KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Piernik tradycyjny

Przyg: 30 min Pieczenie: 70 min
Łatwy
Porcje: 15
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
piernik%20klasyczny_2.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x25 cm

  • Składniki:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    blanszowanych migdałów, posiekanych (ja używam gotowych siekanych z Lidla, to zaoszczędza trochę czasu)
    mleka lub wody
    smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (można zastąpić kandyzowaną)
    kakao (można pominąć)
    sody oczyszczonej
    ziarenka czarnego lub białego pieprzu
    ziaren kardamonu
    ziarenka ziela angielskiego
    goździków
    cynamonu
    cukru (u mnie brązowy)
    miodu
    mąki pszennej
    gałki muszkatołowej
  • Polewa czekoladowa (przygotowujemy, gdy piernik już zmięknie):

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    oleju lub miękkiego masła

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Niezmielone przyprawy utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku. Dodać je wraz z cynamonem do masy jajecznej. Miód podgrzewać w rondelku, zagotować i zdjąć z ognia. Przestudzić, dodać do masy, dokładnie wymieszać.

Do masy miodowo-jajecznej dodać sodę rozpuszczoną w mleku lub wodzie.

Mąkę i kakao przesiać do jednej miski, wymieszać. Dodać do masy miodowo-jajecznej. Posiekane migdały i skórkę pomarańczową połączyć z masą. Ponownie wyrobić, najlepiej robotem, końcówką z hakami, bo ciasto jest dość gęste i klejące.

Ciasto przykryć lnianą ściereczka, odstawić na 2-3 godziny, żeby trochę sobie odpoczęło.
Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 30 x 11 cm), piec ok. 60-80 minut (sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku po upływie ok. godziny)* w temperaturze 160°C (piekarnik wcześniej nagrzany).

Piernik po ostudzeniu robi się bardzo twardy, mięknie po około 2-3 tygodniach, najlepiej w tym celu odstawić go na ten czas w wilgotne miejsce (np. w pojemniku lub owinięty w folie spożywczą, żeby nie chłonął innych zapachów).

Gdy już zmięknie można pokryć go polewą czekoladową (najlepiej zrobić to przed samymi świętami, żeby polewa nie zmatowiała). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej lub masło, wymieszać. Polać nią piernik.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 70 min
Łatwy
Porcje: 15

Piernik, którego aromat i smak zapamiętacie jeszcze długo po świętach, ale musicie uzbroić się w cierpliwość, gdyż jak na tradycyjny piernik przystało będziecie na niego musieli zaczekać minimum 4 tygodnie. Ale zapewniam Was, że warto dać mu szansę. Gdy już „dojrzeje” staje się miękki, niemal kruchy, rozpływa się w ustach, a unoszący się aromat cynamonu i przypraw bezcenny. :) Jest to dość wyrazisty piernik, mało słodki, zupełnie inna bajka niż piernik staropolski. Przepis rodzinny. Polecam! :)

piernik%20klasyczny_1.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • zosia zosia
    2012-11-30 11:10:55

    dzieki za "make":) i do roboty ,bo niewiele czasu zostalo:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-29 19:47:15

    @Zosia - ach to moje roztargnienie :)) dzięki za spostrzegawczość :) juz dodałam w przepisie

    Twój komentarz
  • zosia zosia
    2012-11-29 19:30:20

    piernik super,chce go upiec ale nie wiem ile potrzeba maki ;) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • qwert123 qwert123
    2012-11-29 15:55:52

    wygląda zniewalająco!:) już się zakochałam!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-11-29 15:33:20

    Kasiu, piernik wygląda wręcz doskonale!:)

    Twój komentarz

Piernik tradycyjny

Piernik tradycyjny

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 70 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 15

Forma: 11x25 cm

Opis

Piernik, którego aromat i smak zapamiętacie jeszcze długo po świętach, ale musicie uzbroić się w cierpliwość, gdyż jak na tradycyjny piernik przystało będziecie na niego musieli zaczekać minimum 4 tygodnie. Ale zapewniam Was, że warto dać mu szansę. Gdy już „dojrzeje” staje się miękki, niemal kruchy, rozpływa się w ustach, a unoszący się aromat cynamonu i przypraw bezcenny. :) Jest to dość wyrazisty piernik, mało słodki, zupełnie inna bajka niż piernik staropolski. Przepis rodzinny. Polecam! :)

Składniki

  • Składniki:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    blanszowanych migdałów, posiekanych (ja używam gotowych siekanych z Lidla, to zaoszczędza trochę czasu)
    mleka lub wody
    smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (można zastąpić kandyzowaną)
    kakao (można pominąć)
    sody oczyszczonej
    ziarenka czarnego lub białego pieprzu
    ziaren kardamonu
    ziarenka ziela angielskiego
    goździków
    cynamonu
    cukru (u mnie brązowy)
    miodu
    mąki pszennej
    gałki muszkatołowej
  • Polewa czekoladowa (przygotowujemy, gdy piernik już zmięknie):

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    oleju lub miękkiego masła

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Niezmielone przyprawy utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku. Dodać je wraz z cynamonem do masy jajecznej. Miód podgrzewać w rondelku, zagotować i zdjąć z ognia. Przestudzić, dodać do masy, dokładnie wymieszać.

Do masy miodowo-jajecznej dodać sodę rozpuszczoną w mleku lub wodzie.

Mąkę i kakao przesiać do jednej miski, wymieszać. Dodać do masy miodowo-jajecznej. Posiekane migdały i skórkę pomarańczową połączyć z masą. Ponownie wyrobić, najlepiej robotem, końcówką z hakami, bo ciasto jest dość gęste i klejące.

Ciasto przykryć lnianą ściereczka, odstawić na 2-3 godziny, żeby trochę sobie odpoczęło.
Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 30 x 11 cm), piec ok. 60-80 minut (sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku po upływie ok. godziny)* w temperaturze 160°C (piekarnik wcześniej nagrzany).

Piernik po ostudzeniu robi się bardzo twardy, mięknie po około 2-3 tygodniach, najlepiej w tym celu odstawić go na ten czas w wilgotne miejsce (np. w pojemniku lub owinięty w folie spożywczą, żeby nie chłonął innych zapachów).

Gdy już zmięknie można pokryć go polewą czekoladową (najlepiej zrobić to przed samymi świętami, żeby polewa nie zmatowiała). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej lub masło, wymieszać. Polać nią piernik.

Smacznego :)