Gorzką czekoladę posiekać. 250 g masła utrzeć mikserem na puszystą masę z 250 g cukru pudru i 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii i szczyptą soli. Kolejno dodawać 4 jajka, po każdym ucierając mikserem na średnich obrotach około 30 sekund. Trzysta gram mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać, dodać do masy, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać mleko i ekstrakt pomarańczowy/aromat, do drugiej kakao i rum.
Pozostałe 30 g masła utrzeć ze 100 g cukru pudru i ekstraktem migdałowym. Kolejno wbijać po jednym z dwóch jajek, miksując po każdym około 30 sekund. Dodać kawę rozpuszczalną, cynamon i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Pozostałą mąkę (100g) wymieszać z posiekanymi migdałami i posiekaną czekoladą. Dodać do masy. Wymieszać. Formę do babki o pojemności 2 i 1/2 l pojemności natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wykładać kolejno łyżka po łyżce każdy rodzaj ciasta: jasne, migdałowo-kawowe i czekoladowe. Piec ok. 50-60 minut w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem) – do suchego patyczka.
Polewa:
Białą i gorzką/mleczną czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto polać białą, a następnie ciemną czekoladą. Pozostawić do zastygnięcia.
Uświadomiłam sobie kilka dni temu, że już niedługo Wielkanoc. Pomysłów na wypieki i desery Wielkanocne mam całkiem sporo, więc postaram się nimi z Wami podzielić w najbliższym czasie. :)
Jedną z propozycji na wielkanocne wypieki jest trójkolorowa babka czekoladowo-pomarańczowo-migdałowa. Ciasto wychodzi bardzo smaczne, wilgotne i wspaniale aromatyczne. Zapachy czekolady, wanilii, pomarańczy, kawy i migdałów wzajemnie się przenikają tworząc harmonijną całość. A kawałki czekolady zatopione w cieście i chrupiące kawałeczki migdałów jeszcze pogłębiają doznania smakowe. :) A wszystko przykryte grubą kołderką z polewy czekoladowej.
Bardzo polecam na Wielkanocny stół i nie tylko. :)
Przepis pochodzi z gazetki Pyszne ciasta na Wielkanoc Nr 1/2012.
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
arnika75
2014-04-23 17:49:52
Też się zastanawiam dlaczego, jakoś nie ma szczęścia do babek często wychodzą mi suche, chyba że w składzie jest olej zamiast masła wtedy wychodzi wilgotna.
SlodkieFantazje
2014-04-21 21:09:33
@Arnika75 - nie mam pojęcia czemu wyszła sucha :/, pamiętam, że moja była bardzo wilgotna, co poniekąd widać zresztą na zdjęciu, ciasto nie kruszy się jest zwarte i "lepkie" ( m. in. za sprawą dużej ilości masła).
arnika75
2014-04-20 19:18:54
Babka bardzo ładnie wygląda na zdjęciu, Po zrobieniu ładnie pachnie jest bardzo aromatyczna niestety wychodzi sucha:(
aga
2013-03-24 12:49:14
witam pani Kasiu potrzebuje dobry przepis na babke wielkanocną..robię ja pierwszy raz w życiu. .znalazłam 3 przepisy ktore mnie interesują i absolutnie nie wiem ktory wybrac..pierwszy jest powyższy..drugi spodobał mi się wieniec frankfurcki a trzecia urzekła mnie babka marmurkowa..:) proszę o pomoc w wyborze!!z góry dziękuje
2013-03-18 14:11:37
Ja ją zjadłem wirtualnie.
2013-03-18 13:10:02
Sylwia Joppek - bardzo się cieszę, że smakowała :)
2013-03-18 12:58:48
zrobiłam ją, wyszła mi identyczna jak na zdjęciu, pyszna jest :)
2013-03-15 12:45:27
Mniam, mniam.
2013-03-09 18:28:55
ale baba :)
kamycha
2013-03-07 17:31:32
Kasiu,babka wygląda niezwykle kusząco i do tego polewa jak malowana,aż chce się ją jeść :)
2013-03-07 10:46:59
zrobię w zeszłym roku piekłam Twoją z wiśniami w tym roku zrobię tą :D
Ola
2013-03-06 20:09:14
Wygląda pięknie :-) Chyba się skuszę i zrobię ją na wielkanocny stół :-)
2013-03-06 19:36:56
Piękna babka...
