się na takie rzeczy gniewać. :D Każdy z nas ma prawo do własnego zdania i ja je szanuję, również jeśli jest krytyczne, jest to dla mnie cenny sygnał. :) W nowej odsłonie reklamy będą miały nieco inną formę, więc, myślę, że nie będą Cie aż tak raziły. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-07-10 17:39:17

    Kasiu ,mam nadzieję, że się nie pogniewałaś. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-07-10 17:04:04

    Ja się zakochałam w blondies, kiedy spróbowałam z żurawiną. Pycha! Choć też zasadniczo wolę brownie... Z truskawkami oba są pyszne :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-07-10 08:21:42

    @Inspirowane Smakiem - zmiany raczej na dobre :) tak czuje ;) Dzięki serdeczne za miłe słowa! :)

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-07-10 07:22:12

    Kasiu twoje zdjęcia są mistrzowskie i juz nie mogę doczekać się twojego powrotu a ciasto jak zwykle pysznie wygląda :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-07-10 04:42:14

    Ciasto wygląda doskonale! Śliczne zdjęcia , bardzo smakowite. :)Ciekawa jestem tych zmian na blogu i czy mnie zaskoczą hehe:D.Ja tylko tak szczerze powiem, że te reklamy w bocznych szpaltach wyglądają nieładnie, ale rozumiem ich potrzebę, a to tylko takie moje zdanie. Zupełnie się nie przejmuj Kasiu.Cieszę się, że jesteś:)Pozdrawiam ciepło.M.

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-07-10 04:13:54

    Mam nadzieję, że te wszystkie zmiany to zmiany na dobre. :)Miłego wypoczynku!A ciasto jak zwykle piękne. ;)

    Twój komentarz

Blondies z truskawkami

Blondies z truskawkami

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 8

Forma: 20x20 cm

Opis

Kochani, najpierw kilka słów wyjaśnienia, dlaczego tak mnie mało na blogu ostatnimi czasy i czemu aktualnie tak rzadko pojawiają się tu przepisy. Otóż wynika to przede wszystkim z dużych zmian w życiu osobistym i zawodowym, bardzo dużo się teraz u mnie działo i nie starczało mi już sił, by regularnie dzielić się z Wami przepisami. Ba, nawet na pieczenie czy choćby przygotowywanie szybkich deserów nie mogłam znaleźć czasu i siły. Niebawem zapewne się to zmieni i wszystko wróci do normy, ale póki co, mam prośbę o odrobinę cierpliwości. W najbliższym czasie będę bardzo intensywnie pracować nad nową odsłoną bloga, którą zapowiadałam Wam już wcześniej i którą chcę jeszcze w wakacje wdrożyć. W międzyczasie będę miała niezbyt długi wyjazd wakacyjny, na który bardzo się cieszę, bo ogromnie potrzebuje teraz odpoczynku i odrobiny wytchnienia, a moim bliskim też bardzo się to przyda. Po urlopie zapewne już będę mogła wrócić do Was pełną parą i podzielić się z Wami nową odsłoną „słodkich”… dla wielu Czytelników będzie ona zapewne zaskoczeniem, ale Ci z Was, którzy już mnie lepiej poznali, nie powinni być zanadto zdziwieni. ;)

Po tej małej dygresji, pora na przepis. :) Tym razem blondie z truskawkami, czyli słodka blondynka, która jest zdecydowanym przeciwieństwem brownie. Ciasto, w którym dominuje smak białej czekolady, w strukturze podobnie jak brownie zakalcowate, ale jednak zdecydowanie mniej niż brownie, powiedziałabym, ze jest bardziej puszyste i ciut mniej mokre, bardziej słodkie. Z racji tego, że smak białej czekolady zdecydowanie w nim dominuje, jeśli nie jesteście jej fanami, to nie namawiam na to ciacho, bo możecie się zasłodzić ;), mimo że ja i tak ograniczyłam ilość cukru. Zdecydowaną słodycz neutralizują na szczęście kwaskowate truskawki, które - chciałoby się rzec – ratują całość i dzięki którym ciasto nie wydaje się mdłe i bez wyrazu.

Ja pozostanę jednak fanką brownie, ale nie oczekujcie po mnie obiektywizmu, ponieważ ja uznaję wyłącznie gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao. :) Każda inna to dla mnie wyrób czekoladopodobny (po prostu są dla mnie za słodkie i zbyt mało czekoladowe). :) Moja córcia, która z kolei bardzo lubi białą czekoladę, była tym ciastem zachwycona i nie mogła się od niego oderwać. Podsumowując, blondie polecam szczególnie miłośnikom białej czekolady, a jeśli zdecydowanie preferujecie bardziej gorzkiej i mocno kakaowe smaki, to pozostańcie przy brownie, bo możecie być rozczarowani. :) Oryginalny przepis pochodzi stąd, wprowadzone przeze mnie zmiany podałam w nawiasach.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła, stopionego
    brązowego cukru (dałam 150 g)
    duże jajko
    ekstraktu z wanilii
    proszku do pieczenia
    0 łyżeczek sody oczyszczonej (pominęłam)
    szczypta soli
    mąki pszennej (dałam 200 g, użyłam tortowej)
    ½ szklanki grubo posiekanej białej czekolady ( w oryginale 1/3 szklanki)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek, pokrojonych na połówki lub ćwiartki ( w oryginale nei było)
    1-2 łyżki bułki tartej (aby ciasto nie nasiąkało sokiem z truskawek)

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Formę o wym. 20 x 20 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać stopione masło i cukier. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, wymieszać mikserem do połączenia składników.

W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek, sodę i sól. Dodać do masy płynnej masy, wymieszać, do połączenia się składników. Dodać posiekana czekoladę, wymieszać.

Wyłożyć do formy, równomiernie rozprowadzić. Wierzch oprószyć bułką tartą, wyłożyć truskawki, rozkrojoną stroną do góry.

Piec około 25-30 minut (patyczek zanurzony w cieście powinien wyjść wilgotny, ale nie obklejony surowym ciastem).

Smacznego :)