kropelek czekoladowych (gorzkich lub mlecznych) do zapiekania
opcjonalnie posiekane orzechy, bakalie, etc
Sposób przygotowania
Masło utrzeć na puch z cukrem i Nutellą. Dodać jajka (po jednym) i miksować do połączenia się składników.
W drugim naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Suche składniki dodać do masy nutellowej, zmiksować aż składniki dobrze się połącza w jednolita całość.
Ciasto schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce, żeby nieco zgęstniało.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół). Blachę wyłożyć papierem do wypieków.
Ze schłodzonego ciasta formować w dłoniach lub łyżka ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając z wierzchu i układać na papierze do wypieków, zachowując spory odstęp. W każde ciasteczko zanurzyć po kilka kropelek czekoladowych (jeśli dodajemy orzechy/bakalie wtedy trzeba to zrobić wcześniej, pod koniec mieszania ciasta).
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 8-10 minut. Po upieczeniu ciasteczek wstawiamy kolejną partię. Jeśli pieczemy z termoobiegiem możemy piec na raz 2 lub 3 blachy ciastek (w zależności od tego ile się zmieści w Waszym piekarniku).
Gotowe wystudzić na kratce.
Smacznego :)
Ciasteczka nutellowe
Przyg: 20 minPieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 40
Chrupiące ciasteczka o wyraźnym smaku i aromacie Nutelli. Moje są z dodatkiem chipsów czekoladowych, ale można je wzbogacić o posiekane orzechy, migdały, suszone owoce, co kto lubi. :) Myślę, że zasmakują nie tylko najmłodszym. :) Ps. Polecam zrobić je z domową nutellą, wychodzą jeszcze pyszniejsze i bardziej aromatyczne. :)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Ewa
2016-02-04 05:11:27
Niestety nie wyszly, rozplynely sie w jedna calosc, smak nie byl zly ale nie byly chrupkie tylko wrecz czerstwe wkrotce po ostygnieciu.Wydawalo mi sie ze zrobilam wszystko wg przepisu. Nie dalo sie ich zjesc.
Chrupiące ciasteczka o wyraźnym smaku i aromacie Nutelli. Moje są z dodatkiem chipsów czekoladowych, ale można je wzbogacić o posiekane orzechy, migdały, suszone owoce, co kto lubi. :) Myślę, że zasmakują nie tylko najmłodszym. :) Ps. Polecam zrobić je z domową nutellą, wychodzą jeszcze pyszniejsze i bardziej aromatyczne. :)
kropelek czekoladowych (gorzkich lub mlecznych) do zapiekania
opcjonalnie posiekane orzechy, bakalie, etc
Sposób przygotowania
Masło utrzeć na puch z cukrem i Nutellą. Dodać jajka (po jednym) i miksować do połączenia się składników.
W drugim naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Suche składniki dodać do masy nutellowej, zmiksować aż składniki dobrze się połącza w jednolita całość.
Ciasto schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce, żeby nieco zgęstniało.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół). Blachę wyłożyć papierem do wypieków.
Ze schłodzonego ciasta formować w dłoniach lub łyżka ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając z wierzchu i układać na papierze do wypieków, zachowując spory odstęp. W każde ciasteczko zanurzyć po kilka kropelek czekoladowych (jeśli dodajemy orzechy/bakalie wtedy trzeba to zrobić wcześniej, pod koniec mieszania ciasta).
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 8-10 minut. Po upieczeniu ciasteczek wstawiamy kolejną partię. Jeśli pieczemy z termoobiegiem możemy piec na raz 2 lub 3 blachy ciastek (w zależności od tego ile się zmieści w Waszym piekarniku).