KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Ciastka kawowo-malinowe

Przyg: 40 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_9012.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka
    mąki tortowej
    mąki ziemniaczanej
    cukru
  • Syrop:

    Ilość Składnik
    cukru
    koniaku (może być też brandy)
    3 łyżki wody
  • Krem:

    Ilość Składnik
    kawy rozpuszczalnej
    żółtek
    cukru
    1 laska wanilii
    mąki kukurydzianej
    posiekanej gorzkiej czekolady
    mleka
    śmietanki 36%
  • Dodatkowo do dekoracji:

    Ilość Składnik
    konfitury malinowej
    śmietanki 36%
    malin
    cukru

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Ciągle ubijając dodawać kolejno żółtka. Obie mąki wymieszać, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką lub na najwolniejszych obrotach miksera.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piec około 30-40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C (z termoobiegiem) lub 170° (grzanie góra/dół).

Syrop:

Zagotować wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i dodać koniak.

Krem:

Kawę rozpuścić w mleku. Z laski wanilii wyskrobać ziarenka. Ziarenka i laskę wrzucić do mleka, zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem na kogel-mogel, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Zaparzyć gorącym mlekiem, cały czas miksując. Krem wlać do rondelka i podgrzewać, cały czas mieszając, aż pojawia się na powierzchni bąbelki, a całość lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wymieszać z czekoladą, przykryć folią, aby nie powstał kożuch i czekać, aż ostygnie.

Zimny krem zmiksować, aby zrobił się gładki, dodać do niego stopniowo po łyżce ubitą śmietanę i mieszać delikatnie łyżką.

Całość:

Biszkopt przekroić na dwa blaty. Z blatów biszkoptowych wyciąć kółka o średnicy szklanki. Nasączyć je syropem, posmarować konfiturą, następnie wyłożyć masę kawową, obłożyć malinami. Śmietanę ubić z cukrem. Udekorować nią ciasteczka.


Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 12

Świeże maliny w tym roku powoli nas opuszczają, więc postanowiłam zrobić im jeszcze jakieś pożegnalne przyjęcie ;), zwłaszcza, że próbuję się do nich od jakiegoś czasu nieco bardziej przekonać (wspominałam już o tym wcześniej w innych „malinowych” postach). :)

To połączenie niewątpliwie przypadło mi do gustu, bo kawowy krem nie jest za słodki, ani mdły i sam w sobie jest naprawdę pyszny, a w połączeniu z orzeźwiającymi malinami i domową konfiturą z tychże owoców, stanowi naprawdę niezwykle harmonijną całość. Polecam, nie tylko kawoszom i fanom malin. ;) Pomysł zaczerpnięty z majowej „Kuchni”, nieco zmodyfikowany.

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-29 00:41:43

    @Kiara, tak, można. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Kiara Kiara
    2014-01-28 12:59:38

    witam cie:) wygląda przepysznie i mam zamiar to na walentynki dla męża zrobić :)ale mam małe pytanie bo mąż kawy nie lubi czy można dodać kakao ??

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-11 21:52:53

    @Annia - krem powinien być dość gęsty. Zdecydowanie nie powinien być płynny. Dodanie śmietanki niestety go nie zagęści. Mozna spróbować go jeszcze uratować - podgrzewając dodać ze 2 łyżki maki ziemniaczanej, gdy zgęstnieje, zestawić z ognia, wystudzić. Mam nadzieje, ze ciastka wyjdą takie jak powinny. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Annia Annia
    2014-01-11 20:11:09

    Czy krem po ustudzeniu powinien być gęsty? Bo mi się nie zrobił. Znaczna część jest płynna. Trzymałam godzinę w lodówce, w tym jakieś 15 min w zamarażarce.. Mam już dodawać bitą śmietanę czy jeszcze poczekać? Proszę o dpowiedz :)

    Twój komentarz
  • judik1119 judik1119
    2011-08-11 09:42:09

    Śliczne! Takie mini torciki malinowe:)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-10 22:15:54

    @Łyżka, w takim razie zapraszam do skosztowania! :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-10 22:15:22

    @Russkaya, dzięki Ci za miłe słowa! Ale z tymi cudami to bym nie przesadzała ;), ciasteczka są naprawdę proste w wykonaniu, trufelki zresztą też. ;)) ps. Wpadaj częściej! :)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-08-10 22:14:09

    kawa z malinami brzmi kusząco!

    a jak pięknie wyglądają.

