Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 30 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Wspaniałe muffiny, które przypominają w smaku drożdżówki z serem. Jedne z ciekawszych połączeń. Przepis autorstwa dorotus76
Ilość | Składnik |
---|---|
jajka | |
żółtko | |
ser twarogowy | |
mąki pszennej | |
masła | |
cukru | |
cukru z prawdziwą wanilią | |
mleka | |
proszku do pieczenia |
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek, 1 łyżeczka cukru waniliowego), w drugim naczyniu wymieszać składniki mokre (rozpuszczone wcześniej masło, jajka i mleko). Do miski z suchymi składnikami dodać zawartość drugiego naczynia i wszystko wymieszać do połączenia składników.
Ser twarogowy wymieszać z żółtkiem i resztą cukru waniliowego, można dodać też 1-2 łyżeczki cukru zwykłego, jeśli ser wydaje się nam za kwaśny.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do nich na zmianę po łyżce ciasta i po łyżce sera. Na wierzchu powinno być ciasto. Foremki wypełnić do 3/4 ich wysokości, żeby ciasto po wyrośnięciu w piekarniku nie wypłynęło poza papilotki. Piec ok 20-25 min. w temperaturze 170 stopni C.
Smacznego :)