Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 4
Nie wykorzystałam oczywiście wszystkich jagód do jagodzianek, więc trzeba było zrobić jakiś pożytek z pozostałymi. ;) A od kilku dni miałam ochotę na coś serowego i zimnego… więc powstał bardzo prosty, smaczny i mocno jagodowy serniczek na zimno… cudownie orzeźwiający , szczególnie w takie upały. A połączenie jagód i twarogu… oczywiście wyśmienite… zresztą, sami wiecie, ono sprawdza się wszędzie, w pierogach, naleśnikach, wypiekach. :)
Ps. Jak się domyślacie, oczywiście nadal nie wykorzystałam całości jagódek, a wręcz dostałam ich jeszcze trochę, dlatego w najbliższych dniach na pewno znajdziecie tu jeszcze jagodowe rozmaitości. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu dwukrotnie zmielonego | |
śmietanki kokosowej | |
ksylitolu lub erytrytolu, zmielonego | |
jagód | |
żelatyny | |
ekstraktu z wanilii |
Jagody przebrać, opłukać i osączyć. Zmiksować (zblendować) na mus i połączyć z twarożkiem, mielonym ksylioltem/erytrytolem i ekstraktem waniliowym.
Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę, by napęczniała, następnie podgrzewając, rozpuścić ją w rondelku. Dodać 2 łyżki masy jagodowo-serowej i wymieszać z żelatyną, a następnie połączyć powstała mieszankę z resztą masy serowej. Śmietanę kokosową ubić na sztywno, wymieszać z masą jagodową. Masę przełożyć do pucharków lub innych naczyń, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego :)