gorzkich drobinek czekoladowych (lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieścić w malakserze* (food procesorze) i zmiksować. Wyjąć gotową kulę ciasta i wgnieść do niej drobinki czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 16 minut (do 20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek). Wystudzić na kratce. * jeśli nie posiadacie malaksera, można ciasto również przygotować tradycyjnie ucierając masło w temp. pokojowej z cukrem, dodając jajka, na końcu suche składniki i czekoladę; takie ciasto przed formowaniem trzeba koniecznie schłodzić przez około 1 godzinę Smacznego :)
Tym razem mam dla Was pyszne ciasteczka orkiszowe. Muszę przyznać, że są to jedne z lepszych ciasteczek jakie jadłam. Mąka orkiszowa nadaje im wspaniałego, orzechowego posmaku, który cudownie łączy się z czekoladą i aromatem wanilii. Ciasteczka są lekko kruche, przyjemnie chrupiące i za sprawą wszechobecnej czekolady lekko ciągnące w środku. Maja córeczka się w nich zakochała, jak tylko spróbowała kawałek nieustannie mówi, że chce kolejne „ciacio”. Zresztą nie tylko na nią ciasteczka tak działają. ;))
Przepis pochodzi z książki 'Good to the grain' autorstwa Kim Boyce & Amy Scattergood, a znalazłam go tu. Szczerze Wam polecam! :)
Składniki:
Ilość
Składnik
mąki orkiszowej razowej
proszku do pieczenia
sody oczyszczonej
soli
225 g
masła, zimnego
ciemnego brązowego cukru
jajka
ekstraktu z wanilii
gorzkich drobinek czekoladowych (lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Mariusz
2016-02-18 19:22:42
Witam.Niestety używanie pojęcia czekolada, jest nadużyciem. Wszystkim używającym proponuję odszukać znalezienie słowa czekolada :) Pozdrawiam
Izabela
2016-02-17 22:32:22
Dodałam rodzynek i czekolady mlecznej z orzechami, bo taką miałam, i ok. 1/3 mniej cukru. Wyszły bardzo smaczne. Polecam przepis :)
Marinel
2013-08-21 12:12:35
Zrobiłam bez czekolady i są przepyszne choć troszkę za słodkie. Następnym razem dam mniej cukru :)
SlodkieFantazje
2013-02-02 14:48:08
@Franiula - zamiast czekolady można dodać suszone owoce, np. żurawinę, morele, suszone śliwki lub po prostu orzechy np. laskowe (choć na nie też sporo osób jest uczulonych). Pozdrawiam serdecznie!
Franiula
2013-02-02 13:34:45
Witam Moja córcia jest uczulona na czekoladę i wiele innych rzeczy .Co zamiast czekolady można dodać ? Byleby nie było na kakao,mleku.
SlodkieFantazje
2012-10-16 17:40:42
@Kucharzy Trzech - szczerze mówiąc nie pamiętam już dokładnie ile wychodzi tych ciasteczek, ale pamietam, że sporo, myślę, że około 30 szt.
KucharzyTrzech
2012-10-16 12:11:31
A z ciekawości... ile ciasteczek wychodzi z tej porcji, bo chętnie bym zrobiła córce do szkoły - dla całej klasy.
Kasia, Slodkie fantazje
2012-03-03 17:47:39
@JuliaPaulette - fakt, ciasteczka nie są mało kaloyczne ;)) ale umieszczając je w tej kategorii miałam raczej na myśli, że są zdrowszą wersją :)) Zmieniałm już nazwę kategorii, zżby nie było wątpliwości ;)) pozdrawiam
juliapaulette
2012-03-03 17:28:23
Te ciastka w grupie 'małokalorii', to akurat śmieszne, bo są mega kaloryczne, ale zdrowe. No cóż, pozdrawiam :)
SmileForYou
2012-03-03 15:05:26
Jak ja lubię takie ciasteczka, MNiam : )
chantel
2012-03-03 14:17:48
pysznie :)
DarkANGELika
2012-03-03 11:33:21
Ciągnące ciasteczka uwielbiam. Te wyglądają naprawdę kusząco;)
Jolanta Szyndlarewicz
2012-03-03 08:54:47
Wyglądają przepysznie:) poproszę o kilka:):):)
Magdalena
2012-03-03 08:10:04
Dzisiaj je zrobię...
Apetyczne zdjęcia :)
Agnieszka
2012-03-03 08:00:05
Fantastyczne :) Ostatnio mam fizia na punkcie mąki orkiszowej. Właśnie piekę chleb, zastanawiam się jeszcze czy nie upichcić jeszcze tych ciasteczek ;P
Panna Malwinna
2012-03-03 06:13:46
Już wiem , jak zużyję niedawno zakupioną mąkę orkiszową;)
Kaś
2012-03-03 00:22:19
perspektywa ciagnącej czekolady jest niezwykle kusząca :)
Tym razem mam dla Was pyszne ciasteczka orkiszowe. Muszę przyznać, że są to jedne z lepszych ciasteczek jakie jadłam. Mąka orkiszowa nadaje im wspaniałego, orzechowego posmaku, który cudownie łączy się z czekoladą i aromatem wanilii. Ciasteczka są lekko kruche, przyjemnie chrupiące i za sprawą wszechobecnej czekolady lekko ciągnące w środku. Maja córeczka się w nich zakochała, jak tylko spróbowała kawałek nieustannie mówi, że chce kolejne „ciacio”. Zresztą nie tylko na nią ciasteczka tak działają. ;))
Przepis pochodzi z książki 'Good to the grain' autorstwa Kim Boyce & Amy Scattergood, a znalazłam go tu. Szczerze Wam polecam! :)
Składniki
Ilość
Składnik
mąki orkiszowej razowej
proszku do pieczenia
sody oczyszczonej
soli
225 g
masła, zimnego
ciemnego brązowego cukru
jajka
ekstraktu z wanilii
gorzkich drobinek czekoladowych (lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieścić w malakserze* (food procesorze) i zmiksować. Wyjąć gotową kulę ciasta i wgnieść do niej drobinki czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 16 minut (do 20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek). Wystudzić na kratce. * jeśli nie posiadacie malaksera, można ciasto również przygotować tradycyjnie ucierając masło w temp. pokojowej z cukrem, dodając jajka, na końcu suche składniki i czekoladę; takie ciasto przed formowaniem trzeba koniecznie schłodzić przez około 1 godzinę Smacznego :)