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-10 22:12:47

    @ Majana, dziękuję serdecznie i zapraszam częściej. :)

    @ Majka, dzięki, eee tam, mnie wcale nie było szkoda. ;)

    @Agnieszka, dziękuję i zapraszam do skosztowania! :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-10 22:10:31

    @ Peonia, dziękuję! Szczerze polecam te ciasteczka... zwłaszcza jeśli masz ochotę na maliny. ;)

    Twój komentarz
  • Łyżka Łyżka
    2011-08-10 19:14:42

    jakie piękne! chętnie bym spróbowała ;)

    Twój komentarz
  • Russkaya Russkaya
    2011-08-10 16:47:53

    Wczoraj jeszcze wpatrywałam się w trufle, a dziś mym sercem zawładnęły te ciacha! Kobieto, działasz cuda :)

    Twój komentarz
  • agnieszka agnieszka
    2011-08-10 09:56:50

    Pyszności! Wspaniały deser ;)

    Twój komentarz
  • majka majka
    2011-08-10 07:21:19

    Wow, cudowne po prostu. Az szkoda byloby ich jesc... :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2011-08-10 05:01:22

    Jakie piekne! :))

    Twój komentarz
  • Peonia Peonia
    2011-08-10 02:34:53

    Wyglądają przesmacznie!!!A ja mam dziś ogromną ochotę na maliny :)

    Twój komentarz

Ciastka kawowo-malinowe

Ciastka kawowo-malinowe

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Świeże maliny w tym roku powoli nas opuszczają, więc postanowiłam zrobić im jeszcze jakieś pożegnalne przyjęcie ;), zwłaszcza, że próbuję się do nich od jakiegoś czasu nieco bardziej przekonać (wspominałam już o tym wcześniej w innych „malinowych” postach). :)

To połączenie niewątpliwie przypadło mi do gustu, bo kawowy krem nie jest za słodki, ani mdły i sam w sobie jest naprawdę pyszny, a w połączeniu z orzeźwiającymi malinami i domową konfiturą z tychże owoców, stanowi naprawdę niezwykle harmonijną całość. Polecam, nie tylko kawoszom i fanom malin. ;) Pomysł zaczerpnięty z majowej „Kuchni”, nieco zmodyfikowany.

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka
    mąki tortowej
    mąki ziemniaczanej
    cukru
  • Syrop:

    Ilość Składnik
    cukru
    koniaku (może być też brandy)
    3 łyżki wody
  • Krem:

    Ilość Składnik
    kawy rozpuszczalnej
    żółtek
    cukru
    1 laska wanilii
    mąki kukurydzianej
    posiekanej gorzkiej czekolady
    mleka
    śmietanki 36%
  • Dodatkowo do dekoracji:

    Ilość Składnik
    konfitury malinowej
    śmietanki 36%
    malin
    cukru

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Ciągle ubijając dodawać kolejno żółtka. Obie mąki wymieszać, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką lub na najwolniejszych obrotach miksera.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piec około 30-40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C (z termoobiegiem) lub 170° (grzanie góra/dół).

Syrop:

Zagotować wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i dodać koniak.

Krem:

Kawę rozpuścić w mleku. Z laski wanilii wyskrobać ziarenka. Ziarenka i laskę wrzucić do mleka, zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem na kogel-mogel, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Zaparzyć gorącym mlekiem, cały czas miksując. Krem wlać do rondelka i podgrzewać, cały czas mieszając, aż pojawia się na powierzchni bąbelki, a całość lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wymieszać z czekoladą, przykryć folią, aby nie powstał kożuch i czekać, aż ostygnie.

Zimny krem zmiksować, aby zrobił się gładki, dodać do niego stopniowo po łyżce ubitą śmietanę i mieszać delikatnie łyżką.

Całość:

Biszkopt przekroić na dwa blaty. Z blatów biszkoptowych wyciąć kółka o średnicy szklanki. Nasączyć je syropem, posmarować konfiturą, następnie wyłożyć masę kawową, obłożyć malinami. Śmietanę ubić z cukrem. Udekorować nią ciasteczka.


Smacznego :)