KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Miodownik czekoladowy

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
miodownik.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x29 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła (ja dałam 140 g)
    płynnego miodu
    śmietany lub mleka (dałam pół szklanki śmietany 18% i pół szklanki mleka)
    cukru (dałam brązowy)
    jajka
    mąki (pomniejszone o 1 łyżkę)
    kakao (dałam czubatą łyżkę)
    przyprawy do piernika
    sody
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    miękkiego masła

Sposób przygotowania

Ciasto:
Miód podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia, odstawić, żeby nieco przestygnął. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku, miksując do połączenia się składników (ok. 30 sekund po każdym jajku). Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 11 x 29 cm), piec około 50 minut (do suchego patyczka) w 180°C (piekłam w 160°C z termoobiegiem).
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać. Gotową polewą polać ciasto.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12

Dziś mam dla Was pyszny miodownik. Przepis na niego podesłała mi Ewa, z bloga smaczniutkie.pl, brał on udział w konkursie z babeczkowo.pl. Odkąd tylko zobaczyłam to ciasto, wiedziałam, że będę musiała je zrobić i nie zawiodłam się. Miodownik wyszedł mięciutki, puszysty, a jednocześnie wilgotny. Delikatnie miodowy, choć można tez wyczuć w nim nutę kakao i przypraw korzennych. Dodatkową zaletą ciasta jest łatwość i szybkość przygotowania, robi się je ekspresowo i jest zupełnie bezproblemowe.

Polecam gorąco!

miodownik2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Joanna Joanna
    2018-12-09 11:29:09

    Kiedy mam dodać ten miód ? Ucierać z masłem i cukrem czy jak ? Bo przepis nie jasny dla początkujących...

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2018-12-12 09:03:11

      Miód dodajemy po wymiksowaniu jajek, razem z resztą składników .

      Twój komentarz
  • Emilka Emilka
    2017-01-14 12:15:36

    Czy mi się wydaje czy ciasto jest bardzo bardzo słodkie?

    Twój komentarz
  • Miodownik Miodownik
    2015-12-19 22:39:00

    Kasiu, czym mieszałas składniki bo moje ciasto nieudane. w środku surowe. Temperaturę miałam 180 C i piekłam 1 godz.

    Twój komentarz
  • jola jola
    2014-12-19 18:41:21

    Czy wyjdzie na mące migdalowej?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-20 21:08:35

      Niestety nie wiem.

      Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-03-15 09:07:27

    Ciacho wyszło super!!! Zniknęło w oka mgnieniu. Uwielbiam ciasta czekoladowe, zwłaszcza kiedy są wilgotne i puszyste..Pobuszuję po innych Twoich przepisach:)

    Twój komentarz
  • anecia anecia
    2013-01-09 18:16:35

    Ciasto przepyszne smakowało rodzince a najbardziej...teściowej:}

    Twój komentarz
  • wykrywacz smaku wykrywacz smaku
    2012-12-12 19:08:56

    jedno z tych pięknych zdjęć bierze udział w naszym konkursie, zachęcamy do głosowania! :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

    Twój komentarz
  • asiathinksthings.com asiathinksthings.com
    2012-12-10 18:32:34

    Uwielbiam miodownik! wygląda naprawdę wspaniale!

    Twój komentarz
  • Sara Sara
    2012-12-10 13:07:38

    Zrobiłam na próbę przed świętami, wyszedł tak pyszny, że na święta upiekę chyba dwa, bo jeden to zdecydowanie za mało!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-08 18:40:34

    @Ewa - polecam, bo jest naprawdę pyszne :) Ewo, a chodzi Ci o "kącik ciast na prędce" takich na teraz, czyli na święta BN czy ogólnie żebym dodawała takie ciasta na bloga w ciągu roku? :)

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2012-12-08 00:34:01

    Ciasto piękne, eleganckie, klasyczne... Chyba zrobię na święta, bo prezentuje się doskonale! Dla mnie ważne jest to, że da się go zrobić błyskawicznie, nawet nie paćkając sobie rąk. Kasiu, a może dodałabyś jakiś "kącik ciast na prędce" (takich, co to robi się w kwadransik i do pieca)...?

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-12-05 05:49:07

    Wygląda bajkowo! Piękne ciasto,które chciałoby się zjeść w tej chwili.Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • smerfetka79 smerfetka79
    2012-12-04 21:04:47

    Wygląda obłędnie...cudowny....

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2012-12-04 20:25:47

    Mmm jaki ma piękny kolor i jaką ładną polewę :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-04 17:19:54

    @El Vi - dzięki, gwiazdki z marcepanu :)

    Twój komentarz
  • Łucja Łucja
    2012-12-04 17:02:15

    piękny i dekoracja cudna!!

    Twój komentarz
  • Natalia Natalia
    2012-12-04 15:37:03

    Wygląda wspaniale!

    Twój komentarz
  • El Vi El Vi
    2012-12-04 14:26:50

    Piękny! Przepis zapisuję do świątecznych obowiązków ;) a gwiazdki z czego robione? ;) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Ewa Smaczniutkie.pl Ewa Smaczniutkie.pl
    2012-12-04 13:53:26

    Kasiu jak miło zobaczyć moje ciasto u Ciebie:) Już teraz wiesz, ze jest pyszne :) Pozdrawiam

    Twój komentarz

Miodownik czekoladowy

Miodownik czekoladowy

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 11x29 cm

Opis

Dziś mam dla Was pyszny miodownik. Przepis na niego podesłała mi Ewa, z bloga smaczniutkie.pl, brał on udział w konkursie z babeczkowo.pl. Odkąd tylko zobaczyłam to ciasto, wiedziałam, że będę musiała je zrobić i nie zawiodłam się. Miodownik wyszedł mięciutki, puszysty, a jednocześnie wilgotny. Delikatnie miodowy, choć można tez wyczuć w nim nutę kakao i przypraw korzennych. Dodatkową zaletą ciasta jest łatwość i szybkość przygotowania, robi się je ekspresowo i jest zupełnie bezproblemowe.

Polecam gorąco!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła (ja dałam 140 g)
    płynnego miodu
    śmietany lub mleka (dałam pół szklanki śmietany 18% i pół szklanki mleka)
    cukru (dałam brązowy)
    jajka
    mąki (pomniejszone o 1 łyżkę)
    kakao (dałam czubatą łyżkę)
    przyprawy do piernika
    sody
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    miękkiego masła

Sposób przygotowania

Ciasto:
Miód podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia, odstawić, żeby nieco przestygnął. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku, miksując do połączenia się składników (ok. 30 sekund po każdym jajku). Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 11 x 29 cm), piec około 50 minut (do suchego patyczka) w 180°C (piekłam w 160°C z termoobiegiem).
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać. Gotową polewą polać ciasto.

Smacznego :)