Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 70 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 15
Forma: 11x25 cm
Piernik, którego aromat i smak zapamiętacie jeszcze długo po świętach, ale musicie uzbroić się w cierpliwość, gdyż jak na tradycyjny piernik przystało będziecie na niego musieli zaczekać minimum 4 tygodnie. Ale zapewniam Was, że warto dać mu szansę. Gdy już „dojrzeje” staje się miękki, niemal kruchy, rozpływa się w ustach, a unoszący się aromat cynamonu i przypraw bezcenny. :) Jest to dość wyrazisty piernik, mało słodki, zupełnie inna bajka niż piernik staropolski. Przepis rodzinny. Polecam! :)
Ilość | Składnik |
---|---|
duże jajka | |
blanszowanych migdałów, posiekanych (ja używam gotowych siekanych z Lidla, to zaoszczędza trochę czasu) | |
mleka lub wody | |
smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (można zastąpić kandyzowaną) | |
kakao (można pominąć) | |
sody oczyszczonej | |
ziarenka czarnego lub białego pieprzu | |
ziaren kardamonu | |
ziarenka ziela angielskiego | |
goździków | |
cynamonu | |
cukru (u mnie brązowy) | |
miodu | |
mąki pszennej | |
gałki muszkatołowej |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
oleju lub miękkiego masła |
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Niezmielone przyprawy utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku. Dodać je wraz z cynamonem do masy jajecznej. Miód podgrzewać w rondelku, zagotować i zdjąć z ognia. Przestudzić, dodać do masy, dokładnie wymieszać.
Do masy miodowo-jajecznej dodać sodę rozpuszczoną w mleku lub wodzie.
Mąkę i kakao przesiać do jednej miski, wymieszać. Dodać do masy miodowo-jajecznej. Posiekane migdały i skórkę pomarańczową połączyć z masą. Ponownie wyrobić, najlepiej robotem, końcówką z hakami, bo ciasto jest dość gęste i klejące.
Ciasto przykryć lnianą ściereczka, odstawić na 2-3 godziny, żeby trochę sobie odpoczęło.
Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 30 x 11 cm), piec ok. 60-80 minut (sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku po upływie ok. godziny)* w temperaturze 160°C (piekarnik wcześniej nagrzany).
Piernik po ostudzeniu robi się bardzo twardy, mięknie po około 2-3 tygodniach, najlepiej w tym celu odstawić go na ten czas w wilgotne miejsce (np. w pojemniku lub owinięty w folie spożywczą, żeby nie chłonął innych zapachów).
Gdy już zmięknie można pokryć go polewą czekoladową (najlepiej zrobić to przed samymi świętami, żeby polewa nie zmatowiała). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej lub masło, wymieszać. Polać nią piernik.
Smacznego :)