Białka ubić na sztywno. Gdy piana jest już sztywna dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce (kolejną dodajemy jak cukier dobrze połączy się z pianą).
Do drugiej miski wsypać wiórki, zalać je roztopionym masłem, wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Dłonią lub łyżką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego, formować z nich lekko spłaszczone kulki.
Kokosanki układać na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piec około 15 minut w temperaturze 175 °C (piekłam z termoobiegiem). Gotowe wyjąć na kratkę, wystudzić.
Ulubione ciasteczka mojego męża. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i mocno kokosowe w środku. Nie sposób ich nie polubić … i mówię to ja - osoba, która nie przepada za kokosowymi smakami. Jak wspomniałam ja nie jestem wielką fanką kokosa, ale jeśli Wy lubcie kokosowe smaki, to zróbcie te ciasteczka od razu z podwójnej porcji, bo znikają w tempie ekspresowym i pozostaje smutek, że tak szybko się skończyły. ;) Na szczęście są tak banalne w przygotowaniu, że po chwili krzątaniny w kuchni na nowo możemy cieszyć się ich smakiem. :) Ps. Te ciasteczka to świetny sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce lub zamrażalniku niewykorzystanych białek. :)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Veni
2016-01-03 12:05:16
Przepyszne tylko trochę się rozpłynęły w piekarniku.
ola
2015-12-05 11:07:03
własnie wstawiłam do piekarnika i pięknie się ... rozpłynęły :( a miały być dla córki do przedszkola. spróbuje jeszcze zrobić maślane a w ostateczności niezawodne babeczki marchewkowe, pozdrawiam
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-12-08 12:18:51
Prawdopodobnie białka były za słabo ubite (cukier musi być dodawany powoli, a ubita piana bardzo sztywna) ... Przy dobrze ubitej pianie ciasteczka te praktycznie nie rozchodzą się na boki, zachowując niezmieniony kształt. Pozdrawiam
natalia
2015-08-15 17:15:51
kokosanki są przepyszne i szybko się przygotowuje. przepis bardzo dobry.! ;) pozdrawiam. ;)
Mniam...
2014-10-25 14:52:42
Uwielbiam wszystko, co kokosowe, więc zrobiłam jak radziłaś od razu podwójną porcję :) Nie wiem tylko dlaczego następnego dnia kokosanki zrobiły się trochę twarde :( Mimo wszystko są pyszne! I do większej porcji dałam 200g cukru, zamiast 260g i dla mnie wyszły w sam raz.
gin
2014-10-05 19:11:09
Mój C. też uwielbia wszystko, co kokosowe, a kokosanki w szczególności :) Twoje wyglądają cudownie :)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-10-13 11:08:33
To tak jak mój M. :) Dziękuję pięknie Kochana. :)
Alicja
2014-10-05 18:53:02
Zgadzam się w 100% z Twoim mężem!! Nie można się powstrzymać :)
2014-10-04 11:49:31
Kasiu mam pytanie. Wczoraj upieklam kokosanki. Ale ponieważ ja nigdy nie pieke na termoobiegu to się przepiekly ( i tak były smaczne). Na ile zmienić temperaturę i czas pieczenia, gdy piekarnik ustawiam na góra-dół?
Pozdrawiam :-)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-10-13 11:13:27
Dopiero zobaczyłam pytanie, Na grzaniu góra dół teoretycznie temperatura powinna być nawet ciut wyższa, ale to zależy od piekarnika, jeśli ma tendencje do przypiekania od góry, to można zmniejszyć temperaturę do 165 stopni lub skrócić czas pieczenia do 10-12 minut. Pozdrawiam
2014-10-03 15:50:38
moje kokosanki są w piekarniku :) już się nie moge doczekać :)
2014-10-03 08:47:08
Aż się proszą żeby je zrobić :-)
2014-10-03 01:29:30
Małe, szybkie, smaczne... idealne na spotkania przy kawie :)
Ulubione ciasteczka mojego męża. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i mocno kokosowe w środku. Nie sposób ich nie polubić … i mówię to ja - osoba, która nie przepada za kokosowymi smakami. Jak wspomniałam ja nie jestem wielką fanką kokosa, ale jeśli Wy lubcie kokosowe smaki, to zróbcie te ciasteczka od razu z podwójnej porcji, bo znikają w tempie ekspresowym i pozostaje smutek, że tak szybko się skończyły. ;) Na szczęście są tak banalne w przygotowaniu, że po chwili krzątaniny w kuchni na nowo możemy cieszyć się ich smakiem. :) Ps. Te ciasteczka to świetny sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce lub zamrażalniku niewykorzystanych białek. :)
Składniki
Ciasteczka:
Ilość
Składnik
masła
białka (ze średnich jajek)
cukru
wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
Masło rozpuścić w rondelku, przestudzić.
Białka ubić na sztywno. Gdy piana jest już sztywna dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce (kolejną dodajemy jak cukier dobrze połączy się z pianą).
Do drugiej miski wsypać wiórki, zalać je roztopionym masłem, wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Dłonią lub łyżką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego, formować z nich lekko spłaszczone kulki.
Kokosanki układać na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piec około 15 minut w temperaturze 175 °C (piekłam z termoobiegiem). Gotowe wyjąć na kratkę, wystudzić.