Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 11x29 cm
Dziś mam dla Was pyszny miodownik. Przepis na niego podesłała mi Ewa, z bloga smaczniutkie.pl, brał on udział w konkursie z babeczkowo.pl. Odkąd tylko zobaczyłam to ciasto, wiedziałam, że będę musiała je zrobić i nie zawiodłam się. Miodownik wyszedł mięciutki, puszysty, a jednocześnie wilgotny. Delikatnie miodowy, choć można tez wyczuć w nim nutę kakao i przypraw korzennych. Dodatkową zaletą ciasta jest łatwość i szybkość przygotowania, robi się je ekspresowo i jest zupełnie bezproblemowe.
Polecam gorąco!
Ilość | Składnik |
---|---|
masła (ja dałam 140 g) | |
płynnego miodu | |
śmietany lub mleka (dałam pół szklanki śmietany 18% i pół szklanki mleka) | |
cukru (dałam brązowy) | |
jajka | |
mąki (pomniejszone o 1 łyżkę) | |
kakao (dałam czubatą łyżkę) | |
przyprawy do piernika | |
sody |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
miękkiego masła |
Ciasto:
Miód podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia, odstawić, żeby nieco przestygnął. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku, miksując do połączenia się składników (ok. 30 sekund po każdym jajku). Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 11 x 29 cm), piec około 50 minut (do suchego patyczka) w 180°C (piekłam w 160°C z termoobiegiem).
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać. Gotową polewą polać ciasto.
Smacznego :)