Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 30 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 13
Ilość | Składnik |
---|---|
migdałów, zmielonych | |
cukru kokosowego lub ksylitolu | |
mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić jaglaną) | |
zimnego masła | |
żółtka | |
ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem) |
Ilość | Składnik |
---|---|
kaszy manny | |
moreli | |
ksylitolu | |
cynamonu |
Cukier trzcinowy zmielić w młynku lub blenderze do konsystencji pudru (można razem z migdałami). Przesypać na stolnicę, dodać mąkę, pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i posiekać nożem lub wyrobić palcami, tak, żeby powstały małe grudki jak na kruszonkę. Dodać żółtka i ekstrakt z migdałów. Szybko wyrobić palcami na jednolite ciasto. Ważne, żeby zrobić to szybko, nim ciasto zdąży się ogrzać od dłoni, bo wtedy będzie się mocno kleić i po upieczeniu będzie twardsze. Ciasto można wyrobić również w misie miksera, wtedy wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy je hakiem, do połączenia się ich w jednolitą masę.
Ciasto schłodzić około godziny (powinno być chłodne, nie klejące).
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek o śr. ok. 35-40 cm (powinien mieć ok 5 mm grubości). Podczas wałkowania wierzch ciasta można co jakiś czas odrobinę oprószyć mąką, by nie kleiło się do wałka lub przykryć je drugim arkuszem papieru o wakować przez papier. Rozwałkowane ciasto przenieść na papierze na blachę. Oprószyć kaszą manną.
Umyte i dokładnie wysuszone morele przepołowić lub pokroić na ćwiartki, ułożyć na cieście skórką do dołu, zostawiając przy brzegach około 3-4 cm pustego miejsca. Oprószyć je brązowym cukrem i cynamonem. Brzegi ciasta nieobłożone morelami wywinąć na wierzch ciasta, przykrywając nim morele.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (piekę z termoobiegiem) i piec około 30-40 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni.
Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić na blasze. Podawać ciepłe, np. z gałką lodów waniliowych lub wystudzone oprószone cukrem pudrem lub polane sosem karmelowym.
Smacznego :)