KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Aromatyczna babka czekoladowo-pomarańczowo-migdałowa

Przyg: 25 min Pieczenie: 55 min
Średni
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
babka_10.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    szczypta soli
    ekstraktu z migdałów/aromatu migdałowego
    posiekanych migdałów
    kawy rozpuszczalnej
    kakao
    rumu
    ekstraktu lub aromatu pomarańczowego
    mąki
    jajek
    ekstraktu z wanilii
    cukru pudru
    280 g miękkiego masła
    mleka
    proszku do pieczenia
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    białej czekolady
    gorzkiej lub mlecznej czekolady

Sposób przygotowania

Ciasto:

Gorzką czekoladę posiekać.
250 g masła utrzeć mikserem na puszystą masę z 250 g cukru pudru i 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii i szczyptą soli. Kolejno dodawać 4 jajka, po każdym ucierając mikserem na średnich obrotach około 30 sekund. Trzysta gram mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać, dodać do masy, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać mleko i ekstrakt pomarańczowy/aromat, do drugiej kakao i rum.

Pozostałe 30 g masła utrzeć ze 100 g cukru pudru i ekstraktem migdałowym. Kolejno wbijać po jednym z dwóch jajek, miksując po każdym około 30 sekund. Dodać kawę rozpuszczalną, cynamon i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Pozostałą mąkę (100g) wymieszać z posiekanymi migdałami i posiekaną czekoladą. Dodać do masy. Wymieszać.
Formę do babki o pojemności 2 i 1/2 l pojemności natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wykładać kolejno łyżka po łyżce każdy rodzaj ciasta: jasne, migdałowo-kawowe i czekoladowe. Piec ok. 50-60 minut w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem) – do suchego patyczka.

Polewa:

Białą i gorzką/mleczną czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto polać białą, a następnie ciemną czekoladą. Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego :)

Aromatyczna babka czekoladowo-pomarańczowo-migdałowa

Ocena:
Przyg: 25 min Pieczenie: 55 min
Średni
Porcje: 10

Uświadomiłam sobie kilka dni temu, że już niedługo Wielkanoc. Pomysłów na wypieki i desery Wielkanocne mam całkiem sporo, więc postaram się nimi z Wami podzielić w najbliższym czasie. :)

Jedną z propozycji na wielkanocne wypieki jest trójkolorowa babka czekoladowo-pomarańczowo-migdałowa. Ciasto wychodzi bardzo smaczne, wilgotne i wspaniale aromatyczne. Zapachy czekolady, wanilii, pomarańczy, kawy i migdałów wzajemnie się przenikają tworząc harmonijną całość. A kawałki czekolady zatopione w cieście i chrupiące kawałeczki migdałów jeszcze pogłębiają doznania smakowe. :) A wszystko przykryte grubą kołderką z polewy czekoladowej.

Bardzo polecam na Wielkanocny stół i nie tylko. :)

Przepis pochodzi z gazetki Pyszne ciasta na Wielkanoc Nr 1/2012.

babka_4.JPG babka_9.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • arnika75 arnika75
    2014-04-23 17:49:52

    Też się zastanawiam dlaczego, jakoś nie ma szczęścia do babek często wychodzą mi suche, chyba że w składzie jest olej zamiast masła wtedy wychodzi wilgotna.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-21 21:09:33

    @Arnika75 - nie mam pojęcia czemu wyszła sucha :/, pamiętam, że moja była bardzo wilgotna, co poniekąd widać zresztą na zdjęciu, ciasto nie kruszy się jest zwarte i "lepkie" ( m. in. za sprawą dużej ilości masła).

    Twój komentarz
  • arnika75 arnika75
    2014-04-20 19:18:54

    Babka bardzo ładnie wygląda na zdjęciu, Po zrobieniu ładnie pachnie jest bardzo aromatyczna niestety wychodzi sucha:(

    Twój komentarz
  • aga aga
    2013-03-24 12:49:14

    witam pani Kasiu potrzebuje dobry przepis na babke wielkanocną..robię ja pierwszy raz w życiu. .znalazłam 3 przepisy ktore mnie interesują i absolutnie nie wiem ktory wybrac..pierwszy jest powyższy..drugi spodobał mi się wieniec frankfurcki a trzecia urzekła mnie babka marmurkowa..:) proszę o pomoc w wyborze!!z góry dziękuje

    Twój komentarz
  • 2013-03-18 14:11:37

    Ja ją zjadłem wirtualnie.

    Twój komentarz
  • 2013-03-18 13:10:02

    Sylwia Joppek - bardzo się cieszę, że smakowała :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-18 12:58:48

    zrobiłam ją, wyszła mi identyczna jak na zdjęciu, pyszna jest :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-15 12:45:27

    Mniam, mniam.

    Twój komentarz
  • 2013-03-09 18:28:55

    ale baba :)

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-03-07 17:31:32

    Kasiu,babka wygląda niezwykle kusząco i do tego polewa jak malowana,aż chce się ją jeść :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-07 10:46:59

    zrobię w zeszłym roku piekłam Twoją z wiśniami w tym roku zrobię tą :D

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2013-03-06 20:09:14

    Wygląda pięknie :-) Chyba się skuszę i zrobię ją na wielkanocny stół :-)

    Twój komentarz
  • 2013-03-06 19:36:56

    Piękna babka...

