herbatników typu Petit Beurre (u mnie bezglutenowe)
orzechów włoskich lub laskowych
żurawiny, rodzynek lub innych bakalii
Sposób przygotowania
Olej podgrzać w rondelku razem z ksylitolem, wodą i kakao, aż całość dobrze się rozpuści
ale nie gotować.
Dodać kokosowe mleko w proszku, dokładnie wymieszać, aż całość się połączy. dodać połamane
herbatniki, rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać.
Foremkę
keksówkę o wym. ok. 11 x 25 cm wyłożyć papierem do wypieków. Nałożyć do niej
masę czekoladową i dokładnie docisnąć. Podczas wykładania masy można jeszcze
nałożyć do niej trochę herbatników (wkładamy pod ukosem), żeby po ukrojeniu
masa ładnie się prezentowała. Wierzch wygładzić.
Wstawić
do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na 5 godzin.
Po
schłodzeniu wyjąć z formy, kroić ostrym nożem bez ząbków w dość grube plastry.
Moja ulubiona słodkość z dzieciństwa i pierwsza, którą zrobiłam zupełnie sama, będąc jeszcze dzieckiem. :) Często pomagałam mamie i babci w kuchni, asystując przy pieczeniu serników, szarlotek i innych ciast, ale akurat do tej mam sentyment, bo zrobiłam ją zupełnie samiusieńka, mając 7 lat, na jakieś święto taty (imieniny, urodziny lub coś podobnego). :) To oczywiście żaden wyczyn, bo blok jest banalny w przygotowaniu, ale i tak byłam wtedy z siebie dumna. :D A blok wszystkim bardzo smakował, ale to akurat nic dziwnego, bo jego chyba nie da się popsuć. ;) Zawsze wychodzi przepyszny. :)
Składniki:
Blok:
Ilość
Składnik
200 g
oleju kokosowego
ksylitolu
wody
kakao
kokosowego mleka w proszku
200 g
herbatników typu Petit Beurre (u mnie bezglutenowe)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Daria
2015-09-15 21:46:57
Mój pierwszy blok zrobiłam mając nie całe 10 lat z przepisu, który nikt nie wie skąd się w domu wziął. Pamiętam, że byłam strasznie zła na mamę, bo kupiła mleko w granulkach :) Smak ten sam :)
Teściowa robiła kiedyś i wyszło jej bardziej ciągnące, także pyszne. Jestem ciekawa dlaczego :)
Pozdrawiam i dziękuję.
Ewa
2015-02-05 18:14:21
Wspaniały,przepyszny-nie mogę się oderwać.Jutro mam zamiar upiec Leśny Mech i w przepisie podajesz.że tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia-to papier ma iść na masło???Pozdrawiam i uwielbiam Twój profesjonalny blog.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-02-05 23:44:29
Tak, papier ma iść na masło, dzięki temu papier dobrze przylega do tortownicy i łatwiej jest na niego wyłożyć ciasto. Ps. cieszę się, że blok smakował i bardzo dziękuję za miłe słowa :)
Moniś
2015-01-22 00:00:51
Wyszedł pyszny. Dokładnie taki jak pamiętam z dawnych lat. Polecam!
Monika1981
2014-12-12 19:32:10
Ja od zawsze do masy zamiast wody daję mleko. Tak miałam w przepisie na masę do orzeszków i muszę przyznać że mi smakuję bardziej. Blok jest wtedy jeszcze bardziej mleczny.
gin
2014-12-10 21:32:21
Cudownie wygląda, dla wielu osób to właśnie wspomnienie dzieciństwa :)
Moja ulubiona słodkość z dzieciństwa i pierwsza, którą zrobiłam zupełnie sama, będąc jeszcze dzieckiem. :) Często pomagałam mamie i babci w kuchni, asystując przy pieczeniu serników, szarlotek i innych ciast, ale akurat do tej mam sentyment, bo zrobiłam ją zupełnie samiusieńka, mając 7 lat, na jakieś święto taty (imieniny, urodziny lub coś podobnego). :) To oczywiście żaden wyczyn, bo blok jest banalny w przygotowaniu, ale i tak byłam wtedy z siebie dumna. :D A blok wszystkim bardzo smakował, ale to akurat nic dziwnego, bo jego chyba nie da się popsuć. ;) Zawsze wychodzi przepyszny. :)
Składniki
Blok:
Ilość
Składnik
200 g
oleju kokosowego
ksylitolu
wody
kakao
kokosowego mleka w proszku
200 g
herbatników typu Petit Beurre (u mnie bezglutenowe)
orzechów włoskich lub laskowych
żurawiny, rodzynek lub innych bakalii
Sposób przygotowania
Olej podgrzać w rondelku razem z ksylitolem, wodą i kakao, aż całość dobrze się rozpuści
ale nie gotować.
Dodać kokosowe mleko w proszku, dokładnie wymieszać, aż całość się połączy. dodać połamane
herbatniki, rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać.
Foremkę
keksówkę o wym. ok. 11 x 25 cm wyłożyć papierem do wypieków. Nałożyć do niej
masę czekoladową i dokładnie docisnąć. Podczas wykładania masy można jeszcze
nałożyć do niej trochę herbatników (wkładamy pod ukosem), żeby po ukrojeniu
masa ładnie się prezentowała. Wierzch wygładzić.
Wstawić
do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na 5 godzin.
Po
schłodzeniu wyjąć z formy, kroić ostrym nożem bez ząbków w dość grube plastry.