kakao (( w oryginale 3 łyżki, ale dałam więcej, bo masa była zbyt jasna))
wody
ekstraktu z wanilii
mąki
jajek (rozmiar L)
proszku do pieczenia
Masa:
Ilość
Składnik
śmietanki kremówki 30%
cukru pudru
opakowania galaretki cytrynowej
wody
Polewa czekoladowa:
Ilość
Składnik
gorzkiej lub mlecznej czekolady
oleju
Sposób przygotowania
Ciasto:
Wodę, masło, cukier (zostawić ok. 2 łyżek cukru do białek) i kakao przełożyć do garnka i zagotować. Przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z żółtkami i ekstraktem waniliowym dodać do przestudzonej mieszanki. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać do momentu aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Pianę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 31 x 21 cm natłuścić wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 160 °C) Wystudzić na kratce. Przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Masa:
Śmietanę ubić na sztywno cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić we wrzątku, nie gotować. Schłodzić do momentu aż galaretka zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę dodawać stopniowo do ubitej śmietany, nie przerywając ubijania. Odsawic na kilka minut w chłodne miejsce aby masa nieco stężała.
Całość:
Na dolny blat wyłożyć tężejącą masę. Przykryć drugim blatem. Schłodzić.
Polewa:
Czekoladę posiekać. Przełożyć do metalowej miski i razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę ustawiamy na garnku z gotującą się na wodą, pilnujemy, by woda, ani para nie dostawała się do czekolady, bo zgęstnieje). Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta.
Dzisiaj zapraszam Was na murzynka z kremem śmietankowo-cytrynowym, czyli nieco wzbogacona klasyczna wersja murzynka. Mimo, że z wyglądu przypomina wuzetkę, to niewiele ma z nią wspólnego. ;)
Mój mąż już po pierwszym kęsie stwierdził „ależ to ciasto jest pyszne”. :) Przyznaje, że mnie również smakowało, choć szczerze mówiąc, ja wielką fanką murzynka nie jestem, więc i tym razem zachwycać się nie będę. :) Ale ciasto jest dokładnie takie jak murzynek być powinien - z mocnym aromatem kakao, wilgotne i bardzo smaczne. A dodatek masy śmietanowo-cytrynowej zdecydowanie nadaje lekkości i puszystości temu murzynkowi. Ciasto nabiera dzięki niej bardziej orzeźwiającego, letniego charakteru. Polecam , może skusicie się na nie zamiast babki na wielkanocny stół? Do masy można dodać odrobię żółtego barwnika i wtedy ciasto idealnie skomponuje nam się z innymi wielkanocnymi akcentami na naszym świątecznym stole.
Przepis Siostry Anastazji pustelnik z książki „103 ciasta siostry Anastazji”.
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
250 g
masła ( w oryginale margaryna)
cukru ( w oryginale 220 g cukru)
kakao (( w oryginale 3 łyżki, ale dałam więcej, bo masa była zbyt jasna))
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Kinga
2015-02-19 22:22:05
Witam:)
Wyszlo mi strasznie duzo masy smietanowo-cytrynowej i zastanawialam sie czy cos jest z przepisem nie tak. Czy te 2 galaretki zalewa sie 0,5 szkl wody?? Ja zrobilam galaretki wedlug ich przepisu,czyli rozpuscilam je w 1 litrze wody i pewnie dlatego mam tak duzo tej masy....
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-02-19 22:50:51
Tak, galaretki zalewa się wspomnianą w przepisie połową szklanki wody. Dzięki takiej ilości wody masa szybko tężej i jest mocno cytrynowa, no i nie wychodzi jej za dużo. :) Pozdrawiam serdecznie
CeeCee
2014-10-12 13:47:15
Uwielbiam te ciasto. :) Robiłam je już wiele razy i przypuszczam, że jeszcze nie raz zagości na moim stole. :)
SlodkieFantazje
2014-04-14 13:03:27
@Momo - jest podane w przepisie, 30 x 20 cm.
momo
2014-04-14 11:48:38
Na jaka blachę jest przepis?
SlodkieFantazje
2014-02-14 18:42:34
@Misia - tak, wodę mozna zastąpić mlekiem. Pozdrawiam
Misia
2014-02-14 15:56:22
Czy zamiast wody mogę dać mleko, bo jakoś mnie ta woda nie przekonuje?
Moniq
2013-12-04 09:22:12
No to tak, zrobiłam ciacho, aczkolwiek nie z tym kremem, tylko z gotowym do tortów. Mogę się wypowiedzieć tylko na temat murzynka- był PRZEPYSZNY, przepis doskonały. Robię teraz drugi raz (z innym kremem :) ). Dziękuję za super inspirację :)
Moniq
2013-11-12 15:08:08
Aż mam ochotę aby upiec sobie ciacho. Ślinka leci na sam widok, aczkolwiek ja bym chyba dodała inny smak galaretki, może wiśniowy :)
Laura
2013-08-26 19:35:53
Ciasto jest wspaniałe. Mówię to ja, która nie przepada za słodyczami. Cudowne, wilgotne w środku idealnie komponuje się z lekko kwaskowatym kremem i przepyszną polewą czekoladową (użyłam czekolady gorzkiej i uważam to za doskonały wybór!). Najmniej w nim smakował mi krem (chociaż mama twierdzi, że jest bardzo smaczny). W przyszłości pokombinowałabym, przekładając go np. jakimś kremem malinowym.www.just-after-sunset.blogspot.com
Marta
2013-05-16 09:33:08
Super przepis! Murzynek wychodzi pierwsza klasa, zrobiłam go już trzy razy i zawsze wychodzi idealny!
