cukru wanilinowego (dałam 16 g cukru waniliowego domowego)
zimnego masła
kakao
Polewa czekoladowa:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
oleju lub roztopionego masła
Sposób przygotowania
Mąkę i kakao przesiać, posiekać z masłem. Następnie dodać jajko i cukier i cukier waniliowy, zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200°C (u mnie 180°C z termoobiegiem) przez ok 8 – 10 minut (w zależności od wielkości ciastek). Wyjąć z piekarnika zostawić na blaszce na 2-3 minuty, następnie przełożyć na kratkę.
Czekolade z olejem/masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Odrobinę przestudzić. Zanurzyć w niej kolejno ciasteczka. Czekoladowe ciasteczka położyc na kratce do zastygnięcia. Ewentualnie jeszcze wilgotne udekorować posypką.
Proste i pyszne kruche ciasteczka, które możecie przygotować razem ze swoimi maluchami. Mi dzielnie pomagala moja córcia i praktycznie tylko wyrabianie ciasta i wałkowanie było moim zadaniem, resztę "wzięła na siebie" moja córa. :) Największą frajdę sprawiało jej oczywiście wykrawanie ciasteczek i posypanie ich kolorową posypką. :) A później pałaszowanie ciasteczek (zaraz po zastygnięciu zabrała się za ucztę). ;)) Przepis bazowy zaczerpnięty od Słodkiej Babeczki. Ja nadałam tylko inny kształt ciasteczkom, dodałam kakao i czekoladę. Polecam serdecznie!
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki (bez dwóch łyżek)
duże jajko
drobnego cukru lub cukru pudru
cukru wanilinowego (dałam 16 g cukru waniliowego domowego)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
claudiao
2012-12-13 16:11:33
Ciasteczka naprawdę pyszne. Nie są suche jak większość domowych ciastek. Lekko wilgotne z czekoladą na wierzchu robią furorę w moim domu :) POLECAM...
dentysta Katowice
2012-08-17 20:00:34
Polecam wszystkim.
joannaconnemara
2012-08-16 19:38:22
Bardzo smaczne.bez kakao i z białą czekolada też pycha
Zuzia
2012-08-01 10:03:00
po prostu boskie <3
Catherine
2012-07-11 09:45:56
Obok pysznego Tortu kajmakowego w menu na dziecięcym Urodzinowym przyjęciu mojej córki znalazły się też te urocze czekoladowe ciasteczka z posypką z cukrowych perełek;) Rzeczywiście kruche ale wg mnie lekko twardawe nawet i zastanawiam się czy takie powinny być? Dzieciaki pałaszowały aż miło i bardzo im smakowały :))))))
moje pasje
2012-06-27 08:27:31
widzę że u wszystkich dzieci posypki rządzą :D Moja córa nie wyobraża sobie bez nich słodkich ciasteczek i deserów :) Niedługo kotlety zacznie posypywać :D Śliczne ciacha a przepis już zapisany ;) Pozdrawiam :)
Panna Malwinna
2012-06-26 06:37:01
jakie urocze!
Nadzieja
2012-06-25 18:21:14
śliczne! i takie kolorowe :)
Catherine
2012-06-25 08:51:56
Kolejne kruche cudo do wypróbowania, tym razem w wersji mini:) Świetne czeko-ciasteczka!Pzdr!
Majana
2012-06-25 04:38:01
Jakie ślicznotki male ! Super są te ciasteczka. :)Pozdrawiam.
Proste i pyszne kruche ciasteczka, które możecie przygotować razem ze swoimi maluchami. Mi dzielnie pomagala moja córcia i praktycznie tylko wyrabianie ciasta i wałkowanie było moim zadaniem, resztę "wzięła na siebie" moja córa. :) Największą frajdę sprawiało jej oczywiście wykrawanie ciasteczek i posypanie ich kolorową posypką. :) A później pałaszowanie ciasteczek (zaraz po zastygnięciu zabrała się za ucztę). ;)) Przepis bazowy zaczerpnięty od Słodkiej Babeczki. Ja nadałam tylko inny kształt ciasteczkom, dodałam kakao i czekoladę. Polecam serdecznie!
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki (bez dwóch łyżek)
duże jajko
drobnego cukru lub cukru pudru
cukru wanilinowego (dałam 16 g cukru waniliowego domowego)
zimnego masła
kakao
Polewa czekoladowa:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
oleju lub roztopionego masła
Sposób przygotowania
Mąkę i kakao przesiać, posiekać z masłem. Następnie dodać jajko i cukier i cukier waniliowy, zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200°C (u mnie 180°C z termoobiegiem) przez ok 8 – 10 minut (w zależności od wielkości ciastek). Wyjąć z piekarnika zostawić na blaszce na 2-3 minuty, następnie przełożyć na kratkę.
Czekolade z olejem/masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Odrobinę przestudzić. Zanurzyć w niej kolejno ciasteczka. Czekoladowe ciasteczka położyc na kratce do zastygnięcia. Ewentualnie jeszcze wilgotne udekorować posypką.