Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 70 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Tym razem sernik… ale za to jaki! ;) Połączenie wszystkiego, co uwielbiam, czyli pysznej masy twarogowej, czekolady i soczystych wiśni. A wszystko pachnące czekoladą i migdałami, które tak cudownie harmonizują z wiśniami. A te z kolei sprawiają, ze sernik mimo dodatku czekolady nie jest bardzo słodki, jest idealny…
Przyznaję się, zdecydowanie jestem fanką serników, ale zaznaczam, że bardzo wybredną fanką i mało który sernik naprawdę mnie zachwyca, a ten od razu zdobył moje serce… I gdyby nie te kalorie i zdrowy rozsądek, mój Mąż zdecydowanie miałby powód, by poczuć się zagrożony. ;)) Przepis skonstruowany na podstawie kilku innych, poddany porządnej modyfikacji zgodnie z moimi upodobaniami. :) Polecam Wam serdecznie.
Ilość | Składnik |
---|---|
masła | |
200 g | ciasteczek digestive |
kakao |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego minimum dwukrotnie | |
cukru pudru | |
jajka | |
żółtka | |
mąki ziemniaczanej | |
śmietany 18% | |
300 g | wiśni świeżych lub mrożonych |
gorzkiej czekolady, startej na tarce (duże oczka) | |
aromat migdałowy |
Masło rozpuścić. Ciasteczka drobno pokruszyć, najlepiej w blenderze. Dodać masło i kakao, dokładnie wymieszać. Spód tortownicy o wymiarach 21 cm wyłożyć pergaminem, boki można lekko natłuścić i wysypać bułką tartą (ja użyłam tortownicy o śr. 24 cm, ale jeśli chcecie by sernik wyrósł większy, polecam użyć mniejszej). Spód i boki do 2/3 wysokości wyłożyć ciasteczkami, mocno je wgniatając. Tortownicę odtsawić na bok.
Żółtka oddzielić od białek. Twaróg, żółtka, cukier, aromat migdałowy, mąkę ziemniaczaną i śmietanę zmiksować na jednolitą gładką masę. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć.
Na ciasteczkowy spód wyłożyć 1/3 masy serowej, posypać 1/3 startej czekolady, wyłożyć część wiśni. Ponownie wyłożyć masę serową, czekoladę i wiśnie. Na górę wyłożyć ostatnią część masy serowej, nie posypywać czekoladą (zostawić ją do posypania wierzchu sernika po upieczeniu).
Piec około 70-80 minut w temperaturze 180°C (w czasie pieczenia, gdy zobaczymy, ze wierzch zaczyna się rumienić nakryć sernik folią aluminiową lub pergaminem). Pozostawić w piekarniku do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć pozostałą czekoladą (najlepiej, żeby również była schłodzona).
Smacznego :)