Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 21 cm
Tort, który zamierzałam przygotować już w ubiegłym roku, właśnie z okazji Sylwestra. W tamtym roku nie zdążyłam, ale – jak mówią – co się odwlecze to nie uciecze. :) Przyznaję, że nie raz myślałam o przygotowaniu tego tortu, zerkał na mnie ze stron pewnego czasopisma* i kusił, ale tak bardzo kojarzył mi się z Sylwestrem, że zrobienie go o innej porze roku nie dałoby mi takiej satysfakcji. :) Oczywiście to tylko moje widzimisię, bo równie dobrze można przygotować go gorącym latem, wykorzystując sezonowe owoce np. truskawki, myślę, że będzie z nimi jeszcze lepszy i bardziej orzeźwiający, ale ja się uparłam na teraz i już. :)
Jeśli chodzi o sam tort jest naprawdę smaczny, a jego przygotowanie nie sprawi nam większych problemów. Klasyczny biszkopt, przełożony kremem na bazie śmietanki i wina musującego, do kompletu masa figowa również z lekką nutą winną, owoce do dekoracji i voila. :)
Polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
dużych jajek | |
cukru | |
mąki pszennej tortowej | |
mąki ziemniaczanej |
Ilość | Składnik |
---|---|
żółtka | |
cukru | |
wina musującego | |
żelatyny w proszku | |
wody | |
śmietanki kremówki |
Ilość | Składnik |
---|---|
suszonych fig | |
musującego wina | |
cukru pudru |
Ilość | Składnik |
---|---|
suszona lub świeża karambola | |
50 g | wiśni kandyzowanych |
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić ostrym nożem na 4 blaty.
Krem:
Żółtka ucierać z cukrem na parze na puszystą masę, stopniowo dolewając szklankę wina. Ucierać na parze aż masa będzie gęsta (powinna być płynna, ale gęsta, nie wodnista). Żelatynę zalać wodą, by napęczniała, podgrzać w garnuszku i dodać do ciepłej masy jajecznej.
Kremówkę ubić na sztywno, połączyć z ostudzoną masą jajeczną (najlepiej dodać 1-2 łyżki kremówki do masy jajecznej i wymieszać, połączyć masę z resztą kremówki, zapobiegnie to zbryleniu się żelatyny pod wpływem zimnej śmietanki. Krem schłodzić.
Masa figowa:
Figi pokroić, namoczyć w winie, gotować w nim aż zaczną się rozpadać, dodać cukier puder, zmiksować.
Przygotować paterę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Na papierze położyć pierwszy blat biszkoptowy, posmarować 1/3 kremu winnego, przykryć drugim blatem i rozsmarować na nim cała masę figową. Na masę wyłożyć biszkopt, na niego krem winny (połowę) i ostatni blat. Boki i wierzch tortu posmarować resztą kremu winnego. Udekorować karambolą w plasterkach i kandyzowanymi wiśniami lub inaczej wg swojego uznania. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce.
Smacznego :)
*Źródło przepisu – Claudia – Domowe przyjęcia 12/2008