kawy rozpuszczalnej (zmielonej w młynku do kawy; nie dodajemy granulowanej)
szczypta soli
soku z cytryny
skrobii ziemniaczanej
Krem:
Ilość
Składnik
śmietanki kremówki
masy kajmakowej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
garść posiekanych podprażonych orzechów włoskich
1 łyżeczka kakao do oprószenia
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C (termoobieg).
Beza:
Cukier wymieszać ze zmieloną kawą rozpuszczalną.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo cukier wymieszany z kawą (po 1 łyżce), stale ubijając. Po każdym dodaniu cukru miksować około 1 minuty, do całkowitego rozpuszczenia się cukru i ponownego zesztywnienia piany. Gdy wykorzystamy cały cukier piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca (wyciągnięta na sztorc łyżką lub widelcem stoi pionowo i nie opada). Dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną, zmiksować.
Od dna tortownicy o śr. 22 cm odrysować na papierze do pieczenia koło, papier ułożyć na dużej blasze.
Bezę wyłożyć na przygotowany papier, tak by nie wystawała poza koło, na końcu uformować szpatułką boki bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 140 °C, piec około 1 h i 30 min. Beza będzie gotowa, gdy na wierzchu będzie dobrze wypieczona, chrupka a po zanurzeniu patyczka wewnątrz nieco ciągnąca, ale nie mokra (patyczek nie powinien być mokry i obklejony). Upieczoną bezę pozostawić na kilka godzin do przestudzenia w uchylonym piekarniku.
Krem:
Gdy daliśmy już odpocząć bezie, przynajmniej kilka godzin, można przygotować krem.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać masę kajmakową (2-3 łyżki) i zmiksować.
Masę śmietanową wyłożyć na bezę, obsypać posiekanymi, wcześniej podprażonymi orzechami i oprószyć kakao.
To jedna z najlepszych Pavlov (czy tak to się odmienia?) jakie było mi dane jeść. :) Dzięki wyraźnej nucie kawy nie jest bardzo słodka i harmonijnie współgra z dość słodkim, ale za to jakim pysznym kremem. Chrupiąca na zewnątrz i lekko piankowa w środku. Kropkę nad "i" stanowią podprażone orzechy włoskie, które dzięki swej goryczce neutralizują słodycz kremu, a dodatkowo przyjemne chrupią razem z wierzchem bezy. Jeśli lubicie Pavlove, a jeszcze nie robiliście jej w wersji kawowej, to jest to obowiązkowa pozycja na najbliższa okazje. :) Bardzo polecam!
Składniki:
Beza:
Ilość
Składnik
białek
drobnego cukru do wypieków
kawy rozpuszczalnej (zmielonej w młynku do kawy; nie dodajemy granulowanej)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Kasia
2015-01-30 10:57:03
Kasiu, mistrzostwo świata! Pierwszy raz w życiu wyszła mi beza i to jaka pyszna! Jestem Ci dozgonnie wdzięczna, że z takiego antytalencia kulinarnego jak ja zrobiłaś całkiem niezłą kucharkę. ;-)
:-)
2015-01-27 22:41:28
Wygląda super, tylko te "posikane" orzechy nie do końca pasują...
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-01-27 23:32:45
:-) Już zmieniłam. ;-) Z posikanymi nie próbowałam, ale raczej nie polecam. ;-)
garniecmagalie.blogspot.com
2015-01-27 19:45:47
Wspaniale wygląda. :)
Ech, chyba zrobię w weekend. :) Dziękuję za precyzyjny przepis - znalazłam u Ciebie wszelkie wskazówki, jakich mi brakowało, A Pavlovą będę robiła pierwszy raz. :)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-01-27 20:21:46
Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc. :) I trzymam kciuki w takim razie za sukces! :)
2015-01-25 15:08:30
Mam nadzieje że nie jest bardzo trudny:)??
2015-01-25 10:36:07
przepis już jutro na blogu :)
2015-01-25 07:52:55
Cudo! :-) kiedy przepis??
2015-01-25 10:34:12
jutro już powinnien być na blogu :)
2015-01-25 00:24:35
Wyglada pięknie, prosimy o przepis
2015-01-24 21:33:13
uwielbiam
2015-01-24 20:17:07
beze zrobić nie tak łatwo
2015-01-25 14:53:55
Pani Izo, a czy może się Pani podzielić przepisem na ten krem? Chętnie wypróbuje przy najbliższej okazji. :-)
2015-01-25 14:33:59
ja do tego robię krem kawowy ze spirytusem i orzechami wloskimi,boski
2015-01-25 12:23:23
Pieczenie bezy,a raczej jej suszenie nie jest trudne ,robiłam raz z przepisu Nigelli Lawson...wyszła idealna, na wierzch bita śmietana i passion fruit ...:)
2015-01-25 10:35:21
to prawda, ale jak sie trzyma określonych zasadjej przygotowania i dobrze zna już swój piekarnik, to nie powinna przysporzyć większych problemów :)
To jedna z najlepszych Pavlov (czy tak to się odmienia?) jakie było mi dane jeść. :) Dzięki wyraźnej nucie kawy nie jest bardzo słodka i harmonijnie współgra z dość słodkim, ale za to jakim pysznym kremem. Chrupiąca na zewnątrz i lekko piankowa w środku. Kropkę nad "i" stanowią podprażone orzechy włoskie, które dzięki swej goryczce neutralizują słodycz kremu, a dodatkowo przyjemne chrupią razem z wierzchem bezy. Jeśli lubicie Pavlove, a jeszcze nie robiliście jej w wersji kawowej, to jest to obowiązkowa pozycja na najbliższa okazje. :) Bardzo polecam!
Składniki
Beza:
Ilość
Składnik
białek
drobnego cukru do wypieków
kawy rozpuszczalnej (zmielonej w młynku do kawy; nie dodajemy granulowanej)
szczypta soli
soku z cytryny
skrobii ziemniaczanej
Krem:
Ilość
Składnik
śmietanki kremówki
masy kajmakowej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
garść posiekanych podprażonych orzechów włoskich
1 łyżeczka kakao do oprószenia
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C (termoobieg).
Beza:
Cukier wymieszać ze zmieloną kawą rozpuszczalną.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo cukier wymieszany z kawą (po 1 łyżce), stale ubijając. Po każdym dodaniu cukru miksować około 1 minuty, do całkowitego rozpuszczenia się cukru i ponownego zesztywnienia piany. Gdy wykorzystamy cały cukier piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca (wyciągnięta na sztorc łyżką lub widelcem stoi pionowo i nie opada). Dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną, zmiksować.
Od dna tortownicy o śr. 22 cm odrysować na papierze do pieczenia koło, papier ułożyć na dużej blasze.
Bezę wyłożyć na przygotowany papier, tak by nie wystawała poza koło, na końcu uformować szpatułką boki bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 140 °C, piec około 1 h i 30 min. Beza będzie gotowa, gdy na wierzchu będzie dobrze wypieczona, chrupka a po zanurzeniu patyczka wewnątrz nieco ciągnąca, ale nie mokra (patyczek nie powinien być mokry i obklejony). Upieczoną bezę pozostawić na kilka godzin do przestudzenia w uchylonym piekarniku.
Krem:
Gdy daliśmy już odpocząć bezie, przynajmniej kilka godzin, można przygotować krem.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać masę kajmakową (2-3 łyżki) i zmiksować.
Masę śmietanową wyłożyć na bezę, obsypać posiekanymi, wcześniej podprażonymi orzechami i oprószyć kakao.