Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 120 min
Poziom trudności: Zaawansowany
Ilość porcji: 8
Forma: 20 cm
Lekki, orzeźwiający tort bezowy. I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam bezy. Aż mi się wierzyć nie chce. :)
Leciutkie chrupiące bezy w połączeniu z puszystym, delikatnym kremem cytrynowym na bazie śmietanki i mascarpone, z dodatkiem lemon curd. To nie może być niesmaczne. :) Dodatkową nutę orzeźwiającą stanowią tutaj truskawki, choć wersja z samym kremem też przypadła nam do gustu. Fajnie sprawdzą się też maliny. :)
Torcik jednogłośnie przez wszystkich gości otrzymał nominację do kuchennego Oscara :D i zniknął w tempie ekspresowym. :) Dlatego bardzo Wam go polecam. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
białek, z dużych jajek | |
cukru pudru | |
soku z cytryny | |
szczypta soli |
Ilość | Składnik |
---|---|
serka mascarpone | |
śmietanki kremówki 30% | |
cukru pudru | |
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny | |
sok wyciśnięty z 1-2 cytryn | |
domowego lemon curd |
Ilość | Składnik |
---|---|
truskawek |
Na papierze do pieczenia odrysować od spodu tortownicy trzy koła (tortownica o średnicy 20-21 cm), papier wyłożyć na blaszkach do pieczenia (najlepiej dwa koła na jednej dużej blasze i jedno koło oddzielnie).
Piekarnika nagrzać do 160°C (termoobieg).
Białka przelać do suchej miski, dodać sól. Ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny, a następnie stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając (kolejną łyżkę cukru dodawać gdy masa jest sztywna i dodany wcześniej cukier dobrze połączył się z pianą – po upływie około 30 sekund). Ubijać do wyczerpania cukru. Masa powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Wyciągnięta do góry powinna stać sztywno na sztorc.
Masę podzielić na trzy równe części i wyłożyć za pomocą szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki lub okrągłą albo po prostu łyżką na odrysowane wcześniej okręgi z papieru.
Wszystkie blaty stawić do nagrzanego do 160ºC piekarnika - dwa na jedną półkę i jeden na drugą (najlepiej na dwa na środkową i jeden na dolną, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i suszyć około 1,5-2 godzin (w zależności od preferowanego wysuszenia bezy – jeśli chcemy by była ciągnąca w środku suszymy krócej, jeśli ma być cała chrupka suszymy około 2 godzin). Gdy blaty bezowe będą gotowe wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc w piekarniku. Blaty bezowe do czasy robienia tortu przechowywać w suchym miejscu, bo beza dość szybko łapie wilgoć.
Krem cytrynowy:
Serek mascarpone wymieszać z sokiem, skórka z cytryny i lemon curd. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Delikatnie wymieszać z mascarpone. Odstawić na chwilę do schłodzenia.
Truskawki obrać, umyć, odszypułkować. Osączyć na bibule z nadmiaru wody. Przekroić na połówki.
Całość (blaty bezowe przełożyć kremem i owocami tuż przed podaniem):
Pierwszy blat ułożyć na paterze, wyłożyć na niego 1/3 kremu, na wierzch wyłożyć truskawki lekko je dociskając, następnie ułożyć kolejny blat, wyłożyć na niego połowę pozostałego kremu i część truskawek, na koniec wyłożyć ostatni blat, przykryć go resztą kremu i ozdobić truskawkami.
Smacznego. :)