KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Piernikowe choinki

Przyg: 40 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
piernikowe%20choinki.JPG

Składniki:

  • Na 8-12 choinek (w zależności od wielkości foremek):

    Ilość Składnik
    miodu
    cukru
    masła
    sody oczyszczonej
    mleka
    mąki
    przyprawy do piernika
    jajko
    kakao dla koloru (ja nie dawałam)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    białka (ze średnie wielkości jajek)
    cukru pudru
    soku z cytryny (ewentualnie kilka kropel ekstraktu cytrynowego)

Sposób przygotowania

W rondelku podgrzać miód z cukrem i masłem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Nieco przestudzić.
Sodę rozpuścić w mleku.
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika. Dodać mleko z sodą, masę miodowo-maślaną i jajko. Dokładnie wyrobić ciasto.
Rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm, okrągłymi foremkami o różnej średnicy wycinać kółka, tak by skompletować kilka większych lub kilkanaście mniejszych choinek (u mnie wyszło 8 sporych choinek).
Piec około 12-15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra/dół, piekarnik wcześniej nagrzany).
Studzić na kratce.
Białka utrzeć z cukrem pudrem i sokiem lub ekstraktem z cytryny na jednolitą gładką gęstą masę (w razie potrzeby dosypać cukru pudru), obficie nakładać na upieczony największy krążek, przykrywając kolejnym i tak do najmniejszego (formując choinkę). Ewentualnie ozdobić posypkami/perełkami imitującymi bombki.

Smacznego :)


Przyg: 40 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 10

Banalne w przygotowaniu, miłe dla oka i smaczne, świetnie sprawdzą się jako ozdoba świątecznego stołu. A gdy już znudzą się nam jako wystrój możemy je po prostu zjeść, bo są mięciutkie i naprawdę smaczne. :) Mowa tu oczywiście o piernikowych choinkach. Ja musiałam część z nich ukryć, bo nie dotrwałyby do świąt – bardzo przypadły do gustu mojej córci. ;)

Do ich przygotowania można użyć foremek w kształcie koła, gwiazdki, etc. Ale można wykorzystać też kilka szklanek/słoików/kieliszków o różnej wielkości otworów. Po upieczeniu pozostaje już tylko ozdobienie lukrem, ewentualnie jakimiś posypkami i gotowe. :)

piernikowe%20choinki_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • agnieszka agnieszka
    2015-12-15 07:43:24

    moje ciasto niestety wyszło za mocno klejàce, nie wiem dlaczego, nie byłam w stanie rozwałkować więc piekę piernik, ale chciałam choinki):

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-19 14:43:01

    @Zuzola77 - Największe kółko ma średnicę ok. 8 cm, najmniejsze 1,5 cm.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-19 14:40:05

    @Kasia - choinki wychodzą miękkie i pozostają takie przez 2-3 dni, później nieco twardnieją, ale nie są mocno twarde, można je zrobić wcześniej i przechowywać w puszce/pojemniku z kawałeczkiem jabłka, wtedy nie starwdnieją, a jeszcz nieco zmiekną.

    Twój komentarz
  • zuzola77 zuzola77
    2012-12-19 14:35:47

    śliczne choinki ,chyba takie zrobię,jaką średnicę mają kółka?żeby nie wyszły za duże,ani za małe choinki.Proszę o odp.jak ktoś już zrobił.

    Twój komentarz
  • KASIA KASIA
    2012-12-19 14:35:00

    Czy pierniczki wychodza miekkie , czy musza odlezec?ß DOpiero dzis wpadlam na ten swietny przepis

    Twój komentarz
  • Monia Monia
    2012-12-16 17:01:42

    Wyglądają obłędnie :) Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2012-12-10 23:04:52

    Choinki są piękne. Mam juz 5 puszek pierników ale jutro zrobie choinki. Na prezenty. Wspaniałe, dziękuje:)

    Twój komentarz
  • majana majana
    2012-12-10 19:34:05

    Piękne są! Też robię choineczki, świetnie się prezentują:)

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2012-12-10 18:27:30

    Pięknie wyglądają, na świąteczny stół idealne :)

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2012-12-10 09:39:30

    pięknie wyglądają i zapewne są pyszne więc idę przygotować składniki i będzie idealna jadalna dekoracja stołu :D

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2012-12-10 09:36:58

    Śliczne :)

    Twój komentarz
  • Ewa Smaczniutkie.pl Ewa Smaczniutkie.pl
    2012-12-10 09:02:48

    Kasiu fantastyczne, a rzeczywiście jak piszesz proste w wykonaniu :)

    Twój komentarz

Piernikowe choinki

Piernikowe choinki

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Opis

Banalne w przygotowaniu, miłe dla oka i smaczne, świetnie sprawdzą się jako ozdoba świątecznego stołu. A gdy już znudzą się nam jako wystrój możemy je po prostu zjeść, bo są mięciutkie i naprawdę smaczne. :) Mowa tu oczywiście o piernikowych choinkach. Ja musiałam część z nich ukryć, bo nie dotrwałyby do świąt – bardzo przypadły do gustu mojej córci. ;)

Do ich przygotowania można użyć foremek w kształcie koła, gwiazdki, etc. Ale można wykorzystać też kilka szklanek/słoików/kieliszków o różnej wielkości otworów. Po upieczeniu pozostaje już tylko ozdobienie lukrem, ewentualnie jakimiś posypkami i gotowe. :)

Składniki

  • Na 8-12 choinek (w zależności od wielkości foremek):

    Ilość Składnik
    miodu
    cukru
    masła
    sody oczyszczonej
    mleka
    mąki
    przyprawy do piernika
    jajko
    kakao dla koloru (ja nie dawałam)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    białka (ze średnie wielkości jajek)
    cukru pudru
    soku z cytryny (ewentualnie kilka kropel ekstraktu cytrynowego)

Sposób przygotowania

W rondelku podgrzać miód z cukrem i masłem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Nieco przestudzić.
Sodę rozpuścić w mleku.
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika. Dodać mleko z sodą, masę miodowo-maślaną i jajko. Dokładnie wyrobić ciasto.
Rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm, okrągłymi foremkami o różnej średnicy wycinać kółka, tak by skompletować kilka większych lub kilkanaście mniejszych choinek (u mnie wyszło 8 sporych choinek).
Piec około 12-15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra/dół, piekarnik wcześniej nagrzany).
Studzić na kratce.
Białka utrzeć z cukrem pudrem i sokiem lub ekstraktem z cytryny na jednolitą gładką gęstą masę (w razie potrzeby dosypać cukru pudru), obficie nakładać na upieczony największy krążek, przykrywając kolejnym i tak do najmniejszego (formując choinkę). Ewentualnie ozdobić posypkami/perełkami imitującymi bombki.

Smacznego :)