Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 10 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 20
Mała inspiracja na zbliżające się Walentynki. Choć równie dobrze można je przygotować na każdą inną okazję. Baza to kruche ciasteczka, u mnie waniliowe, ale mogą być w dowolnym innym smaku i aromacie (cytrynowe, czekoladowe, pomarańczowe, migdałowe, orzechowe, itd.), wierzch to dekoracja z lukru królewskiego, z którym bardzo przyjemnie się pracuje. Polecam :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
jajko | |
cukru pudru | |
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii) | |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru | |
białka, z jajek średniej wielkości (dobrze schłodzone) | |
soku z cytryny | |
barwniki spożywcze |
Ciastka:
Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Następnie dodać jajko, cukier i pastę/ekstrakt z wanilii, zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wycinać serduszka lub inne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200°C (u mnie 180°C z termoobiegiem) przez ok 8 – 10 minut (w zależności od wielkości ciastek). Wyjąć z piekarnika zostawić na blaszce na 2-3 minuty, następnie przełożyć na kratkę.
Lukier królewski:
Cukier puder przesiać do miski. Dodać schłodzone białka i sok z cytryny. Miksować składniki na wolnych obrotach około 5-7 minut (najlepiej końcówką do mieszania, a nie ubijania, żeby nie napowietrzać masy (jeśli używamy drewnianej łyżki, a nie miksera, wtedy ucieramy ok. 8-10 minut).
Gotowy lukier powinien być gładki i lśniący, na tyle gęsty, że po nałożeniu na łyżeczkę nie spływa i zachowuje niezmieniony kształt, ale po dotknięciu palcem miękko się ugina (gęstość widać na zdjeciu z miską).*
Lukrowanie:
Odciąć czubek rękawa cukierniczego (worek możemy zrobić samemu z papieru do wypieków) nałożyć do środka gęsty lukier królewski (niedużo, bo będziemy nim tylko obrysowywać krawędzie).
Worek zwinąć, zabezpieczyć końcówkę, żeby lukier nie wypływał. Ciastko wziąć do ręki i zaczynając od góry równomiernie wyciskać lukier wzdłuż jego krawędzi, aż do końca serca na dole, podobnie obrysować drugą połówkę serca.
Lukier podzielić na 3 części (przełożyć do 3 miseczek), dodać odrobinę wody i wymieszać, aż lukier uzyska płynną konsystencję, ale nadal na tyle gęstą, by po odwróceniu łyżki bardzo powoli spływał cienką stróżką z łyżki. Do drugiej miseczki dolać odrobinę wody i trochę różowego barwnika i wymieszać, aż masa stanie się jasno różowa i nabierze jednolitego koloru i będzie miała konsystencje jak lukier z pierwszej miseczki. Podobnie postępujemy z ostatnią miseczka, zmieniając tylko barwnik na czerwony. We wszystkich trzech miseczkach lukier powinien mieć jednakową gęstość.
Lukrami napełnić trzy nieduże rękawy cukiernicze.
Serce z „wykresem”
Białym lukrem wypełnić obrysowane kontury, zaczynając od krawędzi i poruszając w górę i w dół, aż cała powierzchnia ciasteczka zostanie pokryta. Szybko narysować na białym lukrze trzy poziome czerwone i różowe linie. W tym celu należy trzymać końcówkę rękawa cukierniczego tuż nad polukrowaną powierzchnią i ściskając rękaw z równomierną siłą wyciskać różowe linie tej samej grubości. Linie powinny być rozmieszczone w równych odstępach od siebie. W ten sam sposób wycisnąć trzy poziome linie czerwone nad lub różowymi (widać na zdjeciu z workiem cukierniczym).
Następne zanurzyć końcówkę wykałaczki w lukrze i zaczynając od jednej z krawędzi ciastka przeciągać pionową linię przez różowe i czerwone paski (jak na zdjęciu). Kolejną linię przeciągamy w przeciwnym kierunku, aby wykres był naprzemienny. Kończymy, gdy całe ciastko pokryje się marmurkowym wzorem. Jeśli w miejscu wyjęcia wykałaczki zrobi nam się stożek, wygładzamy go delikatnie zwilżonym pędzelkiem.
Ważne, żeby działać sprawnie, bo lukier szybko zastyga i możemy nie zdążyć narysować odpowiednich kształtów.
Zakręcone serduszka
Wzdłuż krawędzi ciastka wycisnąć kropki podobnej wielkości, odstępy miedzy kropkami powinny wynosić ok .5 mm. Gdy wszystkie kropki są gotowe, zanurzamy koniec wykałaczki w lukrze tuż przed kropką i przeciągamy go do następnej kropki, dzieląc kropkę na dwie części. Powtarzamy tę czynność dla wszystkich kropek.
Zakręcone połówki
Połowę ciastka wypełniamy jednym kolorem, drugą połowę innym kolorem. Następnie zanurzamy koniec wykałaczki na granicy dwóch kolorów lukru ryzujemy zawijasy na całej długości.
Groszki
Trzymając rękaw tuż nad polukrowanym ciastkiem, delikatnie wyciskamy kropkę, zwalniając ucisk w momencie, gdy kropka dotknie lukru. Unosimy ostrożnie rękaw, uważając, żeby nie pociągnąć za sobą lukru, jeśli pojawi się stożek wygładzamy go zwilżonym pędzelkiem.
*Jeśli Waszym zdaniem masa jest za gęsta dodać kroplę soku z cytryny i miksować 1-2 minuty, jeśli za rzadka dodać cukru pudru i miksować 1-2 minuty
Ważne: Jeśli nie używamy od razu lukru, najlepiej przełożyć go do szczelnego pojemnika, przykryć wilgotną czysta szmatką i zamknąć pokrywkę. Lukier można przechowywać w lodówce do 5 dni. Po wyjęciu z lodówki ubijamy go do pożądanej konsystencji.
Smacznego :)
Źródło inspiracji „Dekoracja ciast – sztuka ozdabiania ciast, ciasteczek i tortów” Nr 5.