okrągłych biszkoptów ( ok. połowy standardowego opakowania)
Masa serowa:
Ilość
Składnik
malin
borówki amerykańskiej
tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego (może być wiaderkowy)
cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
żelatyny
śmietanki kremówki
ekstraktu z wanilii
Wierzch:
Ilość
Składnik
opakowanie galaretki owocowej (u mnie brzoskwiniowa)
malin
borówki amerykańskiej
Sposób przygotowania
Spód:
Na spodzie tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć obok siebie biszkopty.
Masa serowa:
Maliny i borówki delikatnie opłukać (te przeznaczone na wierzch również), osuszyć na papierowych ręcznikach..
Zmielony twaróg zmiksować na jednolitą masę z cukrem pudrem i wanilią. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić na chwilę, żeby napęczniała, następnie podgrzać, aż się rozpuści (nie gotować!). Około 3-4 łyżek masy serowej wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, następnie dodać do reszty masy serowej i szybko zmiksować. Odstawić na bok.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać 2/3 owoców.
Całość:
Masę serową wyłożyć na biszkoptowy spód, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki, żeby masa nieco stężała.
Wierzch:
Przygotować galaretkę z połowy zalecanej ilości wody. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziła.
Na wierzchu sernika (gdy masa już nieco stężała) wyłożyć resztę owoców. Zalać tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin, aż sernik całkowicie zastygnie.
Sernik wyjmować z formy, oddzielając ciasto od brzegów formy ostrym nożem.
Sernik to symbol wielu rodzinnnych spotkań i uroczystości. Często kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i tradycją. Wśród różnorodności przepisów i odmian tego wspaniałego deseru, sernik z borówkami wydobywa się jako wyjątkowa kombinacja smaków.
Delikatna i kremowa masa serowa idealnie łączy się z soczystością i lekko kwaśnym charakterem borówek. Gdy szukamy czegoś wyjątkowego i niebanalnego, sernik z borówkami zawsze staje się doskonałym wyborem.
Choć sernik można przyrządzić na wiele sposobów, to właśnie sernik z borówkami przyciąga wzrok i zachwyca podniebienie. Zanim przystąpimy do przygotowania tego kulinarnego arcydzieła, warto zastanowić się, jakie tajemnice kryją się za idealnym sernikiem. Czy jesteś gotów odkryć magię sernika z borówkami?
Składniki:
Spód:
Ilość
Składnik
60 g
okrągłych biszkoptów ( ok. połowy standardowego opakowania)
Masa serowa:
Ilość
Składnik
malin
borówki amerykańskiej
tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego (może być wiaderkowy)
cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
żelatyny
śmietanki kremówki
ekstraktu z wanilii
Wierzch:
Ilość
Składnik
opakowanie galaretki owocowej (u mnie brzoskwiniowa)
Sernik to symbol wielu rodzinnnych spotkań i uroczystości. Często kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i tradycją. Wśród różnorodności przepisów i odmian tego wspaniałego deseru, sernik z borówkami wydobywa się jako wyjątkowa kombinacja smaków.
Delikatna i kremowa masa serowa idealnie łączy się z soczystością i lekko kwaśnym charakterem borówek. Gdy szukamy czegoś wyjątkowego i niebanalnego, sernik z borówkami zawsze staje się doskonałym wyborem.
Choć sernik można przyrządzić na wiele sposobów, to właśnie sernik z borówkami przyciąga wzrok i zachwyca podniebienie. Zanim przystąpimy do przygotowania tego kulinarnego arcydzieła, warto zastanowić się, jakie tajemnice kryją się za idealnym sernikiem. Czy jesteś gotów odkryć magię sernika z borówkami?
Składniki
Spód:
Ilość
Składnik
60 g
okrągłych biszkoptów ( ok. połowy standardowego opakowania)
Masa serowa:
Ilość
Składnik
malin
borówki amerykańskiej
tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego (może być wiaderkowy)
cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
żelatyny
śmietanki kremówki
ekstraktu z wanilii
Wierzch:
Ilość
Składnik
opakowanie galaretki owocowej (u mnie brzoskwiniowa)
malin
borówki amerykańskiej
Sposób przygotowania
Spód:
Na spodzie tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć obok siebie biszkopty.
Masa serowa:
Maliny i borówki delikatnie opłukać (te przeznaczone na wierzch również), osuszyć na papierowych ręcznikach..
Zmielony twaróg zmiksować na jednolitą masę z cukrem pudrem i wanilią. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić na chwilę, żeby napęczniała, następnie podgrzać, aż się rozpuści (nie gotować!). Około 3-4 łyżek masy serowej wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, następnie dodać do reszty masy serowej i szybko zmiksować. Odstawić na bok.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać 2/3 owoców.
Całość:
Masę serową wyłożyć na biszkoptowy spód, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki, żeby masa nieco stężała.
Wierzch:
Przygotować galaretkę z połowy zalecanej ilości wody. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziła.
Na wierzchu sernika (gdy masa już nieco stężała) wyłożyć resztę owoców. Zalać tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin, aż sernik całkowicie zastygnie.
Sernik wyjmować z formy, oddzielając ciasto od brzegów formy ostrym nożem.