Białka ubić ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę. W drugim naczyniu utrzeć masło z Nutellą, następnie dodać likier (rum albo wodę), żółtka i mielone orzechy laskowe. Wmieszać ostudzoną, roztopioną czekoladę, dodać 1-2 łyżki piany z białek i delikatnie wymieszać, żeby nieco rozrzedzić czekoladową masę. Dodać resztę piany z białek w trzech porcjach i za każdym razem delikatnie wymieszać.
Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec około 40-45 minut, do chwili, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek. Przełożyć z formą na metalową kratkę, wystudzić.
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż uwolnią aromat i nabiorą złoto-brązowej barwy (trzeba potrząsać patelnią, żeby nie przypaliły się z jednej strony, a z innych nie pozostały całkiem blade). Przesypać je na talerz, tak by całkiem ostygły (to bardzo ważne, ponieważ jeśli ułożycie gorące orzechy na polewie, zrobi się oleista).
W rondelku z grubym dnem podgrzać śmietankę aż zacznie wrzeć, zestawić z ognia, dodać posiekaną czekoladę i masło, wymieszać trzepaczką, aż polewa zrobi się błyszcząca i jednolita.
Ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy, nie usuwając dna tortownicy (zdejmujemy tylko obręcz), bo ciasto jest bardzo wilgotne i delikatne (szczególnie przez kilka pierwszych godzin po upieczeniu), a więc może się rozpaść.
Na wierzch wylać polewę, ułożyć uprażone orzechy lub podobnie jak ja maliny.
Jeśli lubicie Nutelle i czekoladowe wypieki nie będziecie zawiedzeni. Przygotowanie tego ciacha nie przysporzy Wam raczej problemów, jest naprawdę proste, a przy tym wyjątkowo smaczne. Nutella, orzechy laskowe i czekolada dominują smakiem, choć delikatnie wyczuwalna jest też przyjemna nutka wanilii. Konsystencja ciasta zbliżona jest do brownies, jest prawie tak samo wilgotne, W sam raz na spotkanie w gronie bliskich i przyjaciół, choć szczególnie zachwycone będą nim zapewne dzieciaki. :)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
dużych jajek, żółtka oddzielnie od białek
szczypta soli
miękkiego masła
Nutelli
likieru Frangelico, rumu albo wody
mielonych orzechów laskowych
gorzkiej czekolady
Polewa:
Ilość
Składnik
śmietanki kremówki
gorzkiej czekolady
masła
Dodatkowo na wierzch:
Ilość
Składnik
orzechów laskowych (ja pominęłam, zastąpiłam malinami)
Źródło: How to be a domestic goddess Nigella Lowson
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Karolina
2015-08-26 22:42:35
Nie zauważyłam mąki w przepisie, czy to błąd czy tak ma być?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-08-28 18:37:36
Tak ma być. Mąkę zastępują mielone orzechy. PS. Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, ale jestem obecnie na urlopie i mam tu ograniczony dostęp do internetu. Pozdrawiam
Paulina
2014-10-12 23:43:59
Wygląda przepysznie!
Jakiej średnicy tortownicy użyłaś? Bo tak patrzę, że jakaś malutka:)
Jeśli lubicie Nutelle i czekoladowe wypieki nie będziecie zawiedzeni. Przygotowanie tego ciacha nie przysporzy Wam raczej problemów, jest naprawdę proste, a przy tym wyjątkowo smaczne. Nutella, orzechy laskowe i czekolada dominują smakiem, choć delikatnie wyczuwalna jest też przyjemna nutka wanilii. Konsystencja ciasta zbliżona jest do brownies, jest prawie tak samo wilgotne, W sam raz na spotkanie w gronie bliskich i przyjaciół, choć szczególnie zachwycone będą nim zapewne dzieciaki. :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
dużych jajek, żółtka oddzielnie od białek
szczypta soli
miękkiego masła
Nutelli
likieru Frangelico, rumu albo wody
mielonych orzechów laskowych
gorzkiej czekolady
Polewa:
Ilość
Składnik
śmietanki kremówki
gorzkiej czekolady
masła
Dodatkowo na wierzch:
Ilość
Składnik
orzechów laskowych (ja pominęłam, zastąpiłam malinami)
Białka ubić ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę. W drugim naczyniu utrzeć masło z Nutellą, następnie dodać likier (rum albo wodę), żółtka i mielone orzechy laskowe. Wmieszać ostudzoną, roztopioną czekoladę, dodać 1-2 łyżki piany z białek i delikatnie wymieszać, żeby nieco rozrzedzić czekoladową masę. Dodać resztę piany z białek w trzech porcjach i za każdym razem delikatnie wymieszać.
Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec około 40-45 minut, do chwili, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek. Przełożyć z formą na metalową kratkę, wystudzić.
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż uwolnią aromat i nabiorą złoto-brązowej barwy (trzeba potrząsać patelnią, żeby nie przypaliły się z jednej strony, a z innych nie pozostały całkiem blade). Przesypać je na talerz, tak by całkiem ostygły (to bardzo ważne, ponieważ jeśli ułożycie gorące orzechy na polewie, zrobi się oleista).
W rondelku z grubym dnem podgrzać śmietankę aż zacznie wrzeć, zestawić z ognia, dodać posiekaną czekoladę i masło, wymieszać trzepaczką, aż polewa zrobi się błyszcząca i jednolita.
Ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy, nie usuwając dna tortownicy (zdejmujemy tylko obręcz), bo ciasto jest bardzo wilgotne i delikatne (szczególnie przez kilka pierwszych godzin po upieczeniu), a więc może się rozpaść.
Na wierzch wylać polewę, ułożyć uprażone orzechy lub podobnie jak ja maliny.