SlodkieFantazje
2013-05-08 09:40:28
@Ula - robiło kilka dziewczyn, wspominały o tym na "fejsbukowej" stronie bloga, niektóre chyba nawet zamieściły zdjęcia na tablicy, więc można zerknąć. W zasadzie to nie wiem czemu część osób tam pisze recenzje dotyczące wypieków zamiast tutaj na blogu. :/ Tu takie informacje bardziej się przydają innym, którzy jeszcze nie wypróbowali danego przepisu... no ale cóż, każdy ma wolny wybór i sam decyduje gdzie skomentuje :)
ula
2013-05-07 17:29:55
ktos to robil czy tylko patrzycie i podziwiacie?
Catherine
2013-03-17 18:47:02
Wygląda perfekcyjnie. Idealne kwadraciki! Ja również za murzynkiem nie przepadam ale ten przełożony kremem cytrynowym z pewnością by mi smakował;)
pieczarka mysia
2013-03-17 09:11:20
Uwielbiam murzynki :) wygląda wspaniale!
Jolanta Szyndlarewicz
2013-03-15 11:05:33
Bardzo lubię murzynka:) KOjarzy mi się z dzieciństwem i z moimi cukierniczymi początkami:)
Majana
2013-03-14 21:32:34
Faktycznie wygląda jak WZ-ka. :)Doskonałe i z pewnością pyszne ciasto. Z takimi smakami to ja się nie dziwię wcale, ze takie dobre.:)Pozdrowienia
kamycha
2013-03-14 12:23:26
Od samego patrzenia ślinianki pracują w szybkim tempie :)
Dzisiaj zapraszam Was na murzynka z kremem śmietankowo-cytrynowym, czyli nieco wzbogacona klasyczna wersja murzynka. Mimo, że z wyglądu przypomina wuzetkę, to niewiele ma z nią wspólnego. ;)
Mój mąż już po pierwszym kęsie stwierdził „ależ to ciasto jest pyszne”. :) Przyznaje, że mnie również smakowało, choć szczerze mówiąc, ja wielką fanką murzynka nie jestem, więc i tym razem zachwycać się nie będę. :) Ale ciasto jest dokładnie takie jak murzynek być powinien - z mocnym aromatem kakao, wilgotne i bardzo smaczne. A dodatek masy śmietanowo-cytrynowej zdecydowanie nadaje lekkości i puszystości temu murzynkowi. Ciasto nabiera dzięki niej bardziej orzeźwiającego, letniego charakteru. Polecam , może skusicie się na nie zamiast babki na wielkanocny stół? Do masy można dodać odrobię żółtego barwnika i wtedy ciasto idealnie skomponuje nam się z innymi wielkanocnymi akcentami na naszym świątecznym stole.
Przepis Siostry Anastazji pustelnik z książki „103 ciasta siostry Anastazji”.
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
250 g
masła ( w oryginale margaryna)
cukru ( w oryginale 220 g cukru)
kakao (( w oryginale 3 łyżki, ale dałam więcej, bo masa była zbyt jasna))
wody
ekstraktu z wanilii
mąki
jajek (rozmiar L)
proszku do pieczenia
Masa:
Ilość
Składnik
śmietanki kremówki 30%
cukru pudru
opakowania galaretki cytrynowej
wody
Polewa czekoladowa:
Ilość
Składnik
gorzkiej lub mlecznej czekolady
oleju
Sposób przygotowania
Ciasto:
Wodę, masło, cukier (zostawić ok. 2 łyżek cukru do białek) i kakao przełożyć do garnka i zagotować. Przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z żółtkami i ekstraktem waniliowym dodać do przestudzonej mieszanki. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać do momentu aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Pianę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 31 x 21 cm natłuścić wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 160 °C) Wystudzić na kratce. Przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Masa:
Śmietanę ubić na sztywno cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić we wrzątku, nie gotować. Schłodzić do momentu aż galaretka zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę dodawać stopniowo do ubitej śmietany, nie przerywając ubijania. Odsawic na kilka minut w chłodne miejsce aby masa nieco stężała.
Całość:
Na dolny blat wyłożyć tężejącą masę. Przykryć drugim blatem. Schłodzić.
Polewa:
Czekoladę posiekać. Przełożyć do metalowej miski i razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę ustawiamy na garnku z gotującą się na wodą, pilnujemy, by woda, ani para nie dostawała się do czekolady, bo zgęstnieje). Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta.