Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Ilość | Składnik |
---|---|
120 g | biszkoptów |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu trzykrotnie zmielonego | |
kilka kropel aromatu cytrynowego | |
malin | |
cukru pudru | |
śmietanki kremówki | |
żelatyny w proszku |
Ilość | Składnik |
---|---|
malin |
Spód tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Biszkopty zblendować na pył. Dodać miękkie masło i wyrobić palcami na jednolitą masę. Wyłożyć nią spód tortownicy, schłodzić.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić, żeby napęczniała.
Twaróg zmiksować z 50 ml śmietanki, cukrem pudrem. Masę podzielić na dwie równe części. Maliny zblendować, przetrzeć przez sito, by oddzielić pestki.
Do jednej masy dodać mus z malin, wymieszać. Do drugiej dodać startą skórkę z cytryny, sok i aromat cytrynowy. Wymieszać.
Żelatynę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Nieco przestudzić, podzielić na pół. Do jednej dodać łyżkę masy serowo-malinowej, wymieszać, następnie połączyć z resztą masy twarogowo-malinowej. Do żelatyny w drugim garnuszku dodać łyżkę masy cytrynowo-twarogowej. Następnie połączyć z resztą masy cytrynowej. Wymieszać.
Obie masy (cytrynową i malinową) wstawić do lodówki, żeby nieco stężały (na około 20-30 min).
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać po równo do obu tężejących mas i delikatnie wymieszać.
Cytrynową masę nałożyć na biszkopty. Wyrównać. Na niej ułożyć masę malinową, wierzch wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzina, a najlepiej na całą noc.
Stężały sernik wyjąć z tortownicy, oddzielając nożykiem brzeg sernika od boków tortownicy. Udekorować malinami.
Smacznego :)