Majana
2013-03-06 19:17:05
Kasiu, ta babeczka wygląda obłędnie! Cudownie błyszcząca polewa. Jestem pod wielkim wrażeniem!Pozdrawiam ciepło :)
2013-03-06 19:16:03
Apetyczna :)
pieczarka mysia
2013-03-06 19:10:18
Babka jak malowana :)
Nemi
2013-03-06 18:44:01
Babki do tej pory omijałam z daleka, ale obiecałam sobie, że w te święta upiekę i może dam się przekonać do nich:) Pozdrawiam!
Kamciss
2013-03-06 16:46:17
Cudownie wygląda i ten lukier! :)
Jolanta Szyndlarewicz
2013-03-06 16:41:48
Kochana ta babka jest po prostu odjazdowa .....
Małgorzata
2013-03-06 14:47:05
uwielbiam różnego rodzaju babki a ten przepis jest fantastyczny :)
2013-03-06 14:33:16
Powiem szczerze jeszcze nie widzialam babki tak apetycznie wygladajacej:) bede probowala wyczarowac podobna na swieta:)
2013-03-06 14:26:07
piękna :) Kasiu jak cudownie że wróciłaś do zdrowia i sił :)
2013-03-06 13:28:25
Kamilla Wijata - pewnie częstuj się Kochana :) Do kawusi będzie w sam raz :)
2013-03-06 13:20:08
Polewa wygląda niesamowicie. Przyznam, że od dawna szukałam pomysłu na babkę w nowym wydaniu, więc pewnie wkrótce forma pójdzie w ruch :)
2013-03-06 13:18:40
Mogę poprosić kawałek do kawusi?Ależ ona apetycznie wygląda :)
Catherine
2013-03-06 12:59:49
No!... Widzę tu niezłe przyspieszenie z przepisami:) Kasiu chyba wzięłaś się juz ostro do pracy:) A ...propos babki - wygląda zachęcająco, ten aromat pomarańczy, czekolady i migdałów - ciekawie się zapowiada.Pozdrawiam!
Babeczka
2013-03-06 12:26:13
Piękna babka:) no i nie uszła mojej uwadze bardzo ciekawa zastawa:) pozdrawiam.
Uświadomiłam sobie kilka dni temu, że już niedługo Wielkanoc. Pomysłów na wypieki i desery Wielkanocne mam całkiem sporo, więc postaram się nimi z Wami podzielić w najbliższym czasie. :)
Jedną z propozycji na wielkanocne wypieki jest trójkolorowa babka czekoladowo-pomarańczowo-migdałowa. Ciasto wychodzi bardzo smaczne, wilgotne i wspaniale aromatyczne. Zapachy czekolady, wanilii, pomarańczy, kawy i migdałów wzajemnie się przenikają tworząc harmonijną całość. A kawałki czekolady zatopione w cieście i chrupiące kawałeczki migdałów jeszcze pogłębiają doznania smakowe. :) A wszystko przykryte grubą kołderką z polewy czekoladowej.
Bardzo polecam na Wielkanocny stół i nie tylko. :)
Przepis pochodzi z gazetki Pyszne ciasta na Wielkanoc Nr 1/2012.
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
szczypta soli
ekstraktu z migdałów/aromatu migdałowego
posiekanych migdałów
kawy rozpuszczalnej
kakao
rumu
ekstraktu lub aromatu pomarańczowego
mąki
jajek
ekstraktu z wanilii
cukru pudru
280 g
miękkiego masła
mleka
proszku do pieczenia
Polewa:
Ilość
Składnik
białej czekolady
gorzkiej lub mlecznej czekolady
Sposób przygotowania
Ciasto:
Gorzką czekoladę posiekać. 250 g masła utrzeć mikserem na puszystą masę z 250 g cukru pudru i 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii i szczyptą soli. Kolejno dodawać 4 jajka, po każdym ucierając mikserem na średnich obrotach około 30 sekund. Trzysta gram mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać, dodać do masy, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać mleko i ekstrakt pomarańczowy/aromat, do drugiej kakao i rum.
Pozostałe 30 g masła utrzeć ze 100 g cukru pudru i ekstraktem migdałowym. Kolejno wbijać po jednym z dwóch jajek, miksując po każdym około 30 sekund. Dodać kawę rozpuszczalną, cynamon i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Pozostałą mąkę (100g) wymieszać z posiekanymi migdałami i posiekaną czekoladą. Dodać do masy. Wymieszać. Formę do babki o pojemności 2 i 1/2 l pojemności natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wykładać kolejno łyżka po łyżce każdy rodzaj ciasta: jasne, migdałowo-kawowe i czekoladowe. Piec ok. 50-60 minut w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem) – do suchego patyczka.
Polewa:
Białą i gorzką/mleczną czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto polać białą, a następnie ciemną czekoladą. Pozostawić do zastygnięcia.