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-03-06 19:17:05

    Kasiu, ta babeczka wygląda obłędnie! Cudownie błyszcząca polewa. Jestem pod wielkim wrażeniem!Pozdrawiam ciepło :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-06 19:16:03

    Apetyczna :)

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2013-03-06 19:10:18

    Babka jak malowana :)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2013-03-06 18:44:01

    Babki do tej pory omijałam z daleka, ale obiecałam sobie, że w te święta upiekę i może dam się przekonać do nich:) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2013-03-06 16:46:17

    Cudownie wygląda i ten lukier! :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-03-06 16:41:48

    Kochana ta babka jest po prostu odjazdowa .....

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-03-06 14:47:05

    uwielbiam różnego rodzaju babki a ten przepis jest fantastyczny :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-06 14:33:16

    Powiem szczerze jeszcze nie widzialam babki tak apetycznie wygladajacej:) bede probowala wyczarowac podobna na swieta:)

    Twój komentarz
  • 2013-03-06 14:26:07

    piękna :) Kasiu jak cudownie że wróciłaś do zdrowia i sił :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-06 13:28:25

    Kamilla Wijata - pewnie częstuj się Kochana :) Do kawusi będzie w sam raz :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-06 13:20:08

    Polewa wygląda niesamowicie. Przyznam, że od dawna szukałam pomysłu na babkę w nowym wydaniu, więc pewnie wkrótce forma pójdzie w ruch :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-06 13:18:40

    Mogę poprosić kawałek do kawusi?Ależ ona apetycznie wygląda :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-03-06 12:59:49

    No!... Widzę tu niezłe przyspieszenie z przepisami:) Kasiu chyba wzięłaś się juz ostro do pracy:) A ...propos babki - wygląda zachęcająco, ten aromat pomarańczy, czekolady i migdałów - ciekawie się zapowiada.Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Babeczka Babeczka
    2013-03-06 12:26:13

    Piękna babka:) no i nie uszła mojej uwadze bardzo ciekawa zastawa:) pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • 2013-03-06 12:07:24

    ale fajna polewa!

    Twój komentarz

Aromatyczna babka czekoladowo-pomarańczowo-migdałowa

Aromatyczna babka czekoladowo-pomarańczowo-migdałowa

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 55 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Opis

Uświadomiłam sobie kilka dni temu, że już niedługo Wielkanoc. Pomysłów na wypieki i desery Wielkanocne mam całkiem sporo, więc postaram się nimi z Wami podzielić w najbliższym czasie. :)

Jedną z propozycji na wielkanocne wypieki jest trójkolorowa babka czekoladowo-pomarańczowo-migdałowa. Ciasto wychodzi bardzo smaczne, wilgotne i wspaniale aromatyczne. Zapachy czekolady, wanilii, pomarańczy, kawy i migdałów wzajemnie się przenikają tworząc harmonijną całość. A kawałki czekolady zatopione w cieście i chrupiące kawałeczki migdałów jeszcze pogłębiają doznania smakowe. :) A wszystko przykryte grubą kołderką z polewy czekoladowej.

Bardzo polecam na Wielkanocny stół i nie tylko. :)

Przepis pochodzi z gazetki Pyszne ciasta na Wielkanoc Nr 1/2012.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    szczypta soli
    ekstraktu z migdałów/aromatu migdałowego
    posiekanych migdałów
    kawy rozpuszczalnej
    kakao
    rumu
    ekstraktu lub aromatu pomarańczowego
    mąki
    jajek
    ekstraktu z wanilii
    cukru pudru
    280 g miękkiego masła
    mleka
    proszku do pieczenia
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    białej czekolady
    gorzkiej lub mlecznej czekolady

Sposób przygotowania

Ciasto:

Gorzką czekoladę posiekać.
250 g masła utrzeć mikserem na puszystą masę z 250 g cukru pudru i 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii i szczyptą soli. Kolejno dodawać 4 jajka, po każdym ucierając mikserem na średnich obrotach około 30 sekund. Trzysta gram mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać, dodać do masy, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać mleko i ekstrakt pomarańczowy/aromat, do drugiej kakao i rum.

Pozostałe 30 g masła utrzeć ze 100 g cukru pudru i ekstraktem migdałowym. Kolejno wbijać po jednym z dwóch jajek, miksując po każdym około 30 sekund. Dodać kawę rozpuszczalną, cynamon i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Pozostałą mąkę (100g) wymieszać z posiekanymi migdałami i posiekaną czekoladą. Dodać do masy. Wymieszać.
Formę do babki o pojemności 2 i 1/2 l pojemności natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wykładać kolejno łyżka po łyżce każdy rodzaj ciasta: jasne, migdałowo-kawowe i czekoladowe. Piec ok. 50-60 minut w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem) – do suchego patyczka.

Polewa:

Białą i gorzką/mleczną czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto polać białą, a następnie ciemną czekoladą. Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego :)