KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Ciasteczka nutellowe

Przyg: 20 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 40
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_4070.JPG

Składniki:

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    220 g masła w temperaturze pokojowej
    drobnego cukru trzcinowego (można zastąpić cukrem pudrem)
    Nutelli (1 średni słoik)
    jajka
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    sody
    kropelek czekoladowych (gorzkich lub mlecznych) do zapiekania
    opcjonalnie posiekane orzechy, bakalie, etc

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na puch z cukrem i Nutellą. Dodać jajka (po jednym) i miksować do połączenia się składników. 

W drugim naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Suche składniki dodać do masy nutellowej, zmiksować aż składniki dobrze się połącza w jednolita całość. 

Ciasto schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce, żeby nieco zgęstniało. 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół). Blachę wyłożyć papierem do wypieków. 

Ze schłodzonego ciasta formować w dłoniach lub łyżka ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając z wierzchu i układać na papierze do wypieków, zachowując spory odstęp.  W każde ciasteczko zanurzyć po kilka kropelek czekoladowych (jeśli dodajemy orzechy/bakalie wtedy trzeba to zrobić wcześniej, pod koniec mieszania ciasta). 

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 8-10 minut. Po upieczeniu ciasteczek wstawiamy kolejną partię. Jeśli pieczemy z termoobiegiem możemy piec na raz 2 lub 3 blachy ciastek (w zależności od tego ile się zmieści w Waszym piekarniku).

Gotowe wystudzić na kratce.

Smacznego :)

Ciasteczka nutellowe

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 40
Chrupiące ciasteczka o wyraźnym smaku i aromacie Nutelli. Moje są z dodatkiem chipsów czekoladowych, ale można je wzbogacić o posiekane orzechy, migdały, suszone owoce, co kto lubi. :) Myślę, że zasmakują nie tylko najmłodszym. :) Ps. Polecam zrobić je z domową nutellą, wychodzą jeszcze pyszniejsze i bardziej aromatyczne. :)

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2016-02-04 05:11:27

    Niestety nie wyszly, rozplynely sie w jedna calosc, smak nie byl zly ale nie byly chrupkie tylko wrecz czerstwe wkrotce po ostygnieciu.Wydawalo mi sie ze zrobilam wszystko wg przepisu. Nie dalo sie ich zjesc.

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2014-09-18 18:07:48

    Bardzo apetycznie wyglądają: ))

    Twój komentarz

Ciasteczka nutellowe

Ciasteczka nutellowe

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 10 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 40

Opis

Chrupiące ciasteczka o wyraźnym smaku i aromacie Nutelli. Moje są z dodatkiem chipsów czekoladowych, ale można je wzbogacić o posiekane orzechy, migdały, suszone owoce, co kto lubi. :) Myślę, że zasmakują nie tylko najmłodszym. :) Ps. Polecam zrobić je z domową nutellą, wychodzą jeszcze pyszniejsze i bardziej aromatyczne. :)

Składniki

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    220 g masła w temperaturze pokojowej
    drobnego cukru trzcinowego (można zastąpić cukrem pudrem)
    Nutelli (1 średni słoik)
    jajka
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    sody
    kropelek czekoladowych (gorzkich lub mlecznych) do zapiekania
    opcjonalnie posiekane orzechy, bakalie, etc

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na puch z cukrem i Nutellą. Dodać jajka (po jednym) i miksować do połączenia się składników. 

W drugim naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Suche składniki dodać do masy nutellowej, zmiksować aż składniki dobrze się połącza w jednolita całość. 

Ciasto schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce, żeby nieco zgęstniało. 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół). Blachę wyłożyć papierem do wypieków. 

Ze schłodzonego ciasta formować w dłoniach lub łyżka ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając z wierzchu i układać na papierze do wypieków, zachowując spory odstęp.  W każde ciasteczko zanurzyć po kilka kropelek czekoladowych (jeśli dodajemy orzechy/bakalie wtedy trzeba to zrobić wcześniej, pod koniec mieszania ciasta). 

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 8-10 minut. Po upieczeniu ciasteczek wstawiamy kolejną partię. Jeśli pieczemy z termoobiegiem możemy piec na raz 2 lub 3 blachy ciastek (w zależności od tego ile się zmieści w Waszym piekarniku).

Gotowe wystudzić na kratce.

Smacznego :)