Muffiny: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, żeby zmiękły. Odcedzić. Obrać ze skórki, 3/4 owoców zmiksować, resztę posiekać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, mąkę, proszek, rdzeń z wanilii i cynamon. Wymieszać. Dodać jogurt i daktyle, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 160°C).
Sos: Z wanilii wyskrobać rdzeń (strąków wanilii nie wyrzucać). Żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rdzeń wanilii wymieszać na gładką masę. Wlać następnie mleko i dodać przecięty strąk wanilii. Na małym ogniu podgrzać do wysokiej temperatury całość ciągle mieszając, aż sos będzie gęsty. Nie gotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać wówczas mleka. Jeśli za rzadki dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej.
Szczerze mówiąc nie miałam okazji aż do tej pory spróbować ciasta stricte daktylowego, więc ciężko mi było sobie wyobrazić jak takie muffinki mogą smakować, ale intuicja podpowiadała mi, że w połączeniu z cynamonem i wanilią to może być coś naprawdę wyjątkowego. :) Na szczęście zaryzykowałam upieczenie tej „niewiadomej” i przekonałam się jak wspaniałe mogą być takie muffiny. Niejednokrotnie już wspominałam, że nie jestem ogromną fanką muffinek i babeczek, ale jeszcze kilka takich przepisów i zacznę pałać do nich płomienną miłością… :) Nawet jeśli podobnie jak ja nie jesteście pasjonatami muffinek, to te gorąco Wam polecam, bo wychodzą naprawdę pyszne. Ciasto jest puszyste, nie za słodkie, z wyraźnym posmakiem owoców i aromatem cynamonu. A w dodatku z sosem waniliowym… mmmm… niebo w gębie. Przepis na muffiny pochodzi z „Sól i Pieprz” 1/2012, zmodyfikowany o niektóre składniki i ilość, sos –propozycja własna (w oryginale sos karmelowy, który jak dla mnie wydawał się za słodki)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
moje pasje
2012-02-01 12:14:15
:) fantastyczne :) Och ten sosik mi się podoba baaardzo :)
Kasia, Slodkie fantazje
2012-01-30 23:49:10
@Aga - Ogromnie mi miło, że do mnie zaglądasz tak często :) I pamiętam o obiecanych przepisach wytrawnych, tylko ostatnio sporo okazji miałam do "pichcenia" na słodko - różne uroczystości rodzinne, dodatkowo karnawał i zbliżające się Walentynki. :) Ale obiecuję się poprawić i w tym tygodniu zamieścić już również wytrawne przepisy. :) pozdrawiam cieplutko i zapraszam jeszcze częściej. ;))
Kasia, Slodkie fantazje
2012-01-30 23:42:23
Karmelitka - z wyglądu jak z wyglądu, ale w smaku, niebo w gębie, polecam :)
Nastusia81 - częstuj się proszę :)
Asiek - Asiu, ja też powoli zaczynam się do nich przekonywać :)
Kasia_h - Kasiu, jakie??? :D:D:D
Majana - Majanko, ja za samymi daktylami nie przepadam, ale w tej postaci są na tyle delikatne i subtelnie wyczuwalne w połączeniu z cynamonem, że naprawdę mi te muffiny bardzo smakowały :)
Maja i Kamila - smakują lepiej niż wyglądają :)
Anonymous
2012-01-30 22:38:48
Kasiu, częściej się już nie da bo zaglądam do Ciebie codziennie ;) Wypatruje za zapowiadanymi przepisami wytrawnymi.
Pozdrawiam, Aga
Maja i Kamila
2012-01-30 19:22:11
Wyglądają pięknie, brzmią pysznie, a jak smakują? Hmm aż strach pomyśleć:) fantastyczne!
Maja i Kamila
2012-01-30 19:22:11
Wyglądają pięknie, brzmią pysznie, a jak smakują? Hmm aż strach pomyśleć:) fantastyczne!
Majana
2012-01-30 16:37:51
Śliczne są te muffiny! Ja od niedawna polubiłam bardziej daktyle ,więc sądzę,że by mi takie muffiny posmakowały , a ten sos bardzo mi się podoba:)
Pozdrawiam
Kasia_h
2012-01-30 14:25:28
Mam sprośne skojarzenia co do Twoich muffinek:P
Asiek
2012-01-30 12:01:55
A ja bardzo lubię muffinki za ich prostotę wykonania:) Twoje wyglądają bardzo zachęcająco. A ten sos... pyszności!
Kasia, Slodkie fantazje
2012-01-30 09:18:37
@Aga - myślę, że można zrobić w foremkach do babeczek, tylko trzeba te foremki wcześniej natłuścic i pewnie wysypać bułką tartą/mąką lub kaszą manną, żeby ciasto nie przyczepiło się do foremek. :) Będą po prostu miały kształt babeczek :) ps. w sklepach sa też jednorazowe sztywne papilotki do muffinek dużo tańsze niż foremki, więc można też z takich skorzystać, żeby na darmo nie kupować foremki, jakbyś chciała jednak zachować kształt muffinkowy. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej :)
nastusia81
2012-01-30 09:07:16
Uwielbiam muffiny, a Twoje wyglądają cudnie;) Kradnę jedną na śniadanko;)
Anonymous
2012-01-30 08:28:06
Wyglądają pysznie.
Mam takie pytanie: Nie jestem wielką fanką muffinów, ale chciałabym tych spróbować. Czy można muffiny robić w zwykłych foremkach na babeczki, takich metalowych? Nie chciałabym porywać się od razu na kupno foremek do muffinów, jakby miały mi potem zastępować w szafce :)
Szczerze mówiąc nie miałam okazji aż do tej pory spróbować ciasta stricte daktylowego, więc ciężko mi było sobie wyobrazić jak takie muffinki mogą smakować, ale intuicja podpowiadała mi, że w połączeniu z cynamonem i wanilią to może być coś naprawdę wyjątkowego. :) Na szczęście zaryzykowałam upieczenie tej „niewiadomej” i przekonałam się jak wspaniałe mogą być takie muffiny. Niejednokrotnie już wspominałam, że nie jestem ogromną fanką muffinek i babeczek, ale jeszcze kilka takich przepisów i zacznę pałać do nich płomienną miłością… :) Nawet jeśli podobnie jak ja nie jesteście pasjonatami muffinek, to te gorąco Wam polecam, bo wychodzą naprawdę pyszne. Ciasto jest puszyste, nie za słodkie, z wyraźnym posmakiem owoców i aromatem cynamonu. A w dodatku z sosem waniliowym… mmmm… niebo w gębie. Przepis na muffiny pochodzi z „Sól i Pieprz” 1/2012, zmodyfikowany o niektóre składniki i ilość, sos –propozycja własna (w oryginale sos karmelowy, który jak dla mnie wydawał się za słodki)
Składniki
Składniki na 12 szt:
Ilość
Składnik
suszonych daktyli
miękkiego masła
mąki pszennej
cukru (lub mniej, same daktyle są dość słodkie)
jajka
laska wanilii
cynamonu
proszku do pieczenia
jogurtu naturalnego
Sos waniliowy:
Ilość
Składnik
żółtka
4 łyżki
cukru z wanilią
1
laska wanilii
mleka
mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Muffiny: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, żeby zmiękły. Odcedzić. Obrać ze skórki, 3/4 owoców zmiksować, resztę posiekać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, mąkę, proszek, rdzeń z wanilii i cynamon. Wymieszać. Dodać jogurt i daktyle, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 160°C).
Sos: Z wanilii wyskrobać rdzeń (strąków wanilii nie wyrzucać). Żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rdzeń wanilii wymieszać na gładką masę. Wlać następnie mleko i dodać przecięty strąk wanilii. Na małym ogniu podgrzać do wysokiej temperatury całość ciągle mieszając, aż sos będzie gęsty. Nie gotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać wówczas mleka. Jeśli za rzadki dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej.